De eenheid van energie
Wattuur, kilowattuur en megawattuurAls eenheid voor energie gebruiken we verschillende termen: wattuur, kilowattuur megawattuur en gigawattuur. Deze termen worden ook regelmatig verward met de termen kilowatt en watt. Wij snappen dat het verwarrend kan zijn als je niet precies weet waar deze eenheden voor staan. Daarom leggen we in dit artikel uit wat de eenheden inhouden en wanneer we welke eenheid voor energie gebruiken.
Watt: de eenheid van vermogen
Watt (W) is de eenheid die we gebruiken om het vermogen van een apparaat aan te geven. Op de doos van een nieuw apparaat staat het vermogen altijd aangegeven in het aantal watt. Om erachter te komen waarom we watt als vermogen-eenheid gebruiken, moeten we een eeuw of drie terug in de tijd. De term is namelijk gelinkt aan James Watt. Een Schotse wetenschapper die tussen 1736 en 1819 leefde en onder andere de moderne stoommachine en het eerste kopieerapparaat heeft uitgevonden. Tot op de dag van vandaag gebruiken wij nog steeds watt om het vermogen van een apparaat uit te drukken.
Wat is kilowatt? (kW)
Omdat rekenen met watt op kan lopen tot getallen in de duizenden, maken we in de praktijk ook vaak gebruik van kilowatt, oftewel kW. 1 kilowatt staat gelijk aan 1.000 watt. Als het om grote hoeveelheden gaat, is het dus makkelijker om kilowatt als eenheid te gebruiken. Je kunt dit vergelijken met de eenheden meter en kilometer. Als een afstand 1.000 meter is, zeggen we dat de afstand 1 kilometer is. Hetzelfde geldt dus voor de eenheden watt en kilowatt.
Wat is megawatt? (MW)
1.000 kilowatt is 1 megawatt (MW). Deze eenheid voor energie wordt dan ook vooral gebruikt voor grootverbruikers en installaties met veel capaciteit. Zoals een windmolen of een zonnepark.
Wat is een gigawatt? (GW)
1.000 megawatt is 1 gigawatt (GW). Deze eenheid wordt vaak gebruikt als het gaat om de capaciteit van energiecentrales. En zo volgt er steeds weer een overtreffende trap zoals terawatt (TW) na gigawatt komt.
Hoe bereken je het energieverbruik van een apparaat?
De meeteenheid die op je energierekening staat is kWh. Het geeft aan hoeveel energie je hebt gebruikt. Door het vermogen (W, kW, MW, etc.) van een apparaat te vermenigvuldigen met de tijd dat je dat vermogen gebruikt, kun je de hoeveelheid energie (Wh, kWh, MWh, etc.) berekenen en krijg je inzicht in de kosten van het energieverbruik van een apparaat. Een apparaat met een vermogen van 640 watt (0,64 kilowatt) verbruikt 0,64 kilowattuur (kWh) als het apparaat een uur lang wordt gebruikt. Als een windmolen de hele dag draait (24 uur) en 7 megawatt vermogen levert, dan produceert de windmolen in totaal 7 x 24 uur = 168 MWh of 168.000 kWh elektrische energie.
1 kWh stroom
Energieleveranciers rekenen met de eenheid kWh, jouw energieverbruik drukken we dus uit in kWh. Alleen bij de opwek van windmolens en zonneparken gebruiken we de eenheden MWh en GWh om de opwek uit te drukken. Ben je benieuwd hoeveel 1 kWh aan groene stroom kost? Lees dan ons kennisbank artikel over de kosten van 1 kWh stroom.