Wat kost kerstverlichting aan stroom?
Alle feiten over het energieverbruik van kerstverlichting op een rijBij de ultieme kerstsfeer hoort natuurlijk kerstverlichting. Maar al die kerstverlichting kost je ook extra stroom. Moet je dan geen kerstverlichting gebruiken om je energierekening laag te houden? Geen paniek! Een sfeervolle kerst én een laag energieverbruik gaan prima samen. Maar wat kost kerstverlichting aan stroom? In deze blog geven we je het antwoord en zetten we alle feiten over het energieverbruik van kerstverlichting voor je op een rij.
Verschil tussen led kerstverlichting, gloeilampjes en halogeenlampjes
Het energieverbruik van kerstverlichting hangt af van het soort kerstverlichting. Zo heb je kerstverlichting met gloeilampjes, led kerstverlichting en halogeen kerstverlichting. Gloeilampjes en halogeenverlichting zijn niet echt meer van deze tijd. Bovendien verbruiken ze ook veel meer energie in vergelijking met led kerstverlichting. Zo is kerstverlichting met led lampjes 8 keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. Het energieverbruik met halogeenverlichting ligt zelfs 90% hoger dan led kerstverlichting. Daarnaast is led kerstverlichting ook een stuk veiliger doordat er geen warmte wordt opgewekt bij het produceren van licht. Hierdoor is led verlichting veilig voor in je kerstboom en heeft het een langere levensduur.
Ga je kerstverlichting kopen? Ga dan voor energiezuinige led kerstverlichting. Hoeveel stroom de verlichting verbruikt ligt aan het vermogen in Watt. Dit vermogen kun je terugvinden op de verpakking. Kerstverlichting heeft geen verplicht energielabel.
Stroomverbruik kerstverlichting
Hoeveel stroom verbruikt kerstverlichting nu eigenlijk? Kerstverlichting hangt gemiddeld 32 dagen bij Nederlandse huishoudens in huis. We zijn uitgegaan van de gemiddelde energieprijs per 1 kWh stroom van zo’n € 0,28 per kWh (oktober 2024). Wat jouw kerstverlichting nu precies kost hangt af van het type kerstverlichting. We gaan in de voorbeelden uit van duurzame led kerstverlichting dat in de kerstperiode 256 uur (32 dagen x 8 uur per dag) brandt. Het vermogen van jouw kerstverlichting vind je op de verpakking.
Kerstverlichting op batterij
Naast kerstverlichting op stroom, kun je ook kerstverlichting op batterij kopen. Je kunt deze kerstverlichting overal gebruiken aangezien je geen stopcontact nodig hebt. AA en AAA batterijen hebben een gemiddelde brandduur van 200 uur. Als je je kerstverlichting 4 tot 8 uur per dag aan hebt, dan werkt kerstverlichting op batterijen gemiddeld 25 tot 50 dagen. Ook hier kun je kerstverlichting met een timer gebruiken. Qua duurzaamheid zijn batterijen geen goede keuze. Ook zijn batterijen niet voordeliger dan led verlichting.
Kerstverlichting voor buiten
Er zit nauwelijks verschil in energieverbruik tussen binnen en buiten kerstverlichting. Wel heb je voor je kerstverlichting voor buiten verlichting nodig dat beschermd is tegen vocht en vuil. Op de verpakking zie je dit terug als 'IP23' of een hoger cijfer. Ook kun je kiezen voor kerstverlichting voor buiten zonder stroom. Ook hier zijn batterijen geen duurzame keuze. En bovendien is het ook niet goedkoper dan led verlichting.
Bespaartips kerstverlichting
Zoals we al zeiden gaat een sfeervolle kerst prima samen met een lage energierekening. We hebben 4 bespaartips voor je om je energieverbruik van je kerstverlichting zo laag mogelijk te houden.
Gebruik led kerstverlichting
Zoals hierboven al aangegeven is led kerstverlichting het beste voor een lage energierekening. Ze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je terug op je energierekening.
Gebruik kerstverlichting met timer
Door een timer te gebruiken staat je kerstverlichting automatisch 8 uur aan en 16 uur uit. Zo voorkom je dat je lampjes de hele nacht branden en je energierekening dus onnodig hoger wordt.
Gebruik slimme kerstverlichting
Koop slimme kerstverlichting die je met de app kunt bedienen of ga voor slimme stekkers om je niet slimme kerstverlichting alsnog te kunnen bedienen met een app of afstandsbediening.
Tip voor kerstverlichting met transformator
Heb je kerstverlichting met een transformator? Voorkom dan sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te trekken als het licht uit is.
Kerstverlichting op groene stroom
Natuurlijk ben je al goed op weg als je groene stroom voor je kerstverlichting gebruikt. Gebruik je nog geen groene stroom? Kies dan bewust: groen, vast en onder het prijsplafond. Stel zelf je energiepakket samen en meld je aan. Daarna hoef je niets te doen, want wij regelen de rest.