Programma Wake Up Tour Fukushima Social

Het programma van de Wake Up Tour Fukushima

Op zondag 8 april is het zover. Dan begint de eerste editie van de Wake Up Tour: Fukushima. Zeven jaar geleden voltrok zich daar een verschrikkelijke kernramp. Met een bezoek aan het getroffen gebied proberen we een discussie op gang te helpen. Die discussie is in Nederland hard nodig omdat we de komende jaren voor keuzes komen te staan die van belang zijn wanneer we willen verduurzamen.

Heb je zelf vragen over onze reis? Hier lees je onze antwoorden op al je vragen over de Wake Up Tour Fukushima.

Met vier collega's reizen we af naar Japan. Om de objectiviteit van onze verslaggeving te waarborgen gaan er daarnaast twee experts mee: Joris van Dorp en Peer de Rijk. Joris van Dorp is ir. werktuigbouwkunde werkzaam in de bouwsector als adviseur installatietechniek en duurzaam bouwen. Hij is onze eerste expert en voorstander van kernenergie. Peer de Rijk is directeur van milieuorganisatie WISE. Hij is de tweede expert in ons gezelschap en tegenstander van kernenergie. Benieuwd naar onze verwachtingen? In deze blog stelt iedereen zich persoonlijk voor

Green Cross International

Tijdens de Wake Up Tour reizen we mee met een studiereis van milieuorganisatie Green Cross International. Zij organiseren deze reis al enkele jaren achtereen. Onder anderen wetenschappers, politici, journalisten en opiniemakers hebben eerder deelgenomen aan deze studiereis. Green Cross International zorgt ervoor dat deelnemers aan de reis een goede indruk krijgen van de kernramp en dat zij ter plekke veel betrokkenen spreken. 
Bekijk hieronder het reisprogramma.

Zondag 8 april 2018 - Vliegreis

Zondagmiddag vertrekken we per vliegtuig vanuit Amsterdam naar Tokyo. We zijn ons ervan bewust dat vliegen niet duurzaam is en dat het zorgt voor veel CO2 uitstoot. Daarom compenseren we de uitstoot van onze vliegreis via Greenseat.

Maandag 9 april 2018 - Tokyo

Maandagochtend landen we in Tokyo. Vanaf het vliegveld worden we naar het hotel gebracht waar we onze spullen kunnen achterlaten.'s Middags zijn we aanwezig bij de Nuclear Technology Dialogue.

In de Foreign Correspondence Club (FCCJ) spreekt een internationaal gezelschap met elkaar over de uitfasering van kernenergie. Wij onderzoeken hier wat de kosten zijn, hoe het management van alternatieve energie verloopt, welke energiebesparende maatregelen er zijn getroffen en over hoe rampbeheersing/volksbescherming is toegepast in de jaren na de kernramp in 2011. We hopen hier veel kennis op te doen en sprekers te interviewen over deze onderwerpen.

Sprekers:

  1. Mr. James Simms (President FCCJ)
  2. Mr. Tetsunari Iida (ISEP)
  3. Prof. Jonathan M. Samet (Director of the Institute for Global Health at USC)

Dinsdag 10 april 2018 - Iwaki

Op dinsdag reizen we van Tokyo naar Iwaki (220 kilometer ten Noord-Oosten van Tokyo). Deze plaats ligt 90 kilometer van de beschadigde kerncentrale en buiten de evacuatiezone. Tijdens de reis zal Nathalie Gysi, directrice van Green Cross Zwitserland, het zogenaamde Socmed Program introduceren. Het Social and Medical Programma van Green Cross helpt mensen die lijden aan medische, psychologische en economische impact die veroorzaakt is door radioactieve besmetting. 's Middags ontmoeten we lokale politici en onderzoeken we wat de gevolgen zijn geweest voor de omgeving en de bevolking en hoe de 'schoonmaak' van de kernramp verloopt. Bij deze bijeenkomst zullen de volgende personen aanwezig zijn:

  1. Mr. Kazuyoshi Sato (Former member of the Iwaki City Council & Co-representative of the Nationale Movement of Relief of Nuclear Accidents Victims). 
  2. Mrs Ikuko Hebiishi (Member of the Koriyama City Council)

Woensdag 11 april - Tomioka

Op woensdag bezoeken we het zwaar verontreinigde Tomioka, op tien kilometer afstand van de defecte kerncentrale in Fukushima. 16.000 inwoners zijn hier in 2011 geëvacueerd. De toegangsweg naar Tomioka ligt tegenwoordig buiten het afgesloten gebied. In Tomioka onderzoeken we wat de verwoestende kracht van de tsunami is geweest en welke gevolgen de explosie van de kernreactor heeft voor de inwoners en de stad. Tegenwoordig wordt er in Tomioka een groot zonnepark gebouwd. We hopen hier te zien hoe het rampgebied in de toekomst weer als energiecentrale gebruikt kan worden doormiddel van zonnepanelen.

's Middels zullen we een presentatie bijwonen van het personeel van het TEPCO Fukushima Revitalization Headquarters. Hier hopen we informatie te krijgen over de enorme schoonmaak missie die TEPCO de afgelopen jaren aan het voeren is.

Later op de middag bezoeken we mevrouw Kaneko Takahara in Nahara Town. Ook zij moest haar huis in 2011 verlaten bij de evacuatie van Fukushima. Inmiddels is ze weer teruggekeerd naar huis. Wij zijn erg benieuwd hoe zij als inwoner van Tomioka de kernramp en de enorme nasleep hiervan heeft meegemaakt. 

Donderdag 12 april -  Koriyama & Katsurao

We reizen per bus van Iwaki naar Koriyama. Daar brengen we een bezoek aan Katsurao, één van de geëvacueerde dorpen na de kernramp. In Katsurao ontmoeten we de burgermeerster, Mr. Matsumoto, en onderzoeken we wat de gevolgen van de kernramp in deze stad zijn geweest. Later bezoeken we een evacuatiekamp voor de inwoners van Katsurao. We gaan in gesprek met de mensen die in 2011 alles moesten achterlaten en we onderzoeken wat de indirecte gevolgen zijn van de kernramp. 

's Middags bezoeken we de lokale Green Cross Family Club waar we inzicht krijgen in de trainingen die hier worden aangeboden. Bijvoorbeeld over hoe je moet omgaan met de effecten van straling en het behandelen van besmet voedsel. Hier ontmoeten we ook jongeren die een Green Cross Summer Camp hebben bezocht om los te komen van de stress die de straling oplevert. 

Vrijdag 13 april - Tokyo

Op vrijdag de dertiende vertrekken we per bus van Fukushima naar Tokyo. Hier kunnen we ons rustig voorbereiden op onze terugreis naar Nederland. Op deze dag hebben we de tijd om met elkaar in gesprek te gaan over onze ervaringen en zullen we kijken of de Wake Up Tour onze houding ten opzichte van kernenergie heeft beïnvloed. Met name de gesprekken tussen Peer de Rijk (directeur van WISE en tegenstander van kernenergie) en Joris van Dorp (ir werktuigbouwkunde en voorstander van kernenergie) zullen interessant zijn.

Zaterdag 14 april - Vliegreis

Zaterdagochtend vertrekken we naar het vliegveld en reizen we per vliegtuig terug naar Amsterdam. Zoals eerder gezegd wordt de CO2 uitstoot volledig gecompenseerd via Greenseat. Tijdens de lange vliegreis overdenken we onze ervaringen en alle nieuwe inzichten die we tijdens de Wake Up Tour Fukushima hebben gekregen. We verwachten zaterdag rond etenstijd terug te zijn op Nederlandse bodem.

Volg de Wake Up Tour Fukushima

Wil je onze ervaringen volgen? Dat kan via Facebook, Twitter en YouTube