Slimme meter
Alles over de slimme meterEen slimme meter heeft veel voordelen, zoals inzicht in je energieverbruik en bijbehorende energiekosten. Alle huishoudens in Nederland krijgen vroeg of laat een slimme meter aangeboden. Maar is een slimme meter verplicht? En wat is eigenlijk een slimme meter? In dit artikel lees je alles over een slimme meter.
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een digitale meter die jouw stroom- en gasverbruik op afstand kan uitlezen. Jouw slimme meter geeft jouw meterstanden automatisch via de netbeheerder door aan je energieleverancier. Als je ook jouw energieverbruik per uur of per dag wilt inzien, dan moet je hier toestemming voor geven. In dat geval deelt de netbeheerder elke dag jouw meterstanden met de energieleverancier.
Slimme meter uitlezen
Je slimme meter uitlezen heeft veel voordelen. Je hoeft niet meer maandelijks je meterstanden door te geven. Dit doet de netbeheerder voor je. Jouw energieleverancier gebruikt deze gegevens voor het opstellen van een maandelijks energierapport. Maandelijks ontvang je van ons een energierapport.
Is een slimme meter verplicht?
Is een slimme meter verplicht? Een slimme meter is niet verplicht, dat houdt in dat je een slimme meter mag weigeren. Alle huishoudens en kleine bedrijven krijgen de komende jaren een slimme meter aangeboden. De reden daarvoor is simpel: de energierekening is hierdoor veel nauwkeuriger, meterstanden worden automatisch doorgegeven en de gebruiker krijgt beter inzicht in het energieverbruik. Verhalen dat een slimme meter verplicht is vanaf 2020 zijn dus niet helemaal waar. Heb je stads- of blokverwarming? Dank kun je een slimme meter niet weigeren. Wel kun je de slimme meter zo laten instellen dat hij niet op afstand uit te lezen is.
Weigeren van een slimme meter
Sommige mensen vinden het geen prettig idee dat een slimme meter communiceert met andere apparaten. Het automatisch delen van je verbruiksgegevens met de netbeheerder is in principe bedoeld om je te helpen, maar voelt voor sommige gebruikers als een inbreuk op hun privacy. Dat is ook een van de redenen dat het gebruik van een slimme meter niet verplicht kan en mag worden.
Nu je dat weet, kun je dus ook om een alternatief vragen. Wanneer je aangeeft dat je geen slimme meter in huis wilt, krijg je een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is. Je moet in dat geval wel zelf je meterstanden doorgeven aan je energieleverancier en netbeheerder.
Heb je een slimme meter geweigerd van de netbeheerder, maar wil je die later alsnog aanvragen? Dan kan het zijn dat de netbeheerder daar kosten voor in rekening brengt.
Uitlezen op afstand stopzetten
Als je een slimme meter krijgt kun je kiezen of deze 'administratief aan' of 'administratief uit' staat. Bij 'administratief uit' leest de netbeheerder geen meterstanden uit en moet je dus zelf je meterstanden doorgeven. Ook krijg je dan geen maandelijks kosten- en verbruiksoverzicht van je energieleverancier. Wel kun je de P1-poort van de slimme meter blijven gebruiken om er zelf een energieverbruiksmanager aan te koppelen. Je kunt het aflezen op afstand altijd later weer aan laten zetten. Netbeheerders vragen hier geen geld voor.
Slimme meter en een dynamisch energiecontract
Om een dynamisch energiecontract af te sluiten, heb je een slimme meter nodig. Een slimme meter houdt ieder moment van de dag jouw energieverbruik en teruggeleverde energie bij en stuurt deze gegevens door naar de netbeheerder. Zonder een slimme meter kun je dus geen dynamisch energiecontract afsluiten.
Voordelen van een slimme meter
Een slimme meter heeft veel voordelen en daarom hangt er tegenwoordig in bijna elke meterkast een slimme meter. Steeds meer energieverbruikers wekken zelf energie op, bijvoorbeeld met eigen zonnepanelen. Dan is het handig om een slimme meter te hebben. Maar wat zijn de voordelen van een slimme meter?
Meterstanden worden automatisch doorgeven
Je energieleverancier heeft toegang tot je meterstanden. Deze worden dan automatisch doorgegeven. Dat scheelt een hoop tijd en moeite.
Altijd inzicht in je energieverbruik
Een slimme meter kan ook communiceren met een app op je telefoon, bijvoorbeeld met onze Pure Energie App. Op die manier heb je altijd inzicht in je verbruik en kun je daardoor meer gaan besparen.
