Header Projecten Zon Pure Energie

Onze zonprojecten in Nederland

We werken in Nederland aan meer zonne-energie

De zon is een oneindige bron van energie. Steeds meer energie is duurzaam opgewekt en daar draagt de zon in Nederland stevig aan bij. Wij realiseren vooral zonneparken op land waarmee we groene stroom opwekken, die we ook weer leveren. Dit doen we door heel Nederland.

Zonneparken kunnen we niet overal bouwen. Er gelden regels voor de ruimte die bedekt mag worden, voor ontwikkeling van natuur en leefomgeving van mensen en dieren. Om goed te weten wat er op een plek speelt, werken we in onze zonprojecten lokaal samen.

In het zonnetje

Wij bouwen en beheren zonprojecten in Nederland. Onze kennis en ervaring delen we graag met je.

Iconenset Oranje 2024 Zon Zonnepaneel

Tientallen zonprojecten

Door heel Nederland realiseerden we met duurzame lokale partners ruim 50 zonprojecten op daken en land

Iconenset Oranje 2024 GvO

Stroomafnameovereenkomst

Grote energieverbruikers in de buurt koppelen we direct aan onze energiemakers via een Corporate PPA

Iconenset Oranje 2024 Samenwerking

50% lokaal eigendom

We werken lokaal samen met energiecoöperaties, zo heeft ook de buurt voordeel van het zonnepark

Iconenset Oranje 2024 Batterij Halfvol

Opslaan in batterijen

In batterijen slaan we zonne-energie op voor later gebruik. Daarmee ontlasten we ook het volle stroomnet

Zo maken wij werk van de zon

Waar zonnepanelen op daken snel gelegd zijn, is een zonnepark op land er niet van vandaag op morgen. De ontwikkeling van idee tot groen licht om te bouwen, hangt bijvoorbeeld af van natuurwaarden, politiek en financiële haalbaarheid. Een zonproject is voor ons geslaagd als er veel groene stroom wordt opgewekt, het mooi is ingepast in het landschap, de natuur verbetert, en de buurt er voordeel van heeft.

CTA Zonne energie Pure Energie

Hoe werkt zonne-energie?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Valt het zonlicht op deze zonnecellen, dan wordt daarmee elektrische spanning opgewekt. Er komt gelijkstroom vrij. Het stroomnet vervoert wisselstroom. Omvormers maken van gelijkstroom wisselstroom en komt de zonne-energie bij jou thuis. Zelfs als de zon niet schijnt, wekken zonnepanelen stroom op. Voor het opwekken van zonne-energie is namelijk geen direct zonlicht nodig.

Grond als basis voor zonne-energie

Voor een zonnepark is ruimte nodig. Die ruimte vragen we aan grondeigenaren. Wat levert dit op?

Iconenset Oranje 2024 Vergoeding

Compensatie grond

Wie grond beschikbaar stelt voor een zonproject, ontvangt een jaarlijkse grondvergoeding

Iconenset Oranje 2024 Aarde

Klimaatbijdrage

Meer zonne-energie maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele energie en het buitenland

Iconenset Oranje 2024 Groep

Lokaal eigendom

De buurt praat en profiteert mee via de omgevingsraad en de lokale energiecoöperatie

CTA Bouw Zonnepark Onder Ons

Bouw zonnepark in vogelvlucht

In Gemeente Hardenberg bouwden we Zonnepark Onder Ons. Op deze bijzondere plek, namelijk de oude vloeivelden van een aardappelverwerker, staan nu twee velden met zonnepanelen. Hier wekken we elk jaar zo'n 3,5 miljoen kilowattuur stroom op, genoeg voor ruim 1.250 huishoudens. Bijna 35% van het gebied bleef vrij van zonnepanelen en verrijkten we met gebiedseigen planten. Zo krijgt de natuur volop de ruimte.

Veelgestelde vragen over zonne-energie

Hoeveel elektriciteit levert een zonnepark op?

De energieopbrengst van zonnepanelen is de laatste jaren flink gestegen. Zonnepanelen kunnen zonne-energie steeds beter omzetten in elektriciteit. Een vuistregel is dat een hectare (100 x 100 meter) aan zonnepanelen ongeveer een miljoen kilowattuur per jaar opwekt. Daarmee kunnen ruim 360 huishoudens jaarlijks voorzien worden van groene stroom.

Waarom zonnepanelen op dak en land?

Sinds 1995 ontwikkelen wij duurzame energieprojecten met de energiebronnen wind en zon. We realiseren zonprojecten op grote daken en land. Verduurzaming van energie is nodig om te blijven voldoen aan een toenemende energievraag mede door elektrificatie en om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering af te remmen. De opwekcapaciteit van duurzame energie moet fors worden uitgebreid. Zonnepanelen zijn een mooi middel om dit te bereiken. Op daken en op het land, zo dicht mogelijk bij waar de energie nodig is. Dat is het goedkoopst en minst belastend voor het volle elektriciteitsnetwerk.

Wat is een zonnepark?

Een zonnepark is een stuk grond met daarop zonnepanelen die elektriciteit opwekken. De grootte van een zonnepark kan variëren: van één tot meer dan honderd hectare. De zonnepanelen worden geplaatst op een stellage en worden, omwille van de hoogste zonopbrengst, vaak op het zuiden gericht. Daarnaast komen er steeds meer zogeheten oost-west-opstellingen waarbij de zonnepanelen meer gericht zijn op de ochtend- en avondzon. De zonnepanelen leveren stroom die via een omvormer en transformator wordt afgegeven aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier levert vervolgens deze écht groene stroom aan particulieren en bedrijven.

Is het niet zonde om het land vol te leggen met zonnepanelen?

Wij ontwikkelen zonprojecten vaak op braakliggend terrein. Denk aan een industrieterrein en (voormalige) landbouwgronden. Soms combineren we een zonnepark met een infrastructureel bouwwerk. Denk bijvoorbeeld aan een geluidswal langs een snelweg. Medewerking van grondeigenaren, het geldend beleid van de overheid (Rijk, provincie of gemeente), de afstand tot het elektriciteitsnet, acceptatie in de omgeving en prognoses van de verwachte energieopbrengst spelen een rol in de locatiekeuze en slaagkans van een zonproject. De meningen over het gebruik van landbouwgrond voor een zonnepark zijn verdeeld. Daarvan zijn we ons bewust. De beperkte ruimte die er is in Nederland om duurzame energie op te wekken, moeten we benutten om aan de toenemende energievraag te voldoen én klimaatdoelstellingen te realiseren. Ruimte op land én daken.  

Weten hoe we smenwerken aan het klimaatakkoord?
Is er nagedacht over invloed op planten en dieren?

De invloed van een zonnepark op de planten en dieren in de omgeving is sterk afhankelijk van het huidige gebruik van de grond. Als bijvoorbeeld een weiland verandert in een zonnepark en dit wordt ingepast met bloemrijke randen en beplanting komt er meer ruimte voor planten en dieren die niet gedijen in een weiland met alleen één grassoort. De biodiversiteit kan door de komst van een zonnepark toenemen, mits er aandacht wordt geschonken aan het plaatsen van groen. Wij houden daar bij het ontwerp van het zonnepark rekening mee en staan altijd open voor suggesties. Daarnaast moet het plan voor het zonnepark ook worden getoetst aan de Wet natuurbescherming. Deze wet waakt ervoor dat de impact op de natuur beperkt is.

Leveren de zonnepanelen stroom als het bewolkt of koud is?

Ja, zonnepanelen wekken ook stroom op wanneer de zon niet schijnt. Zonnepanelen zetten namelijk - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - licht om in elektriciteit. Niet de warmte. Op een warme dag wordt er vaak meer stroom opgewekt omdat er dan over het algemeen meer licht is dan wanneer het kouder (bewolkt) is. Maar ook op een zonnige winterdag kun je veel stroom opwekken.

Hoe werken zonnepanelen?

In een zonnepaneel zijn meerdere zonnecellen verwerkt die zijn gemaakt van silicium. Wanneer er zonlicht op deze zonnecellen valt, wordt daarmee elektrische spanning opgewekt. Deze elektrische spanning is gelijkstroom. Om deze gelijkstroom nuttig te maken voor jouw huis zet een omvormer gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is de stroom die uiteindelijk uit jouw stopcontact komt. Op dagen met veel licht, zoals in de lente en de zomer, wekken zonnepanelen meer stroom op dan dagen met weinig licht, zoals in de winter. Maar dat betekent niet dat zonnepanelen in de winter – bijvoorbeeld op dagen wanneer het bewolkt is – geen stroom opwekken. In de lente wekken zonnepanelen vaak de meeste stroom op. Dit komt omdat er in de lente vaak veel licht is en de temperatuur relatief laag. Veel warmte is namelijk niet gunstig voor het opwekvermogen van de zonnepanelen en de omvormer. Als zonnepanelen te warm worden wekken ze dus minder elektriciteit op.

CTA Projecten Werkwijze Pure Energie

Gedragscode Zon op land

Wij zijn actief lid van Holland Solar. Deze brancheorganisatie zette samen met natuur- en milieuorganisaties een gedragscode op voor zonneparken op land. In die code staat de leefomgeving centraal met specifieke aandacht voor de locatiekeuze, het grondgebruik en betrokkenheid van de buurt bij het project. Waar het kan, gaan wij een stap verder en creëren meerwaarde voor de buurt.