Vijzelturbine op Landgoed Singraven feestelijk geopend

Na wind en zon een derde bron
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Wij feliciteren Coöperatie Duurzaam Singraven met de in werking gestelde vijzelturbine! De groene stroom die hier nu opgewekt wordt kan via ons worden afgenomen door zo’n 80 huishoudens in de omgeving van Landgoed Singraven. Deze huishoudens kunnen overgaan op hernieuwbare energie uit een wel heel bijzondere bron: de Dinkel. Daarmee hebben we als Pure Energie naast wind en zon een derde natuurlijke bron: water.

Feestelijke opening op een historische locatie
De eerste melding van een watermolen op landgoed Singraven stamt uit 1448. Waterkracht van de Dinkel werd eeuwenlang gebruikt om olie te slaan, graan te pellen en koren te malen. De bestaande watermolen heeft nog een werkende koren- en houtzaagmolen die elk worden aangedreven met een onderslag waterrad. Nu, 573 jaar later, wordt er opnieuw gebruik gemaakt van deze natuurlijke bron. Niet om koren te malen en hout te zagen maar om elektrische energie op te wekken voor de bewoners op het landgoed en ook voor anderen. Een logische stap met het oog op het klimaatakkoord. Vandaag vond de feestelijke opening plaats waarmee de ontwikkelingsfase van dit duurzame project definitief is afgerond.

Een grote dynamo
De groene energie wordt opgewekt met behulp van een vijzelturbine: een soort grote dynamo die in het water ligt. Door het hoogteverschil stroomt het water door de turbine, die gaat draaien en daarmee energie genereert. Een soortgelijk principe als bij een windmolen die in beweging wordt gezet door de wind. Daardoor is de koppeling met Pure Energie een logische stap voor coöperatie, wij leveren namelijk alleen groene stroom uit natuurlijke energiebronnen in Nederland. Voorheen alleen uit de wind en zon, nu ook uit water.

Door en voor de omgeving
Het lokale initiatief is aanvankelijk opgezet door de landgoedeigenaar en later als project volledig ontwikkeld door bewoners en pachters met steun en bijdragen van overheden en marktpartijen. Bewoners hebben zich verenigd in de vorm van een energiecoöperatie als eigenaar van de installatie. “We hebben alle touwtjes zelf in de hand gehouden. Daardoor hadden we controle over de inpassing in deze historische omgeving en weten we zeker dat de stroom ook echt bij onze leden terecht komt” legt voorzitter Wilfried Spekhorst uit. “Pure Energie is de laatste schakel in het proces. De koppeling met het net en de verkoop van de energie kunnen we niet zelf. Dit heeft Pure Energie opgelost. Een mooie samenwerking met een streekgenoot waardoor het lokale karakter blijft staan.”

280.000 kilowattuur groene stroom
De vijzelturbine wekt jaarlijks zo’n 280.000 kilowattuur op. Dit komt neer op groene stroom voor zo’n 80 huishoudens. Deze huishoudens bevinden zich op en rondom het landgoed Singraven. De omwonenden kunnen nu hun eigen stroom opgewekt zien worden door de Dinkel. Zo wordt het begrip energie wel heel tastbaar.

Benieuwd waar we nog meer stroom opwekken?