Wonen in de buurt van een windmolen

Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Wonen in de buurt van een windmolen: hoe is dat nou? We vroegen het aan Nanette Hagens uit ’s-Hertogenbosch. “Laatst fietste ik eronder door en toen hoorde ik ‘m. Dat was voor het eerst.”

Met haar man fietste ze vanuit Engelen naar de wijk Maaspoort in ’s-Hertogenbosch, waar ze sinds 1994 wonen. Ze kwamen over het fietspad dat op enkele tientallen meters afstand van de windmolen ligt en toen ineens viel het geluid van de windmolen op. “Dat was voor het eerst dat ik ‘m hoorde”, zegt Nanette Hagens. Windmolen Treurenburg staat er al sinds 2011.

Geluidsoverlast spoorlijn en snelweg

“Ik merk er niks van qua geluid en de slagschaduw”, geeft ze aan. Ook die keer dat ze hem hoorde, kon ze niet zeggen dat het een herrie was of iets dergelijks. De nabijgelegen spoorlijn en snelweg maken volgens haar veel meer geluid.

Passend bij omgeving

Haar huis staat op ongeveer een kilometer van de windmolen. Elke week skatet ze met een vriendin en komt dan over datzelfde fietspad langs de windmolen. Vanuit haar straat is de windmolen ook te zien, maar storend vindt ze dat zeker niet. “Ik vind ‘m heel mooi, want hij heeft een mooie groene onderkant die past bij de bomen eromheen. De bovenkant past bij de lucht die vandaag heel mooi blauw is”, zegt ze als ze aan de voet van de windmolen staat. In al die jaren is het eigenlijk haar eerst echte bezoek aan de molen en ze kan ook even binnen kijken. “Ik word er wel heel blij van als ik er naar kijk.”

Navigeren op de windmolen

“Voor mij is het echt een baken van mijn woonplek”, geeft ze aan. “Ik heb zelfs al gehad dat ik met mijn zoons naar een voetbalwedstrijd was en dacht dat ik de weg terug naar huis wel wist. Maar halverwege was ik helemaal verdwaald. Ik reed daar in de polder en dacht: ‘welke weg moet ik nou pakken…?’ Toen zag ik de windmolen en dacht: als ik daar naartoe rijd, kom ik thuis. En dat was ook zo. Ik vind het gewoon een heel mooi positief symbool.”

We moeten af van olie en gas

Duurzame energie vindt ze erg belangrijk. “Ik kijk wel eens naar van die programma’s op tv dat je de aarde ziet als een klein blauw bolletje, in een heel groot leeg heelal. Het is zo kwetsbaar, dat wil je beschermen. Ook voor mijn kinderen. Dan moeten we echt af van olie en gas. Dat raakt ook op, dus we moeten er sowieso van af. En dan wil ik heel graag over op groene energie.”

Ga met elkaar in gesprek

Over de huidige windmolen in haar omgeving hoort ze heel weinig in haar buurt. Maar nu er plannen zijn voor meer windmolens in de omgeving, zijn er omwonenden die daar moeite mee hebben. “Dan merk je wel dat voorstanders en tegenstanders er redelijk hard in gaan. Dat vind ik heel jammer. Ik denk dat iedereen uiteindelijk vóór groene energie is en dat we vooral in gesprek moeten hoe we dat op een voor iedereen acceptabele manier leveren.” 

Ze hoort bijvoorbeeld dat omwonenden zich zorgen maken over slagschaduw. “Maar ik heb begrepen dat de windmolen kan worden stilgezet om dat te beperken.”

Geef het een kans

Zij woont zelf in een stadse omgeving waar al geluid is van onder andere de snelweg en spoorlijn. Ze kan zich voorstellen dat mensen in een stiller dorp of in het buitengebied meer op hun hoede zijn voor bijvoorbeeld het geluid van windmolens en het veranderende uitzicht. “Ik begrijp dat het voor mensen uit dorpen wennen is”, zegt Hagens. “Maar geef het een kans, zou ik zeggen.”

Wel heeft ze een advies voor iedereen die een plan voor een windmolen heeft: informeer mensen in de omgeving op tijd over de ideeën en blijf dat doen, ook wanneer bijvoorbeeld de bouw begint. “Dat heb ik bij deze windmolen wel gemist.”

Specificaties Windmolen Treurenburg

  • Bouwjaar: 2011
  • Ashoogte: 98 meter
  • Rotordiameter: 82 meter
  • Wieklengte: 41 meter
  • Tiphoogte: 139 meter
  • Gemiddelde jaarproductie: 4,5 miljoen kilowattuur (1500 huishoudens)