De calorische waarde van gas

Calorische correctiefactor gas

Gas is een belangrijke energiebron voor veel huizen en bedrijven. Niet al het gas is bruikbare energie. Je betaalt als consument ook niet voor de hoeveelheid gas, maar voor de hoeveelheid energie die je uit 1 m³ gas kunt halen. Dit noemen we de calorische waarde van gas. We leggen je uit hoe dit werkt.

De calorische waarde van aardgas

De calorische waarde van aardgas is een belangrijk onderwerp voor iedereen die gas gebruikt. Bij de verbranding van aardgas komt warmte vrij. Met de calorische waarde wordt aangegeven hoeveel warmte dat is. De calorische waarde is de hoeveelheid energie in een kubieke meter (m³) aardgas. De calorische waarde wordt ook wel de verbrandingswaarde genoemd.

Bij de verbranding van aardgas zijn er 2 verschillende begrippen: de calorische onderwaarde en de calorische bovenwaarde. Deze waardes worden op verschillende manieren vastgesteld.

Calorische onderwaarde

De calorische onderwaarde is de hoeveelheid energie die rechtstreeks beschikbaar komt bij de verbranding van aardgas. In feite is dat dus de hitte van de vlam. Voor aardgas in Nederland ligt deze waarde rond de 31,65 MJ/m³. Dit betekent dat als je een kubieke meter aardgas verbrandt, je ongeveer 31,65 megajoule aan energie kunt verkrijgen.

Calorische bovenwaarde

De calorische bovenwaarde van gas is de totale hoeveelheid energie die vrijkomt bij de verbranding van een bepaalde hoeveelheid gas, inclusief de energie die vrijkomt bij de condensatie van waterdamp. De calorische bovenwaarde van gas geeft een completer beeld van de energie-inhoud van het gas. Voor aardgas in Nederland is deze waarde ongeveer 35,17 MJ/m³.

Waarom verandert de calorische waarde?

De calorische waarde van gas verandert, omdat het afhankelijk is van de samenstelling van het gas. Verschillende soorten gas, zoals aardgas of biogas, bevatten verschillende hoeveelheden energie. Ook kan de temperatuur en druk van het gas invloed hebben op de calorische waarde. Dit betekent dat je niet altijd dezelfde hoeveelheid energie uit een kubieke meter gas haalt. Daarom is het belangrijk om een gemiddelde waarde te gebruiken voor het berekenen van het energieverbruik.

Calorische correctie op je gasverbruik

De calorische correctie op gas is een aanpassing die wordt toegepast op je gasverbruik om rekening te houden met de variaties in de calorische waarde van het gas dat je ontvangt. Omdat gedurende de looptijd van je contract de calorische waarde kan veranderen, wordt er een correctiefactor toegepast op je verbruik. Zo betaal jij alleen voor de werkelijke energie die je gebruikt.

Calorische waarde op je energierekening

Je betaalt voor je gasverbruik per m³. Daarbij gaan wij als energieleverancier uit van een standaard calorische waarde. De werkelijk calorische waarde kan veranderen. Daarom staat er op je jaarafrekening een calorische correctie. Dit betekent dat je niet alleen betaalt voor het aantal kubieke meters gas dat je hebt verbruikt, maar ook voor de hoeveelheid energie die je daadwerkelijk uit dat gas hebt gehaald. De correctie zorgt ervoor dat iedereen eerlijk betaalt voor de energie die ze gebruiken, ondanks de verschillen in gaskwaliteit.

Hoe wordt de correctie voor gas bepaald?

De calorische waarde van gas verschilt niet alleen per regio, maar ook door het jaar heen. De Nederlandse Gasunie houdt deze waarden bij en berekent de gemiddelde jaarlijkse calorische waarde en een correctiefactor. Deze informatie wordt doorgegeven aan de netbeheerder, zodat deze de juiste aanpassingen kan maken op jouw verbruik. Op deze manier kunnen we de juiste hoeveelheid energie die je hebt afgenomen, in rekening brengen.

De standaardwaarde voor het vergelijken van verschillende gassen is de calorische waarde van het gas uit Slochteren, in de provincie Groningen. De Nederlandse gasprijzen zijn gebaseerd op deze standaardwaarde.

Kies voor CO2-gecompenseerd gas

Heb je gas nodig, kies dan voor CO2-gecompenseerd gas. Jouw gasverbruik en dus CO2-uitstoot compenseren we met een bijdrage aan duurzame projecten wereldwijd. Dat doen we volgens de Gold Standard, een keurmerk opgezet door onder andere het WWF, voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling met als doel CO2-uitstoot wereldwijd te verminderen.

Start berekening Start berekening
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer