Header Energierekening niet betalen

Hulp bij betalen

CTA Klantenonderzoek Pure Energie

Prijsplafond en € 190,- korting op energie

Energierekening 2023

Naar verwachting geldt er per 1 januari 2023 een prijsplafond voor energie. Je betaalt in dat geval jouw actuele energietarieven alleen voor de kWh stroom en m³ gas die je verbruikt boven het vastgestelde energieplafond. Lees hier wat het voor jou situatie betekent.

Meer informatie

Compensatie voor de hoge energieprijzen vanuit de overheid in 2022

De overheid heeft in 2022 al verschillende maatregelen getroffen om de hoge energierekening te compenseren. De meeste maatregelen zijn bedoeld voor iedereen, maar er zijn ook extra maatregelen om huishoudens met een lager inkomen extra te steunen.

Belastingverlaging op stroom

De overheid heeft per 1 januari 2022 de Energiebelasting op stroom met 6,9% verlaagd. De mate waarin deze maatregel invloed heeft op je energierekening is afhankelijk van je stroomverbruik. Hoe hoger je stroomverbruik, hoe groter je voordeel. Deze wijziging is automatisch voor alle huishoudens doorgevoerd op de energienota. Tot 1-7-2022 betaal je €0,08142 per kWh incl. 21% btw over je elektriciteitsverbruik (tot 10.000 kWh, daarboven gelden andere tarieven). Vanaf 1-7-2022 t/m 31-12-2022 ligt door de btw verlaging dit bedrag iets lager: € 0,07335 per kWh incl. 9%.


Meer informatie over de Energiebelasting
Vermindering Energiebelasting is verhoogd

De vermindering Energiebelasting is in 2022 verhoogd. Zo kreeg een huishouden in 2021 € 558,56 korting op de energiebelasting en bedraagt die vermindering in 2022 maar liefst € 824,77 per jaar inclusief 21% btw. Dat betekent een belastingvoordeel van circa € 260,- voor iedereen die elektriciteit gebruikt, los van hoeveel energie je verbruikt. Door de tijdelijke btw verlaging per juli is de compensatie Vermindering Energiebelasting aangepast. Hierdoor ontvang je minder compensatie op je elektriciteitsverbruik (€783,87 i.p.v. €824,77 per jaar).


Lees meer over Energiebelasting 2022
Extra geld voor isolatiemaatregelen bij lagere inkomens

Door het stijgen van de energieprijzen is de energierekening voor veel huishoudens een stuk hoger geworden. Vooral huishoudens met lagere inkomens en slecht geïsoleerde woningen zullen hier veel last van hebben.

 

Huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen zijn extra kwetsbaar voor hoge energieprijzen. Voor deze huishoudens reserveert het kabinet € 300 miljoen euro extra. Gemeenten mogen dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies.


Meer informatie
Extra energietoeslag voor lagere inkomens

Eerder kondigde het kabinet een eenmalige energietoeslag van circa € 800,- aan voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum. Deze eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd naar € 1.300,-.

Je krijgt de eenmalige energietoeslag automatisch als je een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Dit geld ontvang je via je gemeente, je hoeft hiervoor dus niets te doen. Streven is om deze toeslag zo spoedig mogelijk aan de betreffende huishoudens uit te keren.


Hoe kan ik de energietoeslag aanvragen?
Btw op energie tijdelijk verlaagd naar 9%

Per 1 juli heeft de overheid tijdelijk de btw op energie van 21% naar 9% verlaagd. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten en administratiekosten. Deze btw verlaging geldt vooralsnog alleen van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 en wordt automatisch verwerkt op je energierekening. Je hoeft zelf niets te doen.


Meer informatie

Hulp nodig bij het betalen van je energierekening?

We snappen het als je moeite hebt met het betalen van je hoge energierekening, daarom helpen we je graag. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld het treffen van een betalingsregeling. Maar je kunt ook gratis persoonlijk advies aanvragen.

Een betalingsregeling treffen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een termijnbedrag niet (op tijd) kunt betalen. Dat vinden we uiteraard erg vervelend. Indien je een rekening niet optijd betaalt, ontvang je van ons eerst een betalingsherinnering en proberen we contact met je op te nemen.

Lukt het niet om je jaar- of eindafrekening te betalen? Dan is het mogelijk om een eventuele betalingsregeling te treffen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.


Meer informatie
Hulp aan gemeenten en schuldbemiddeling

Als energieleverancier werken we nauw samen met gemeenten om tijdig betalingsproblemen te signaleren. Indien nodig brengen wij gemeenten op de hoogte als er schulden zijn. Na een bericht hierover zal de gemeente hulp aanbieden. Je krijgt dan in de eerste instantie een uitnodiging voor een vrijblijvend gesprek.


Meer informatie
Gratis persoonlijk advies via Geldfit

Het zijn niet alleen de energiekosten die de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Heb je niet alleen moeite met het betalen van je energierekening, maar ook met andere rekeningen? Doe dan een een test bij Geldfit. Zo weet je binnen een paar minuten hoe je er financiëel voorstaat. Je ontvangt dan persoonlijk advies over wat de beste volgende stap voor jou is.


Doe de gratis test

Wat kun je zelf doen om energie te besparen?

Geen energie verbruiken is natuurlijk het goedkoopste, maar we snappen dat dit niet altijd kan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld met hulp van onze bespaartips of de Pure Energie App. Ga meteen aan de slag!

Ga aan de slag met onze bespaartips

Grote kans dat jij door de hogere energieprijzen steeds bewuster met groene energie omgaat. Met simpele bespaartips kun jij al flink besparen op je energiekosten. Er zijn veel verschillende manieren om energie te besparen. In onze kennisbank vind je meerdere energietips waarmee je ook zonder grote investeringen flink kunt besparen op je energieverbruik. 


Begin met energie besparen
Download de Pure Energie App

Met onze Pure Energie App kun je altijd en overal je energieverbruik inzien. Download de gratis app op je mobiele telefoon en ga meteen aan de slag. Je ziet in één oogopslag of je meer of minder verbruikt dan je termijnbedrag afvangt. Past je energieverbruik niet langer bij je termijnbedrag? Pas dan met één klik je termijnbedrag aan. Zo kun je alles zelf regelen. Overal en snel.


Download de app
014L7549 bewerkt bewerkt

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je een vraag over een betaling of je energierekening? Neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag.

Sayenne

Teamleider Klantgeluk