• Groene stroomtarieven onder het prijsplafond
  • 100% groene stroom uit Nederland
  • Zekerheid met een vast energietarief

Wat kost kerstverlichting aan stroom?

Alle feiten over het energieverbruik van kerstverlichting op een rij

Bij de ultieme kerstsfeer hoort natuurlijk kerstverlichting. Maar al die kerstverlichting kost je ook extra stroom. Moet je dan geen kerstverlichting gebruiken om je energierekening laag te houden? Geen paniek! Een sfeervolle kerst én een laag energieverbruik gaan prima samen. Maar wat kost kerstverlichting aan stroom? In deze blog geven we je het antwoord en zetten we alle feiten over het energieverbruik van kerstverlichting voor je op een rij.

Wat kost kerstverlichting aan stroom

Verschil tussen led kerstverlichting, gloeilampjes en halogeenlampjes

Het energieverbruik van kerstverlichting hangt af van het soort kerstverlichting. Zo heb je kerstverlichting met gloeilampjes, led kerstverlichting en halogeen kerstverlichting. Gloeilampjes en halogeenverlichting zijn niet echt meer van deze tijd. Bovendien verbruiken ze ook veel meer energie in vergelijking met led kerstverlichting. Zo is kerstverlichting met led lampjes 8 keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. Het energieverbruik met halogeenverlichting ligt zelfs 90% hoger dan led kerstverlichting. Daarnaast is led kerstverlichting ook een stuk veiliger doordat er geen warmte wordt opgewekt bij het produceren van licht. Hierdoor is led verlichting veilig voor in je kerstboom en heeft het een langere levensduur.

Ga je kerstverlichting kopen? Ga dan voor energiezuinige led kerstverlichting. Hoeveel stroom de verlichting verbruikt ligt aan het vermogen in Watt. Dit vermogen kun je terugvinden op de verpakking. Kerstverlichting heeft geen verplicht energielabel.

Stroomverbruik kerstverlichting

Hoeveel stroom verbruikt kerstverlichting nu eigenlijk? Kerstverlichting hangt gemiddeld 32 dagen bij Nederlandse huishoudens in huis. We zijn uitgegaan van de gemiddelde energieprijs per 1 kWh stroom van zo’n € 0,38 per kWh (december 2023). Wat jouw kerstverlichting nu precies kost hangt af van het type kerstverlichting. We gaan in de voorbeelden uit van duurzame led kerstverlichting dat in de kerstperiode 256 uur (32 dagen x 8 uur per dag) brandt. Het vermogen van jouw kerstverlichting vind je op de verpakking.

Stroomverbruik snoerverlichting (10 lampjes)

Het vermogen van snoerverlichting met 10 lampjes is gemiddeld 1 tot 2 watt. Snoerverlichting met 10 lampjes kost je dus de hele kerstperiode € 0,10 tot € 0,19.

Stroomverbruik snoerverlichting (100 lampjes)

Het vermogen van snoerverlichting met 100 lampjes is gemiddeld 0,6 tot 6 watt. Snoerverlichting met 100 lampjes kost je dus de hele kerstperiode € 0,06 tot € 0,58.

Stroomverbruik knipperverlichting

Het vermogen van knipperverlichting is gemiddeld 1 tot 8 watt. Knipperverlichting kost je dus de hele kerstperiode € 0,10 tot € 0,78.

Stroomverbruik gordijnverlichting (100 lampjes)

Het vermogen van gordijnverlichting met 100 lampjes is gemiddeld 5 watt. Gordijnverlichting met 100 lampjes kost je dus de hele kerstperiode € 0,49.

Stroomverbruik lichtslang (10 meter)

Het vermogen van een lichtslang van 10 meter is gemiddeld 20 tot 50 watt. Een lichtslang van 10 meter kost je dus de hele kerstperiode € 1,95 tot € 4,86.

Stroomverbruik kerstster

Het vermogen van een kerstster is gemiddeld 4 tot 5 watt. Een kerstster kost je dus de hele kerstperiode € 0,39 tot € 0,49.

Stroomverbruik kunststof rendier / kerstman

Het vermogen van een kunststof rendier of kerstman is gemiddeld 4 tot 5 watt. Een kunststof rendier of kerstman kost je dus de hele kerstperiode € 0,39 tot € 0,49.

Kerstverlichting op batterijen

Naast kerstverlichting op stroom, kun je ook kerstverlichting op batterijen kopen. Je kunt deze kerstverlichting overal gebruiken aangezien je geen stopcontact nodig hebt. AA en AAA batterijen hebben een gemiddelde brandduur van 200 uur. Als je je kerstverlichting 4 tot 8 uur per dag aan hebt, dan werkt kerstverlichting op batterijen gemiddeld  25 tot 50 dagen. Ook hier kun je kerstverlichting met een timer gebruiken. Qua duurzaamheid zijn batterijen geen goede keuze. Ook zijn batterijen niet voordeliger dan led verlichting.

Kerstverlichting voor buiten

Er zit nauwelijks verschil in energieverbruik tussen binnen en buiten kerstverlichting. Wel heb je voor je kerstverlichting voor buiten verlichting nodig dat beschermd is tegen vocht en vuil. Op de verpakking zie je dit terug als 'IP23' of een hoger cijfer. Ook kun je kiezen voor kerstverlichting voor buiten zonder stroom. Ook hier zijn batterijen geen duurzame keuze. En bovendien is het ook niet goedkoper dan led verlichting.

Bespaartips kerstverlichting

Zoals we al zeiden gaat een sfeervolle kerst prima samen met een lage energierekening. We hebben 4 bespaartips voor je om je energieverbruik van je kerstverlichting zo laag mogelijk te houden. 

Gebruik led kerstverlichting

Gebruik led kerstverlichting

Zoals hierboven al aangegeven is led kerstverlichting het beste voor een lage energierekening. Ze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je terug op je energierekening.

Gebruik kerstverlichting met timer

Gebruik kerstverlichting met timer

Door een timer te gebruiken staat je kerstverlichting automatisch 8 uur aan en 16 uur uit. Zo voorkom je dat je lampjes de hele nacht branden en je energierekening dus onnodig hoger wordt.

Gebruik slimme kerstverlichting

Gebruik slimme kerstverlichting

Koop slimme kerstverlichting die je met de app kunt bedienen of ga voor slimme stekkers om je niet slimme kerstverlichting alsnog te kunnen bedienen met een app of afstandsbediening.

Tip voor kerstverlichting met transformator

Tip voor kerstverlichting met transformator

Heb je kerstverlichting met een transformator? Voorkom dan sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te trekken als het licht uit is.

Kerstverlichting op groene stroom

Natuurlijk ben je al goed op weg als je groene stroom voor je kerstverlichting gebruikt. Gebruik je nog geen groene stroom? Kies dan bewust: groen, vast en onder het prijsplafond. Stel zelf je energiepakket samen en meld je aan. Daarna hoef je niets te doen, want wij regelen de rest.

Bereken termijnbedrag Bereken termijnbedrag
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer