Unieke naam voor afgerond zonnepark A1

Duurzaam van Deventer tot Azelo
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Vandaag is het zonnepark naast afrit 23 van de A1 bij Deventer met een klein gezelschap officieel geopend. Om de duurzame installatie echt onderdeel te maken van de omgeving hebben we samen met mede initiatiefnemers Heijmans en Rijkswaterstaat aan leerlingen uit Deventer gevraagd om een naam voor het zonnepark te bedenken. Het resultaat kwam van Sven, 16 jaar: Het Adelaar-Brinkeveld.

Van vergunning tot oplevering

In november 2020 heeft de gemeente Deventer de omgevingsvergunning verleend voor de bouw en exploitatie van dit bijzondere zonnepark. Het jaar 2021 stond in het teken van ontwerpen, plannen en voorbereiden. De eerste maanden van 2022 zijn gebruikt om het zonnepark daadwerkelijk te bouwen. Inmiddels liggen alle zonnepanelen op hun plek en wordt er naar verwachting zo’n 530.000 kWh per jaar opgewekt.

De stroom gaat naar de A1

Alle groene stroom die wordt opgewekt zal door Rijkswaterstaat worden gebruikt om de verlichting, matrixborden en overige installaties te laten functioneren langs de A1 van Deventer tot aan knooppunt Azelo. In de praktijk betekent dit dat ruim 30 kilometer van de A1 voorzien wordt van groene stroom uit het naastgelegen zonnepark.

Een bijzondere naam

Een aantal weken geleden hebben we samen met Heijmans en Rijkswaterstaat een kleine beurs opgezet bij het een locatie van het Etty Hillesum Lyceum: De Marke. Hier lieten we leerlingen kennis maken met duurzaamheid, veiligheid en techniek. Onderdeel van de beurs was de naamgevingspost. We vroegen alle deelnemende leerlingen om een originele naam te bedenken voor het zonnepark. Zo kunnen we het zonnepark echt onderdeel maken van Deventer. De 16-jarige Sven uit Deventer combineerde twee iconische locaties van Deventer tot één naam. De Brink (het bekende plein in Deventer) en De Adelaarshorst (het voetbalstadion van Go Ahead Eagles) smelten samen in de naam van het zonnepark: Het Adelaar-Brinkeveld.

Adelaar Brinkeveld Pure Energie

Collega Michel Arninkhof (links) schudt naamgever Sven (rechts) de hand

Het proces in beeld

Tijdens het project was onze collega Ruben Poppink nauw betrokken in de voorbereiding en tijdens het bouwen. Hij volgde voor ons de ontwikkelingen in Deventer en vertelt je in de onderstaande video meer over dit bijzondere project van zo’n 0,85 hectare.

Thumbnail Video ZP A1

Help mee met het verduurzamen van Nederland

Bij Pure Energie geloven we in schone energie voor iedereen. Als klant van Pure Energie draag jij bij aan de verduurzaming van Nederland. De inkomsten uit onze energieverkoop investeren wij in nieuwe duurzame projecten als het project in Deventer. Doe jij mee? Meld je dan hier aan.

Ben je een grondeigenaar en wil je ook zo’n duurzaam project starten op jouw grond? We helpen je graag op weg. Op deze pagina lees je hoe we dat kunnen doen.