Rode lampen uit en ruimte voor zeldzame zeearend

Oog voor mens en dier
Laatst bewerkt op 18 september 2024 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

We zijn blij en trots dat we in de Flevopolder konden bijdragen aan de vermindering van lichthinder en aan de veiligheid van de zeearend. Beide ontwikkelingen zorgen voor nog meer leefbaarheid voor inwoners en vogels in de omgeving van windparken. Met het opwekken van schone energie zorgen we natuurlijk voor een beter klimaat en dus een beter leven voor mens en dier.

Donker in Windplan Groen

In Windplan Groen, een groot windpark met in totaal 86 windmolens tussen Dronten en Biddinghuizen, is de standaard rode nachtverlichting vanaf nu gedoofd. Met behulp van een zogenaamd 'naderingsdetectiesysteem’ gaan de rode lampen op de windmolens in de nacht alleen nog aan als er een laagvliegend vliegtuig of een helikopter nadert vanaf zo'n 5 kilometer. De veiligheid voor de luchtvaart is hiermee gegarandeerd en we zorgen er tegelijkertijd voor dat de nachtelijke ‘lichthinder’ verdwenen is.

ADLS is de professionele term voor het naderingsdetectiesysteem. Het is de afkorting van ‘Aircraft Detection Lighting System’. Windmolens verdeeld over de windparken zijn uitgerust met antennes die de signalen van de vliegtuigen ontvangen. De rode nachtverlichting gaat dan automatisch aan. Als een luchtvaartuig de waarschuwingszone verlaat, dan blijft de verlichting nog een minuut branden, waarna de rode lampen weer uitgaan.

Omroep Flevoland bracht het nieuws mooi in beeld, bekijk het artikel en de video hier.

Ruimte voor de zeearend in Zeewolde

In Windpark Zeewolde, dat 83 windturbines telt, is ook een ‘naderingsdetectiesysteem’ geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat de zeldzame zeearend, die in de omgeving nestelt, ongehinderd kan aan- en afvliegen. Met dit systeem worden windmolens automatisch stilgezet als er een zeearend gespot wordt.

Het detectiesysteem werkt met camera’s met een bereik van 1.100 meter rondom het windpark. Ze monitoren de omgeving elk vanuit een andere hoek om te zien of er een zeearend aankomt. Met unieke en op AI gebaseerde herkenningssoftware wordt de vogel herkend. Hoe langer het systeem werkt, hoe beter die herkenning. Dreigt de vogel de gevarenzone in te vliegen, dan schakelen windmolens in de directe omgeving automatisch tijdelijk uit totdat het gevaar geweken is.

Lees hier meer over de introductie van het vogeldetectiesysteem.

Zeearend Detectie Pure Energie

Goede buur

Beide systemen zijn de afgelopen maanden uitgebreid getest. Dit soort oplossingen voor mens en dier is niet verplicht in windparken en niet standaard. Met de opbrengst van de windmolens; schone energie, streven we naar een schonere toekomst. Tegelijkertijd willen we ook de mogelijke hinder in de omgeving zoveel mogelijk tegengaan. Dat is belangrijk, omdat we voor lange tijd een relatie aangaan met de omgeving en daarin streven om duurzaam een goede buur te zijn.