Wanneer krijg je een eindafrekening?

Bij verhuizing of overstappen

Er zijn twee momenten waarop je een eindafrekening energie kunt krijgen. Je krijgt een eindafrekening wanneer je gaat verhuizen of wanneer je gaat overstappen van energieleverancier. Als je gaat verhuizen of overstapt, wordt je energiecontract onderbroken of vervroegd afgebroken. Er moet dus een balans worden opgemaakt.

Eindafrekening energie bij verhuizen en overstappen

Je ontvangt binnen 6 weken na de einddatum van je contract een eindafrekening energie wanneer je verhuist of overstapt. De eindafrekening ontvang je van de energieleverancier waarbij je weg gaat, dus niet van je nieuwe energieleverancier. 

Eindafrekening energie bij verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen ontvang je een eindafrekening van je energieleverancier. Hierop staat vermeld hoeveel geld je terugkrijgt of hoeveel je moet bijbetalen. De energie die je tot op dat moment hebt verbruikt sinds de laatste jaarafrekening wordt verrekend met je werkelijke verbruik tot aan het moment van verhuizen. Zodat je in je nieuwe woning helemaal opnieuw kunt beginnen.

Als je jouw contract wilt meenemen naar je nieuwe adres, ontvang je bij de eindafrekening meteen een voorstel voor een nieuw termijnbedrag. Het komt vaak voor dat je termijnbedrag niet meer past bij jouw energieverbruik in je nieuwe woning. Verhuizen en energie: wat moet je regelen?

Eindafrekening energie bij overstappen

Je ontvangt ook een eindafrekening voor de energie als je overstapt van energieleverancier. Net als bij een verhuizing wordt ook bij een overstap je maandelijkse betaalde voorschotten verrekend met je daadwerkelijke verbruik. Deze eindafrekening is op basis van de meterstanden die je doorgeeft aan je nieuwe leverancier. Controleer de meterstanden dus goed voor je ze doorgeeft.

Verschil eindafrekening en jaarafrekening energie

De eindafrekening voor je energie is niet te verwarren met de jaarafrekening. De eindafrekening krijg je namelijk echt alleen als je gaat verhuizen of overstapt van energieleverancier. De jaarafrekening ontvang je standaard aan het einde van ieder contractjaar. Je ontvangt dus nooit een jaarafrekening en een eindafrekening op hetzelfde moment. Bovendien toont de jaarafrekening de energiekosten voor één volledig contractjaar en de eindafrekening voor precies die periode tot je verhuizing of overstap.

Overeenkomsten eindafrekening en jaarafrekening energie

Wel is het zo dat beide rekeningen vrijwel dezelfde kostenposten bevatten. In beide gevallen moet je bijbetalen als je te weinig hebt betaald of je krijgt juist geld terug als je teveel hebt betaald. Standaard kosten als leveringskosten voor stroom en gas, netbeheerkosten en de energiebelasting staan zowel op de eindafrekening als op een jaarafrekening vermeld. Een eventuele opzegvergoeding daarentegen vind je alleen op een eindafrekening. Het kan namelijk zijn dat je deze moet betalen als je jouw energiecontract vroegtijdig openbreekt. 

Vragen over eindafrekening?

Alle informatie over je energiecontract vind je via Mijn Pure Energie. Heb je alsnog vragen over jouw eindafrekening of is er iets onduidelijk? Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met je energieleverancier. Zo heeft jouw energieleverancier genoeg tijd om eventueel contact op te nemen met de netbeheerder en een aantal zaken uit te zoeken. We kijken graag met je mee. 

Mijn Pure Energie Mijn Pure Energie
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer