Lancering Albatrozz op windmolen Pure Energie
Leren van de natuurDe natuur als inspiratiebron voor wieken van windmolen
Windmolens maken gebruik van een natuurlijke bron, de wind. Windenergie ontstaat als de wind de wieken van windmolens in beweging zet. Het is een manier om stroom op te wekken, zonder het klimaat te belasten of grondstoffen uit te putten. Daarmee is windenergie één van de schoonste energiesoorten. Dat we onze windmolens ook kunnen verbeteren als we heel goed naar de natuur kijken, blijkt wel uit de innovatie Albatrozz die gisteren gelanceerd is in een van onze windmolens in Zeewolde.
De lift
Initiator van het Albatrozz project is hoogleraar biomimetica Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen. Biomimetica is de wetenschap die kijkt naar de natuur, daarvan leert en dat toepast in de techniek. 13 jaar geleden werd hij al geïnspireerd door de wiebelende bewegingen die een albatros met zijn vleugels maakt vlak voordat hij landt. Daarbij ontstaat een opwaartse kracht, waardoor de zware vogel met lage snelheden niet uit de lucht valt. Met deze liftbeweging produceert een windmolen zijn megawatten. De wiebelende vleugels van een Albatros worden in de wieken nagebootst met beweegbare kleppen. Naar verwachting kan bij lage windsnelheden vijftien procent meer groene stroom worden opgewekt. Na jaren rekenen en testen in een windtunnel, werd het hoog tijd om zijn ontdekking in het echt te proberen. Pure Energie stelde daarvoor aan het onderzoeksteam een windmolen type Vestas V52 ter beschikking.
In de praktijk
De lancering is enkele keren uitgesteld tot gisteren. Toen is aan de Gruttoweg in Zeewolde de gemodificeerde rotor met Albatrozz-vleugels in de bestaande windmolen gehesen en gemonteerd. Eize Stamhuis was erbij en Omroep Flevoland legde het moment vast. De opwek van energie wordt straks ‘realtime’ in de gaten gehouden om de komende maanden te onderzoeken hoe deze innovatie in de praktijk uitpakt.
Wil je de Albatrozz zien en ben je nieuwsgierig hoe deze gemonteerd is? Bekijk dan deze video van Omroep Flevoland.