Nieuw in 2019: Pure Energie uit Geldermalsen

Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Het is definitief! In 2019 bouwen we weer minimaal twee nieuwe Pure Energie windmolens! De gemeente Geldermalsen heeft ons een vergunning gegeven voor de bouw van Windpark Deil in Gelderland. Daarmee kan de bouw van het windpark beginnen. Windpark Deil is een samenwerking tussen de Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen, Yard Energy en Pure Energie. Twee van de in totaal elf te bouwen windmolens zijn van Pure Energie.

Door de bouw van het nieuwe windpark kan Pure Energie per 2019 weer 9.000 nieuwe huishoudens voorzien van écht groene stroom. Samen met de andere windparken die we aan het voorbereiden zijn wordt dit het zevende nieuwe Pure Energie windpark in 2019. In totaal bouwen we 28 nieuwe windmolens.

  • Windpark de Veenwieken (4 windmolens)
  • Windpark de Drentse Monden (12 windmolens)
  • Windpark de Rietvelden (3 windmolens)
  • Windpark Bijvanck (4 windmolens)
  • Windpark Koningspleij (1 windmolen)
  • Windpark Deil (2 windmolens)
  • Windpark Weijerswold (2 windmolens)
  • Bekijk alle windmolens van Pure Energie.

Hoogte en opbrengst

De nieuwe windmolens komen ter hoogte van knooppunt Deil (kruising van de snelweg A2 en A15). De exacte hoogte van de windturbines is nog niet precies bekend, maar de tiphoogte ligt tussen de 170 meter en 210 meter. De opbrengst per windmolen zal ongeveer 13,5 miljoen kWh per jaar zijn. Dat is genoeg om 4.500 Nederlandse huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. In de onderstaande afbeelding zie je een plattegrond van de beoogde locatie van Windpark Deil.

Bouw van Windpark Deil

De bouw van het splinternieuwe windpark begint zeer waarschijnlijk in 2019. Zodra er een definitieve planning is voor de bouw, laten we dat weten via de nieuwsbrief van Windpark Deil. Meer informatie kun je vinden op de projectwebsite Betuwewind.

Subsidie voor Windpark Deil

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de aangevraagde SDE+-subsidie verleend. Daarmee is een stevig financieel fundament gelegd voor de windmolens.

De SDE+ is een subsidie ter stimulering van opwek van duurzame energie (wind, zon, biomassa, water, geothermie). De Nederlandse overheid verstrekt deze subsidie via RVO. De subsidie vergoedt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie, omdat de kostprijs van de duurzame energie hoger is dan die van energie uit fossiele brandstoffen. De subsidie wordt verleend voor een periode van 15 jaar en vormt daarmee een goede basis voor een gezonde exploitatie van de windmolens. Meer informatie over de SDE+ kun je hier lezen.