Radiatorventilator

Besparen met een ventilator
Laatst bewerkt op 23 april 2024 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Besparen door een radiatorventilator te plaatsen op je verwarming? Het kan echt! Met een radiatorventilator krijg je jouw huis sneller warm. Zo heb je dus minder gas nodig om je huis warm te houden en kun je flink besparen op je energierekening. Een radiatorventilator levert je een besparing op van ruim 10% op je kosten voor gas per jaar. Lees hier alles wat je moet weten over een radiatorventilator.

Ventilator verwarming werkt zo

Een radiatorventilator werkt heel eenvoudig en maakt geen geluid. Je bevestigt de ventilator tussen de platen van je radiator. Dat doe je met behulp van magneten. De radiatorventilator is hierdoor bijna niet zichtbaar. Zodra de radiator aan gaat, blazen de ventilatoren de warme lucht de woonkamer in. Dit gebeurt vanzelf zodra de radiator een temperatuur bereikt van 33 graden. Zakt de radiator naar een temperatuur van 25 graden of lager? Dan gaat de radiatorventilator vanzelf uit. Let op: om deze reden is het wel belangrijk dat je de thermostaat van de ventilator in de buurt van de warmwateraanvoer bevestigt. Anders kan die de temperatuur niet goed meten.  

Radiatorventilator besparing

Een radiatorventilator kan je veel energie besparen. Met een ventilator voor de verwarming, warmen de kamers in je huis sneller op. Daarnaast kun je de watertemperatuur van je cv-ketel lager instellen: op ongeveer 60 tot 70 graden Celsius. Een radiatorventilator zorgt er dus voor dat jij energie en dus ook geld kunt besparen op jaarbasis. 

Een radiatorventilator per 30m³ 

Voor een optimaal resultaat heb je één radiatorventilator nodig per 30m³ aan ruimte. Dat is bijvoorbeeld een slaapkamer van 2,5 meter breed, 4 meter lang en 3 meter hoog. Als jij een grote kamer hebt, kun je ook meerdere radiatorventilatoren gebruiken. Zorg er dan voor dat jij voor iedere 30m³ een ventilator aan je verwarming vastmaakt. Wel is het handig dat de ventilatoren voldoende ruimte hebben om warme lucht te verplaatsen. Het is bijvoorbeeld niet handig om een ventilator aan een verwarming te plaatsen als de verwarming achter een kast of een bank staat. Deze voorwerpen zorgen ervoor dat er niet genoeg ruimte is om de warme lucht de ruimte in te verplaatsen.  

Hoe duurzaam is een ventilator verwarming? 

De behuizing van een radiatorventilator is gemaakt van duurzaam materiaal. Zo duurzaam dat het zelfs biologisch afbreekbaar is. Een radiatorventilator heeft zelf stroom nodig, echter is de hoeveelheid benodigde stroom heel laag. Daarom durven wij gerust te zeggen dat een radiatorventilator duurzaam is voor zowel de besparing op je energierekening als voor je totale CO2-uitstoot. Natuurlijk is het duurzamer om je huis helemaal gasloos te kunnen verwarmen, maar dit is nog niet voor iedereen haalbaar. Daarom is de radiatorventilator voor veel huishoudens een goed alternatief om toch te besparen op je energierekening. 

Bespaartips

Een radiatorventilator is een goede oplossing als jij wilt besparen op je energierekening. Wist je dat er nog veel meer tips zijn om te besparen op je energierekening? Wij delen ze graag met je, omdat wij willen dat jij zo min mogelijk betaalt voor je energie.  

Lees meer energiebesparende tips

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer