Slimme meter uitlezen

Je slimme meter uitlezen biedt veel voordelen, zoals inzicht in je energieverbruik en de bijbehorende energiekosten. Een slimme meter is een digitale elektriciteitsmeter die jouw energieverbruik via de netbeheerder doorgeeft aan je energieleverancier. Hierdoor hoef je zelf geen meterstanden door te geven. We leggen je uit hoe het uitlezen van een slimme meter werkt en wat de voordelen zijn.  

P1 of P4 poort slimme meter

Je kunt op 2 verschillende manieren je slimme meter uitlezen: via de P1-poort en de P4-poort. Beide poorten doen precies hetzelfde: namelijk jouw energieverbruik doorgeven. Wat precies het verschil is, leggen we graag aan je uit. 

Wat is een P1-poort? 

De P1-poort is een stekkeraansluiting op de slimme meter voor het aansluiten van een P1-meter. Op de P1-poort kun je een verbruiksmanager aansluiten waarmee jij direct zelf je gegevens kunt inzien. De verbruiksmanager is een apparaat dat je aansluit op je slimme meter. Als dit goed is aangesloten, kun je jouw energieverbruik direct snel en gemakkelijk uitlezen op een desktop of met behulp van een slimme meter app.  
 
Via de P1-poort kun je zelfs je energieverbruik per kwartier of je actuele energieverbruik inzien. De Pure Energie Meter is een goed voorbeeld van zo’n verbruiksmanager. 

Wat is een P4-poort? 

Via de P4-poort kunnen jouw meterstanden en energieverbruik worden doorgestuurd aan je netbeheerder. De P4-aansluiting is de standaard connectie tussen de slimme meter en de netbeheerder. Jouw netbeheerder deelt jouw meterstanden elke maand met jouw energieleverancier. Als je ook jouw energieverbruik per uur of per dag wilt inzien, dan moet je hier toestemming voor geven. In dat geval deelt de netbeheerder elke dag jouw meterstanden met de energieleverancier.

Uitlezen slimme meter app

Jouw energieleverancier ontvangt de meterstanden van jouw slimme meter automatisch via de netbeheerder. Je moet toestemming geven om jouw verbruiksgegevens in te kunnen zien via een slimme meter app, bij Pure Energie noemen we dit een P4-machtiging. Jouw verbruiksgegevens per maand kun je bij de meeste energieleveranciers handig inzien via een app, zoals de Pure Energie App. Hierdoor kun je eenvoudig je energieverbruik per uur, dag, maand of jaar bijhouden. Dat is handig, want zo weet je precies hoeveel energie jij verbruikt en of je termijnbedrag nog past bij je actuele verbruik en energietarieven. 

Verbruiksmanager app

Heb jij een verbruiksmanager aangesloten via de P1-poort op jouw slimme meter? Dan kun je deze gegevens inzien via de bijbehorende app. Het voordeel wat je hiermee hebt, is dat het energieverbruik vaak sneller (meestal direct) inzichtelijk is en dat er geen vertraging in zit. Daarnaast kunnen de meeste verbruiksmanagers een inschatting maken van het verbruik per apparaat(groep). Zo kun je bijvoorbeeld zien met welke apparaten je het meeste energie kan besparen. Klanten met een Pure Energie Meter kunnen deze gegevens inzien via de Pure Energie App. 

Uitlezen slimme meter aanzetten

Het toestemming geven voor het uitlezen van je slimme meter is slim en gelukkig erg eenvoudig. Je kunt dit doen via de website of app van je energieleverancier. Via onze app of Mijn Pure Energie kun je eenvoudig een P4-machting afgeven. Daarmee geef je de netbeheerder toestemming voor het uitlezen van jouw slimme meter. Dankzij deze gegevens kun jij jouw dagelijkse energieverbruik inzien. Lukt het niet via Mijn Pure Energie of onze app? Neem dan contact op met Team Klantgeluk. We helpen je graag.

Uitlezen slimme meter uitzetten

Als niet (meer) wil dat je gegevens worden uitgelezen, dan kun je het uitlezen van je slimme meter uitzetten via Mijn Pure Energie of onze app. Je kunt ook contact opnemen met onze klantenservice. Als je ervoor kiest om het uitlezen van je slimme meter uit te zetten, dan kun je niet meer je verbruik per uur of dag in zien. Je netbeheerder leest dan nog wel 1 keer per maand de meterstanden uit. Bijvoorbeeld voor het opmaken van een jaarafrekening of als je gaat verhuizen.  

Slimme meter uitlezen gratis

Het uitlezen van je slimme meter is gratis. Je betaalt niets voor deze service van je netbeheerder en energieleverancier. Wel kost het aanschaffen van een P1-meter in de meeste gevallen geld. Je betaalt dan voor het apparaat dat je aansluit op de P1-poort om je actuele energieverbruik in te zien. Bij sommige energieleveranciers kun je een verbruiksmanager kiezen als voordeel op je energiecontract

Uitlezen slimme meter Pure Energie

Bij Pure Energie kun je zelf toestemming geven voor het uitlezen van je slimme meter. Het toestemming geven voor het uitlezen van je slimme meter (P4-machting afgeven) kan eenvoudig via onze app of Mijn Pure Energie.  

Alles over de slimme meter

Alle huishoudens in Nederland krijgen vroeg of laat een slimme meter aangeboden. In een andere blog leggen we je alles uit over de voordelen van een slimme meter en of een slimme meter verplicht is. 

Lees meer Lees meer
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer