- Binnen 14 dagen gratis annuleren
- Overstappen zonder problemen
- In 1 minuut inzicht in jouw maandbedrag
Energielabel wasmachine
Het energielabel van een wasmachine uitgelegdEen energielabel voor wasmachines laat zien hoe energiezuinig een wasmachine is. Handig om te weten als je een nieuwe wasmachine wilt kopen. Sinds 1 maart 2021 heeft elke wasmachine een nieuw energielabel. Na het lezen van deze blog weet jij precies wat er allemaal op het energielabel staat en wat dit betekent.
Onderdelen op het energielabel van een wasmachine
Een energielabel van een wasmachine is opgebouwd uit verschillende onderdelen:
- QR code
- Energieklasse
- Energieverbruik
- Vulgewicht
- Programmaduur
- Waterverbruik
- Centrifugeresultaat
- Geluidsniveau tijdens centrifugeren
QR code
Rechts bovenaan het energielabel staat een QR-code waarmee je op de database van de Europese Unie terecht komt. In deze database kun je specificaties bekijken en downloaden van alle apparaten met een nieuw energielabel.
Energieklasse
De gekleurde pijlen geven aan hoe energiezuinig een wasmachine is. Waarbij energieklasse A het zuinigst is en energieklasse G het minst.
Energieverbruik
Ook het stroomverbruik van een wasmachine staat op het energielabel. Het plaatje laat zien hoeveel stroom de wasmachine gebruikt per 100 wasbeurten op het eco-programma. Dit is het meest zuinige programma op de wasmachine.
Vulgewicht
Het plaatje van de volle wasmand heeft aan hoeveel kilo was er in de trommel past. Met een huishouden van 1 tot 2 personen heb je vaak genoeg aan 7 kilo. Met 3 of 4 personen wordt 8 kilo geadviseerd en met 5 of meer personen 9 kilo.
Programmaduur
Dit kun je vinden bij de klok op het energielabel van je wasmachine. Het wordt gemeten in uren en minuten met een volle trommel.
Waterverbruik
Het kraantje op het energielabel van je wasmachine laat zien hoeveel liter water de wasmachine per wasbeurt verbruikt. Ook dit wordt gemeten met een volle trommel op het eco-programma. Hoeveel water je wasmachine precies verbruikt is afhankelijk van het wasprogramma en het gewicht van de was.
Centrifugeresultaat
Elke wasmachine centrifugeert je was aan het einde van het wasprogramma. Hoe droog je was uit de wasmachine komt wordt aangegeven in klassen van A tot en met G. Dit noemen we ook wel het centrifugeresultaat. Je was komt het droogst uit de wasmachine bij klasse A.
Geluidsniveau tijdens het centrifugeren
Het megafoon plaatje laat zien hoeveel geluid de wasmachine maakt tijdens het centrifugeren. Het geluid wordt gemeten in decibel (dB). Voor een wasmachine is 71 dB extra stil, 72 of 73 dB stil, 74 tot 77 dB gemiddeld en 78 dB luid.
Kosten energielabel wasmachine
Hieronder vind je een overzicht van de jaarlijkse kosten voor een energielabel van een wasmachine in verschillende energieklassen. De kosten per jaar zijn berekend door het verbruik per jaar te vermenigvuldigen met de prijs per kWh.
Wasmachine energieklasse
Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Dan is de energieklasse heel belangrijk. Zo kost een wasmachine met energieklasse A gemiddeld € 27 per jaar en een wasmachine met energieklasse F € 52 (tarief november 2024). Meer weten over hoeveel kWh een wasmachine verbruikt? Lees dan onze blog over het verbruik van een wasmachine.
Tips bij het kopen van een wasmachine
Een hele energiezuinige wasmachine is in de winkel vaak duurder dan een minder zuinig model. Maar, in gebruik zijn energiezuinige wasmachines voordeliger omdat ze minder stroom verbruiken. Hou er rekening mee dat een wasmachine ongeveer 15 jaar meegaat. De hogere aanschafprijs verdien je dus gedeeltelijk of zelfs helemaal terug. We hebben een aantal tips op een rij gezet die handig zijn om te onthouden als je een wasmachine gaat kopen:
- Een grote trommel is niet altijd beter. Veel mensen kopen een grote wasmachine, maar gebruiken die niet altijd optimaal. Het is beter om een iets kleinere trommel te kiezen en deze helemaal vol te doen met was. Dat is energiezuiniger en zorgt voor een beter wasresultaat.
- Let ook op het stroomverbruik per 100 wasbeurten. Hiermee kun je wasmachines van verschillende groottes beter vergelijken.
- Bekijk ook andere energiezuinige wasprogramma's. Het energielabel is gebaseerd op het eco 40-60 programma. Dit programma is geschikt voor alle was die je volgens het etiket op 40 of 60 graden mag wassen. Er kunnen ook andere programma's zijn die weinig energie verbruiken. Kijk hiervoor in de handleiding.