Header Open Sollicitatie Pure Energie

Hulp bij het betalen van je energierekening

Maatregelen om de hoge energierekening te compenseren

Door de oorlog in Oekraïne zijn de marktprijzen nog verder gestegen en daarom komt de overheid met aanvullende maatregelen om de hoge energierekening te compenseren. Eerder werd al de Energiebelasting op stroom verlaagd en de eenmalige

energietoeslag verhoogd, nu wordt ook de btw op energie per 1 juli 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Deze aanvullende maatregel om de impact op de energierekening te beperken, is gunstig voor jouw energierekening. We leggen graag uit wat er in 2022 verandert.

CTA Energiecooperatie starten

Btw op energie verlaagd naar 9%

Btw verlaging energie

Per 1 juli verlaagt de overheid tijdelijk de btw op energie van 21% naar 9%. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten en administratiekosten. Deze btw verlaging geldt vooralsnog alleen voor het jaar 2022 en wordt automatisch verwerkt op je energierekening. Je hoeft zelf niets te doen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over de btw verlaging op energie

Logisch dat jij je afvraagt wat de stijgende energieprijzen en deze aanvullende maatregel vanuit de overheid voor jouw energierekening betekent. Lees hier alles wat je wilt weten over de btw verlaging op energie.

Voor welke onderdelen op de energierekening geldt de btw verlaging naar 9%?

Het lagere btw tarief van 9% is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten en administratiekosten. Onderdelen die niet te maken hebben met de levering van energie, vallen niet onder het lagere btw-tarief. Hiervoor geldt nog gewoon het btw tarief van 21%.


Hoe is mijn energierekening opgebouwd?
Voor wie geldt de btw verlaging op energie?

De btw verlaging naar 9% geldt voor iedereen die energie (aardgas, elektriciteit of stadsverwarming) verbruikt. Dus ook voor bedrijven.


Hoe kom ik in aanmerking voor de btw verlaging?

De btw verlaging naar 9% wordt automatisch doorgevoerd op je energierekening. Je hoeft hiervoor dus zelf niets te doen. Zodra de btw wijziging definitief is vastgesteld door de overheid, informeren wij uiteraard onze klanten per mail over de btw wijziging.


Meer informatie
Wijzigt mijn termijnbedrag door de btw verlaging op energie?

Nee, we gaan niet actief termijnbedragen wijzigen naar aanleiding van de btw verlaging op energie. Wel kan het zijn dat we je later nog informeren over een eventuele wijziging van je termijnbedrag. Dit doen we dan op basis van jouw persoonlijke situatie. Je ontvangt in dat geval uiteraard een mail met meer informatie. Wil je weten of jouw termijnbedrag misschien om laag kan of naar boven moet worden bijgesteld? Log dan in op Mijn Pure Energie.


Inloggen
Wordt de btw verlaging automatisch verwerkt?

De btw verlaging op energie wordt automatisch verwerkt op je energierekenng. Je hoeft hier niets voor te doen of aan te vragen. De energiebelasting is aangepast en is onderdeel van je tarief. Daarnaast gaat de vermindering van de energiebelasting omhoog. Iedereen die elektra en/of gas afneemt, wordt op deze manier gecompenseerd. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.


Staan er straks 2 verschillende btw-tarieven op mijn jaarrekening?

Als je een jaarrekening krijgt over een periode die zowel voor als na 1 juli 2022 ligt, staan er inderdaad 2 btw-tarieven op. Jouw energieleverancier maakt een splitsing tussen je energieverbruik in de periode tot 1 juli 2022 (btw-tarief van 21%) en erna (btw-tarief van 9%). Het maakt niet uit of je een slimme meter hebt of niet. Onze klanten met een conventionele meter ontvangen van ons een mail met daarin de vraag om de meterstanden tussentijds door te geven.


Eerdere overheidsmaatregelen in 2022

De overheid heeft in 2022 al verschillende maatregelen getroffen om de hoge energierekening te compenseren. De meeste maatregelen zijn bedoeld voor iedereen, maar er zijn ook extra maatregelen voor huishoudens met een lager inkomen extra te steunen.

Belastingverlaging op stroom

De overheid heeft per 1 januari 2022 de Energiebelasting op stroom met 6,9% per kWh verlaagd (inclusief btw). De mate waarin deze maatregel invloed heeft op je energierekening is afhankelijk van je stroomverbruik. Hoe hoger je stroomverbruik, hoe groter je voordeel. Deze wijziging is automatisch voor alle huishoudens doorgevoerd op de energienota.


Meer informatie over de Energiebelasting
Vermindering Energiebelasting is verhoogd

De vermindering Energiebelasting is in 2022 verhoogd. Zo kreeg een huishouden in 2021 € 558,56 korting op de energiebelasting en bedraagt die vermindering in 2022 maar liefst € 824,77 per jaar inclusief btw. Dat betekent een belastingvoordeel van circa € 260,- voor iedereen die elektriciteit gebruikt, los van hoeveel energie je verbruikt.


Lees meer over Energiebelasting 2022
Extra geld voor isolatiemaatregelen bij lagere inkomens

Door het stijgen van de energieprijzen is de energierekening voor veel huishoudens een stuk hoger geworden. Vooral huishoudens met lagere inkomens en slecht geïsoleerde woningen zullen hier veel last van hebben.

 

Huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen zijn extra kwetsbaar voor hoge energieprijzen. Voor deze huishoudens reserveert het kabinet € 300 miljoen euro extra. Gemeenten mogen dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies.


Meer informatie
Extra energietoeslag voor lagere inkomens

Eerder kondigde het kabinet een eenmalige energietoeslag van circa € 200,- aan voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum. Deze eenmalige energietoeslag wordt verhoogd naar € 800,-.

Je krijgt de eenmalige energietoeslag automatisch als je een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Dit geld ontvang je via je gemeente, je hoeft hiervoor dus niets te doen. Streven is om deze toeslag zo spoedig mogelijk aan de betreffende huishoudens uit te keren.


Meer informatie

Wat doet Pure Energie om je te helpen?

We snappen het als je moeite hebt met het betalen van je hoge energierekening, daarom helpen we je graag. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld het treffen van een betalingsregeling. Maar je kunt ook gratis persoonlijk advies aanvragen.

Een betalingsregeling treffen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je de energierekening niet (op tijd) kunt betalen. Dat vinden we uiteraard erg vervelend. Als je een energierekening niet op tijd betaalt, ontvang je eerst een betalingsherinnering van je energieleverancier. 

Wanneer je een van deze betalingsherinneringen een keer niet (tijdig) betaalt dan treedt ons incassoproces in werking. Als het niet lukt om je achterstand in één keer te betalen, kun je het beste tijdig contact opnemen met onze klantenservice. Samen kunnen we kijken of we eventueel afspraken kunnen maken over een betalingsregeling. Je betaalt dan het afgesproken bedrag in termijnen.


Meer informatie
Hulp aan gemeenten en schuldbemiddeling

Als energieleverancier werken we nauw samen met gemeenten om tijdig betalingsproblemen te signaleren. Indien nodig brengen wij gemeenten op de hoogte als er schulden zijn. Na een bericht hierover zal de gemeente hulp aanbieden. Je krijgt dan in de eerste instantie een uitnodiging voor een vrijblijvend gesprek.

Sinds 1 januari 2021 kunnen gemeenten eerder mensen helpen die door schulden in de problemen dreigen te komen. Dit is mogelijk gemaakt door een wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.


Meer informatie
Gratis persoonlijk advies via Geldfit

Het zijn niet alleen de energiekosten die de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Heb je niet alleen moeite met het betalen van je energierekening, maar ook met andere rekeningen? Doe dan eens anoniem een test bij Geldfit. Ze helpen je indien nodig bij het op orde krijgen van je geldzaken.

Na de anonieme, korte test ontvang je persoonlijk advies over wat de beste volgende stap voor jou is. Bijvoorbeeld waar je bij jou in de buurt een steuntje in de rug kunt krijgen om financieel fit te worden.


Doe de gratis test

Wat kun je zelf doen om energie te besparen?

Geen energie verbruiken is natuurlijk het goedkoopste, maar we snappen dat dit niet altijd kan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld met hulp van onze bespaartips of de Pure Energie App. Ga meteen aan de slag!

Ga aan de slag met onze bespaartips

Grote kans dat jij door de hogere energieprijzen steeds bewuster met groene energie omgaat. Met simpele bespaartips kun jij al flink besparen op je energiekosten. Er zijn veel verschillende manieren om energie te besparen. In onze kennisbank vind je meerdere energietips waarmee je ook zonder grote investeringen flink kunt besparen op je energieverbruik. 


Begin met energie besparen
Download de Pure Energie App

Met onze Pure Energie App kun je altijd en overal je energieverbruik inzien. Download de gratis app op je mobiele telefoon en ga meteen aan de slag. Je ziet in één oogopslag of je meer of minder verbruikt dan je termijnbedrag. Past je energieverbruik niet langer bij je termijnbedrag? Pas dan met één klik je termijnbedrag aan.  Zo kun je alles zelf regelen. Overal en snel.


Download de app
014L7549 bewerkt bewerkt

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je een vraag over een betaling of je energierekening? Neem contact op met Klantgeluk. We helpen je graag.

Sayenne

Teamleider Klantgeluk