Wat zijn polykristallijne zonnepanelen?

Zelf energie opwekken

Polykristallijne zonnepanelen zijn een specifiek type zonnepaneel. Zonnepanelen zijn vaak zwart of blauw. Dit kleurverschil heeft te maken met het productieproces van de zonnepanelen: monokristallijn of polykristallijn. Bij polykristallijne zonnepanelen bestaat elke cel uit meerdere, onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen en bij monokristallijne panelen vormt één enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel. In dit artikel lees je alles over polykristallijne zonnepanelen.

Polykristallijn betekenis

Polykristallijn betekent letterlijk: meerdere kristallen. In de materiaalkunde wordt polykristallijn materiaal ook wel beschreven als een groot aantal korreltjes - die elk op zich kristallijn zijn - met korrelgrenzen. Voorbeelden van polykristallijn materiaal zijn keramiek, metaal en silicium. Zonnepanelen zijn gemaakt van de laatstgenoemde: silicium. Polykristallijne panelen zijn meestal blauw maar kunnen ook zwart zijn. De kleur is afhankelijk van de eigenschappen van de reflectielaag op de zonnecellen. 

Polykristallijne zonnepanelen

Om te begrijpen hoe een polykristallijn zonnepaneel is samengesteld, is het goed om te weten dat een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze zetten het licht en de warmte om in zonne-energie. De zonnecellen zijn gemaakt van silicium dat bij een polykristallijn zonnepaneel is samengesteld uit verschillende, grove kristallen. Daardoor kun je aan het oppervlak van een polykristallijn zonnepaneel ook een duidelijk patroon zien.

Polykristallijn of monokristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepanelen zijn iets goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen. Dit heeft te maken met het productieproces. We zien dat consumenten vaak kiezen voor monokristallijn zonnepanelen. Dit in verband met het hogere rendement en het feit dat de meeste consumenten zwarte panelen op het dak mooier vinden. De ruimte op een dak bij consumenten is vaak beperkt en daarom is het extra belangrijk om een installatie te plaatsen waarbij het rendement zo hoog mogelijk is. 

Polykristallijn zonnepanelen kopen

Polykristallijne zonnepanelen kunnen zeker interessant zijn voor op het dak van je woning of bedrijf. Omdat de aanschafprijs over het algemeen lager is, kan het interessant zijn om polykristallijne zonnepanelen te installeren. Wanneer je voldoende ruimte hebt op je dak, kan dat ook prima. Maar als je een optimaal rendement uit zonnepanelen wilt halen, raden wij je aan om je van tevoren goed te laten informeren. Onze adviseurs en duurzame partners vertellen je graag meer over de verschillen en adviseren je graag over polykristallijn en monokrystallijn zonnepanelen.

Huisscan

Advies voor zonnepanelen?

Ben jij op zoek naar polykristallijne zonnepanelen? Deze kunnen zeker interessant zijn. Doe de huisscan en ontvang direct een offerte op maat voor zonnepanelen op jouw dak. De specialisten kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden voor jouw dak. De huisscan duurt slechts 2 minuten en je weet direct hoeveel je kunt besparen, wat de subsidiemogelijkheden zijn en hoeveel het kost.

Naar de huisscan Naar de huisscan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer