Hoe werkt het dierenpark in Emmen aan een duurzame en CO2-neutrale organisatie?

Laatst bewerkt op 29 juni 2023 2 min
Case delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Het stroomverbruik van WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen is al sinds 2016 100% CO2-neutraal. We ontworpen en ontwikkelden een nieuwe zonne-installatie voor het dierenpark in Emmen. In totaal liggen er 1.905 zonnepanelen op verschillende daken van het park en rondom het waterbassin. Dat heeft een flinke bijdrage geleverd aan de verduurzaming van het park. Wat doen ze nog meer?

Duurzaamheid zit in onze genen

Frankwin van Beers, Algemeen Directeur bij WILDLANDS: “Duurzaamheid zit in onze genen. De natuur is onze inspiratiebron. In WILDLANDS wordt bijvoorbeeld tijdens de exploitatie zoveel als mogelijk gewerkt met gesloten biologische en/of technische kringlopen conform het ‘Cradle2Cradle’ principeZo wordt het afvalwater gezuiverd en ingezet als bedrijfswater en met de verwarming van de Rimbula kas wordt tevens elektriciteit opgewekt."

Duurzaamheid vormt ook een vast onderdeel bij inkoop- en tendertrajecten. De producten en diensten die in WILDLANDS aan gasten worden aangeboden of worden toegepast, zijn tijdens fabricage  en verwerking in de keten daar waar mogelijk zo duurzaam als mogelijk geproduceerd. En in de exploitatiefase worden bij vervanging van materialen en bouwelementen in WILDLANDS zoveel als mogelijk lokale materialen en secundaire bouwmaterialen uit sloopprojecten ingezet en hergebruikt.

Image not found

Duurzaam en CO2-neutraal

WILDLANDS heeft meerdere maatregelen getroffen om te verduurzamen. Ook op energiegebied: Het park opereert dus volledig op hernieuwbare energie, heeft een duurzame waterhuishouding en werkt zoveel mogelijk samen met regionale en lokale partners. Op het terrein staan twee bio wkk’s (warmtekrachtkoppeling). Hiermee worden de grote kassen verwarmd, deze wekken tevens stroom op. De kleinere gebouwen worden verwarmd met behulp van opgepompt drinkwater in combinatie met warmtepompen en een laagtemperatuur-circulatiesysteem in het park. Alle kleinere voertuigen zijn elektrisch en ook wordt elektrisch rijden van bezoekers gefaciliteerd met behulp van laadpalen die ook weer zonnestroom aan de auto’s leveren.

Behoud van natuurlijke leefomgeving

Michel Arninkhof, onze directeur zonne-energie is enthousiast over het eindresultaat van de zonnedaken. “Er is veel afstemming geweest tussen de dierenverzorgers en onze specialisten. De installatie is volledig geïntegreerd zonder dat de natuurlijke leefomgeving van de dieren en de beleving van de bezoekers is verstoord.”

Leaseconstructie Zonnepanelen

We beheren en exploiteren de zonne-energie installatie bij WILDLANDS zelf. Doordat er is gekozen voor een leaseconstructie hoeft WILDLANDS zelf geen grote investering te doen, maar kunnen ze wel hun energiehuishouding verduurzamen. De stroom uit de zonnepanelen wordt rechtstreeks verbruikt door het park en WILDLANDS betaalt een vergoeding voor de geleverde stroom.

We ontwikkelen zonne-installaties voor zowel MKB & ZZP bedrijven als voor Grootzakelijke bedrijven. Mede daardoor zijn we al voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland.