Hoe is het met: ons grootste project ooit

Een kijkje op de rustige bouwplaats
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

De zomervakantie is in volle gang. De meeste mensen zijn aan het genieten van de zon, de machines staan grotendeels stil en het gereedschap ligt in de koffers te wachten op het tweede deel van 2022. Een mooi moment om een kijkje te nemen bij ons grootste project ooit: de 25 windmolens die we bouwen als onderdeel van Windplan Groen in Flevoland! Wat is er al klaar en wat kunnen we na de zomer nog verwachten?

Hoe zat het ook alweer?

Windplan Groen bestaat in totaal uit 90 windmolens in de gemeente Dronten. Van die 90 windmolens worden er de komende jaren 86 gerealiseerd waaronder 20 windmolens van Pure Energie verdeeld over drie windparken. Windpark Hondtocht Zuid en Windpark Olderbroekertocht  bestaan beide uit 5 windmolens, de overige 10 windmolens horen bij Windpark Hoge Vaart Zuid. Naast deze windmolens bouwen we ook de 5 windmolens voor Windpark Flevo Ventum. 

De 25 windmolens die wij bouwen, krijgen een ashoogte van 166 meter, een rotordiameter van 162 meter en een tiphoogte - het bovenste puntje als de wiek rechtovereind staat – van 247 meter. Dat zijn de grootste windmolens die we ooit hebben gebouwd tot nu toe.

De 25 windmolens samen wekken naar verwachting circa 525 miljoen kWh per jaar op. Ter vergelijking: in 2019 werd in de gehele gemeente Dronten 217,5 miljoen kWh gebruikt. De windmolens wekken dus naar verwachting ruim twee keer zoveel elektriciteit op als in de gehele gemeente wordt gebruikt!

De voortgang

Wat betreft de vier windparken die wij bouwen ligt Flevo Ventum aan kop. De vijf betonnen funderingen zijn inmiddels gestort en liggen nu in de zon uit te harden. Na de zomer arriveren de eerste onderdelen aan op de locatie en kunnen we de hoogte in bij Flevo Ventum.

Bij Windpark Oldebroekertocht zijn de heiwerkzaamheden voor twee windmolens al afgerond. De kraanopstelplaatsen van de vijf windmolens die bij dit windpark horen zijn inmiddels ook klaar. Bij Windpark Hoge Vaart Zuid is het heien momenteel in volle gang.

Windpark Hondtocht Zuid laat wat langer op zich wachten. De eerste werkzaamheden beginnen daar waarschijnlijk rond het eind van dit kalenderjaar of mogelijk aan het begin van het nieuwe jaar.

De eerste windmolen al aangesloten

Vorige maand, op 19 juli, was er een mooie mijlpaal voor het overkoepelende Windplan Groen: de eerste windmolen werd aangesloten op het elektriciteitsnet. De primeur was voor een van de energiemakers van Windpark Zeebiestocht.

Het Gesloten Distributie Systeem (GDS) is bijna klaar

Eerder dit jaar schreven we al een artikel over de bijzondere techniek die wordt toegepast om zo’n grote hoeveelheid windmolens aan te sluiten op het landelijk stroomnet. Inmiddels bevindt het systeem zich in de testfase en wordt het GDS op 17 september in gebruik genomen.

Open dag

Ben je geïnteresseerd in de bouw van dit grootse project? Op zaterdag 17 september staat de Open Energiedag weer op de agenda. Op die dag openen wind- en zonneparken en andere duurzame systemen door heel Nederland hun deuren voor publiek. Windplan Groen doet hier ook aan mee. Binnenkort lees je hierover meer. Houd vooral de projectwebsite in de gaten: www.windplangroen.nl