Heineken en Pure Energie brouwen samen groen

Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Alle elektriciteit die de Bossche brouwerij van HEINEKEN gebruikt, is vanaf januari 2022 volledig duurzaam opgewekt. Dit is voor een groot deel te danken aan Windpark De Rietvelden, het nieuwe windpark in ’s-Hertogenbosch dat Pure Energie momenteel samen met lokale inwoners en bedrijven bouwt. Dit windpark komt op en nabij bedrijventerrein De Rietvelden. Dat is ook het bedrijventerrein waar de brouwerij van HEINEKEN is gevestigd. Drie van de vier windmolens van Windpark De Rietvelden leveren de groenste stroom aan de brouwerij. Hierdoor worden de producten in de herkenbare groene verpakkingen ook nog eens groen geproduceerd.

De uitkomst van een duurzame samenwerking

Wij werken elke dag aan het verduurzamen van Nederland door onze eigen wind- en zonneparken te ontwikkelen en te realiseren. Daarin werken we graag samen met de directe omgeving van het wind- of zonnepark. ‘Via ons Windpark De Rietvelden leveren we groene stroom aan HEINEKEN. Dit is een schitterend voorbeeld hoe bedrijven en inwoners samen bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Drie van de windmolens leveren elektriciteit aan HEINEKEN en de vierde windmolen van dit windpark is via energiecoöperatie Bossche Windmolen West eigendom van 554 inwoners van ’s-Hertogenbosch. De betrokken bedrijven en inwoners hebben jaren intensief samengewerkt aan het windpark met als resultaat dat het momenteel wordt gebouwd.’ aldus Arthur Vermeulen, directeur Windenergie.

Windmolens op bedrijventerreinen: een uitdagende plek

Bedrijventerreinen worden vaak geopperd als geschikte plek voor windmolens en dat heeft ook zeker voordelen. Opwek en gebruik van duurzame elektriciteit kunnen dan dichtbij elkaar liggen en het zijn vaak maatschappelijk geaccepteerde locaties voor windmolens. Toch is het ontwikkelen en bouwen van windmolens op een bedrijventerrein – waar de ruimte per definitie schaars is – altijd een uitdaging. Dat geldt ook voor Windpark De Rietvelden, maar het is Pure Energie gelukt om het plan ruimtelijk en technisch rond te krijgen waardoor uiteindelijk de lokale energietransitie in ’s-Hertogenbosch een flinke impuls krijgt. Wie meer wil weten over windmolens op bedrijventerreinen en daarin wil samenwerken met Pure Energie om dezelfde duurzame stappen te kunnen zetten als HEINEKEN, kan contact opnemen via wind@pure-energie.nl.

HEINEKEN kiest voor lokaal

Duurzaam ondernemen is het nieuwe normaal. HEINEKEN onderschrijft dat en koerst daarom op een volledig CO2-neutrale productie in 2030. Dat alle elektriciteit die de brouwerij gebruikt duurzaam wordt opgewekt, levert daaraan een grote bijdrage. HEINEKEN kiest daarbij bewust voor lokale duurzame energie: Windpark De Rietvelden dichtbij de brouwerij in ’s-Hertogenbosch, Windpark Barrepolder naast de brouwerij in Zoeterwoude en veel zonnepanelen op de daken van beide brouwerijen. Windpark Fryslân is het laatste puzzelstukje voor een volledig duurzaam, in Nederland opgewekt elektriciteitsverbruik van Heineken.

Windpark De Rietvelden: 38 miljoen kWh groene stroom

Windpark De Rietvelden, op en nabij bedrijventerrein De Rietvelden in ’s-Hertogenbosch, is het resultaat van een samenwerking tussen de coöperatie vereniging Bossche Windmolen West, HEINEKEN Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten, de familie Pennings en Pure Energie. Het windpark draagt bij aan de ambitie van de gemeente ’s-Hertogenbosch om in 2050 klimaatneutraal te zijn door jaarlijks naar verwachting circa 38 miljoen kWh op te wekken.

Meer weten over Windpark De Rietvelden?

Klik hier