• 100% groene stroom uit Nederland
  • Nederlandse zonne- en windenergie
  • Altijd inzicht in je verbruik

Verbruik wasmachine

Hoeveel kwh verbruikt een wasmachine?

Het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten, zoals een wasmachine, bepaalt voor een groot deel jouw energierekening. Hoeveel je bespaart met een nieuwe wasmachine, hangt af van hoe vaak en hoe heet je wast. Gemiddeld draait een Nederlands huishouden zo'n 190 wasjes per jaar. Maar hoeveel kWh verbruikt een wasmachine? En wat kost dan een wasbeurt? In deze blog laten we je zien wat het verbruik van een wasmachine is per wasbeurt, per jaar én wat je kunt doen om op je wasmachineverbruik te besparen.

Stroomverbruik wasmachine

Een wasmachine verbruikt vrij veel stroom. De temperatuur, het programma en het energielabel van de wasmachine hebben allemaal invloed op het wasmachine verbruik in kWh. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er nodig is om het water te verwarmen. Het ecoprogramma (40-60 graden) is het meest zuinige programma van je wasmachine en wordt gebruikt om het gemiddelde stroomverbruik van je wasmachine te berekenen. De gemiddelde energiezuinige wasmachine verbruikt op deze stand per wasbeurt ongeveer 0,55 kWh aan stroom. Is je wasmachine al een stuk ouder en minder zuinig? Dan kan het stroomgebruik oplopen tot 0,88 kWh per wasbeurt.

Verbruik wasmachine per beurt

Het precieze stroomverbruik van een wasmachine per beurt is afhankelijk van het energielabel en het type wasmachine dat je gebruikt. De gemiddelde energiezuinige wasmachine verbruikt per wasbeurt ongeveer 0,55 kWh aan stroom. Dat betekent dat je op het ecoprogramma, per wasbeurt ongeveer 14 cent aan stroom betaalt. We zijn uitgegaan van de gemiddelde energieprijs per 1 kWh stroom van zo’n € 0,25 per kWh (tarief april 2024).

Energieverbruik wasmachine per jaar

Een gemiddeld huishouden draait jaarlijks 190 wasbeurten. Dat is gemiddeld 105 kWh aan stroom per jaar, wat betekent dat je ongeveer €26,50,- per jaar betaalt aan wasmachine stroomverbruik. Je wasmachine maakt natuurlijk naast stroom ook gebruik van water, wat ongeveer €15,- per jaar kost. De totale kosten van je wasmachine zijn dus ongeveer €41,50,- per jaar.

Energielabel wasmachine

Het energielabel van een wasmachine varieert van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Heb je een wat oudere wasmachine? Dan kan het zijn dat er nog gebruik wordt gemaakt van de klassen A+++ tot D. Hoewel de plusjes verdwenen zijn, betekent dit niet dat de wasmachines minder zuinig zijn geworden. Het energielabel laat zien hoe zuinig je wasmachine met energie omgaat en hoeveel kWh je machine gebruikt per 100 wasbeurten. Hoe groener het energielabel, hoe zuiniger je wasmachine. 

Stroomverbruik wasmachine verminderen

Je kunt het energieverbruik van je wasmachine op verschillende manieren verminderen. Een aantal tips:

  • Draai de was alleen als het echt nodig is. Het is misschien voor de hand liggend, maar zo draai je minder wasbeurten en bespaar je energie.
  • Was op het ecoprogramma, dat bespaart gemiddeld 25% ten opzichte van het normale programma.
  • Was op een lagere temperatuur. Tegenwoordig werken de meeste wasmiddelen al vanaf 30 graden. 30 graden is dus gewoon voldoende voor een normaal kleurwasje.
  • Het helpt om je wasmiddel goed te doseren, te veel wasmiddel verhoogt het stroomverbruik van je wasmachine.
  • Is het hoog tijd voor een nieuwe wasmachine? Kies er dan één met minimaal energielabel A. Een wasmachine met energielabel A kan namelijk tot wel 60 kWh per jaar zuiniger zijn. Op lange termijn bespaar je hier dus geld mee.

Wil jij nog meer energie besparen? Ga aan de slag met onze bespaartips. Zo verlaag jij je energierekening en draag je bij aan een beter milieu.

Kies voor groene stroom

Bij Pure Energie ben je altijd verzekerd van 100% groene stroom uit Nederlandse zon en wind. Samen met onze klanten maken we Nederland steeds duurzamer. Kies jij ook voor duurzame energie?

Kies groene stroom Kies groene stroom
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer