Is een slimme meter verplicht?

100% Groene energie
Header Wel of geen slimme meter

Steeds meer Nederlanders hebben een slimme meter in de meterkast, maar is een slimme meter verplicht? Dit is een digitale energiemeter, die je gas- en stroomverbruik registreert. Ook houdt de slimme meter bij hoeveel stroom zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Mits je zonnepanelen hebt natuurlijk. De slimme meter kan communiceren met andere apparaten en zo de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Dat is handig!

Slimme meter verplicht?

Een slimme meter is niet verplicht, dat houdt in dat je een slimme meter mag weigeren. Alle huishoudens en kleine bedrijven krijgen de komende jaren een slimme meter aangeboden. De reden daarvoor is simpel: de energierekening is hierdoor veel nauwkeuriger, meterstanden worden automatisch doorgegeven en de gebruiker krijgt beter inzicht in het energieverbruik. Verhalen dat een slimme meter verplicht is vanaf 2020 zijn dus niet helemaal waar.

Heb je stads- of blokverwarming? Dank kun je een slimme meter niet weigeren. Wel kun je de slimme meter zo laten instellen dat hij niet op afstand uit te lezen is.

Slimme meter verplicht bij zonnepanelen?

Woningeigenaren met zonnepanelen zijn niet verplicht om een slimme meter te hebben. Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en dus teruglevert aan het net. Zo kan precies worden berekend hoeveel je terugkrijgt voor de teruggeleverde energie. Een conventionele meter kan de opgewekte zonne-energie niet apart bijhouden, maar draait eigenlijk terug. In dat geval wordt dus je verbruik en opgewekte stroom niet direct tegen elkaar weggestreept. 

Wel is het zo dat alle zonnepaneelbezitters verplicht een meter met twee aparte telwerken moeten hebben. Deze meter kan zowel de levering van elektriciteit van het net als de teruglevering van opgewekte zonne-energie aan het net afzonderlijk meten. Maar het is niet per definitie een slimme meter. In veel gevallen krijg je van je netbeheerder een slimme meter aangeboden, omdat dit in principe voor iedereen het prettigst werkt.

Weigeren van een slimme meter

Sommige mensen vinden het geen prettig idee dat een slimme meter communiceert met andere apparaten. Het automatisch delen van je verbruiksgegevens met de netbeheerder is in principe bedoeld om je te helpen, maar voelt voor sommige gebruikers als een inbreuk op hun privacy. Dat is ook een van de redenen dat het gebruik van een slimme meter niet verplicht kan en mag worden.

Nu je dat weet, kun je dus ook om een alternatief vragen. Wanneer je aangeeft dat je geen slimme meter in huis wilt, krijg je een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is. Je moet in dat geval wel zelf je meterstanden doorgeven aan je energieleverancier en netbeheerder.

Heb je een slimme meter geweigerd van de netbeheerder, maar wil je die later alsnog aanvragen? Dan kan het zijn dat de netbeheerder daar kosten voor in rekening brengt.

Slimme meter uitschakelen

Je kunt er ook voor kiezen om deze functie op een slimme meter uit te schakelen. In dat geval moet je wel zelf je meterstanden doorgeven en gebeurt dit niet meer automatisch. Bovendien kun je dan geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen, Zoals de Pure Energie App.

Besparen met een slimme meter

Met een slimme meter kun je energie besparen. Een slimme meter wordt dagelijks uitgelezen, mits je daar toestemming voor hebt gegeven. Bovendien ontvang je maandelijks een energierapport van jouw energieleverancier en je kunt de slimme meter koppelen aan andere apparaten, zoals de Pure Energie meter. Daarmee krijg jij dagelijks real time inzicht in jouw energieverbruik. Goed inzicht in je energieverbruik, zorgt voor energiebesparing!

Slimme meter plaatsen

Als je kijkt naar de voordelen van een slimme meter snappen wij dat je graag een slimme meter wilt plaatsen. Behalve dat je nooit meer zelf de meterstanden moet opnemen, weet je ook altijd zeker dat je jaarafrekening klopt. Heb jij een meter die niet geschikt is voor teruglevering en wil je graag zonnepanelen plaatsen? Vraag dan je netbeheerder om kosteloos de meter te vervangen door een slimme meter. Indien je wel een geschikte meter hebt en je deze wilt vervangen, dan kan het zijn dat er kosten aan worden verbonden. Wij raden je aan om hierover contact op te nemen met je netbeheerder.