Duinlandjes: duurzaam tuinieren voor jong en oud

Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Case delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Groen verbindt. Dat is het motto van de initiatiefnemers van het duurzame project de Duinlandjes, of wel de Zanderijtuinders 2.0. Als bewoner van de Katwijkse Duinvallei diende initiatiefnemer Gerard Bol een aanvraag in bij het Pure Energie Fonds. Het doel is om het schitterende tuindersgebied in de duinvallei te laten herleven.

De duinlandjes: het akkerland in ons duingebied

"De duinlandjes kennen we als akkerlandjes in het gehele Nederlandse duingebied, dus ook in Katwijk, gekarakteriseerd door een aarden walletje die de duinpiepers en andere producten op de zandgrond moest beschermen tegen de wind." aldus Gerard Bol. Het project betreft een gebied van 6.900 m² dat opgedeeld is in 32 schooltuinen van 16 x 1,5 meter en diverse andere groenprojecten midden in het vroegere duingebied. Dagelijks kunnen hier ongeveer honderdvijftig mensen van jong tot oud actief in de natuur tuinieren. En dit allemaal op een duurzame manier. 

Duurzaam tuinieren

Er zijn duurzame afspraken gemaakt: zo worden er enkel biologische tuinmiddelen gebruikt in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarbij worden de percelen op de juiste wijze aangeplant. Jongeren die hebben gestudeerd aan de Landbouwhogeschool in Wageningen geven hier sturing aan. Met fondsen zoals het Pure Energie Fonds weet Gerard tuingereedschap en andere tuinbenodigdheden te financieren. Dit materiaal wordt dagelijks gebruikt door de schoolkinderen en andere deelnemers en moet ook op het perceel goed bewaard blijven. "Het is gaaf om te zien hoe schooltuinkinderen buiten schooltijden hier actief zijn en vol trots werken in aanwezigheid van (groot)ouders.", aldus de initiatiefnemer. 

Duinlandjes Pure Energie Fonds

Bewustwording bij kinderen

Gerard hoopt dat met de Duinlandjes kinderen bewust worden van waar groentes vandaan komen en hoe we er mee om moeten gaan. Als duurzaam aspect wil hij de plastic tasjes uit de tuintjes bannen en zorgen voor juten tassen waarin kinderen de geoogste groentes kunnen meenemen. Met hulp van het Pure Energie Fonds laat Gerard meer dan 200 duurzame tassen maken. Tassen met een verhaal. De juten tassen worden op een eerlijke wijze gemaakt en zijn duurzaam, herbruikbaar en dus milieuvriendelijk. 

Aanvraag Pure Energie Fonds

Het Pure Energie Fonds ondersteunt projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving in Nederland. Het is een onafhankelijke stichting met als doelstelling om duurzame projecten te stimuleren en te helpen realiseren. Wil je zelf een bijdrage aanvragen? Dat kan via onze website.

Aanvraag indienen