Registratie van opgewekte zonne-energie
Heb je een slimme meter en zonnepanelen? Dan registreert een slimme meter niet alleen hoeveel energie je verbruikt, maar ook hoeveel groene stroom je teruglevert aan het net. Een traditionele meter kan dit niet. Vanaf 2023 is het verplicht om een slimme meter in huis te hebben als je zonnepanelen hebt. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.
Geen verrassingen op de jaarrekening
Omdat je door de slimme meter altijd inzicht hebt in je energieverbruik, kom je aan het einde van het jaar ook nooit voor verrassingen te staan. Wij sturen je automatisch een maandelijks energierapport, waarmee jij je verbruik met andere jaren of maanden kunt vergelijken. Als op basis daarvan blijkt dat het verstandig is om je termijnbedrag te wijzigen, kun je die wijziging heel eenvoudig doen via Mijn Pure Energie.
Nadelen van een slimme meter
Veel mensen denken dat een slimme meter je direct helpt met energie besparen. Dat is niet helemaal waar. Als je minder energie wilt verbruiken, kun je het beste je woning verduurzamen. Ondanks dat een slimme meter niet echt nadelen heeft, is het wel goed om onderstaande punten te overwegen als je kiest voor een slimme meter.
1. Slimme meter en privacy
Sommige mensen vinden het een vervelend idee dat de energieleverancier altijd de verbruiksgegevens kan inzien. Het voelt als inbreuk op hun privacy en ze vrezen dat de gegevens misbruikt worden. Dit is niet nodig! Energieleveranciers en net beheerders gaan hier zeer zorgvuldig mee om en de gegevens mogen alleen gebruikt worden om jouw totale energieverbruik te meten. Ze mogen dus niet je leefpatroon in kaart brengen of onderzoeken welke apparaten je gebruikt. Hiervoor mogen je meetgegevens wel gebruikt worden:
- De jaarrekening
- Je periodieke energieoverzichten
- De eindafrekening als je verhuist of naar een andere energieleverancier overstapt
- Noodzakelijk beheer aan het energienet
2. Slimme meter en zonnepanelen
Er is ook een verschil tussen een traditionele en een slimme meter als het gaat om zonnepanelen. Op zonnige dagen wek je soms meer stroom op dan je verbruikt. Een slimme meter registreert dat overschot apart, maar een ouderwetse meter draait de teller direct terug. De slimme meter kan daardoor financieel nadeliger uitpakken als de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Zoals eerder gezegd is vanaf 2023 verplicht om een meter in huis te hebben die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten. Een meter met terugdraaitelwerk is dan niet meer toegestaan voor klanten met een zonnepanelen installatie.
3. Zorgen over gezondheidseffecten
Via het GPRS-netwerk verstuurt de slimme meter data. Sommige mensen vrezen voor invloed op de gezondheid door elektromagnetische straling. Blootstelling aan elektromagnetische velden door een slimme meter is een stuk lager dan bij gemiddeld gebruik van een mobiele telefoon. Dit zit namelijk 10 tot 100 keer onder de internationaal vastgestelde limieten. Niets om voor te vrezen!
Wat kost een slimme meter?
De overheid en de netbeheerders willen dat iedereen in Nederland een slimme meter krijgt. Daarom kost het vaak niets als je je oude meter laat vervangen door een slimme meter. Heb je de slimme meter geweigerd en wil je die op een later moment toch wel hebben? Dan kan het zijn dat je kosten moet betalen. Deze kosten verschillen per netbeheerder. Wil je de exacte kosten weten? Klop dan even aan bij je netbeheerder.
Is een slimme meter verplicht bij zonnepanelen?
Woningeigenaren met zonnepanelen zijn sinds 2023 verplicht om een slimme meter te hebben. Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en dus teruglevert aan het net. Zo kan precies worden berekend hoeveel je terugkrijgt voor de teruggeleverde energie. Een conventionele meter kan de opgewekte zonne-energie niet apart bijhouden, maar draait eigenlijk terug. In dat geval wordt dus je verbruik en opgewekte stroom niet direct tegen elkaar weggestreept.
Verschil slimme meter en omvormer
Veel mensen met zonnepanelen vragen zich af hoe het kan dat er een verschil tussen de opbrengst van de slimme meter en de opbrengst van de omvormer zit. Misschien is het je al opgevallen dat deze cijfers niet met elkaar overeenkomen en zelfs behoorlijk kunnen verschillen? Gelukkig is dit heel normaal.
Met de energie die je met zonnepanelen opwekt voorzie je jouw huis van stroom. Als jij overdag stroomt verbruikt, dan verbruik je direct jouw eigen opgewekte stroom. Doordat je deze stroom direct verbruikt, wordt deze niet geregistreerd door de slimme meter. Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan wordt deze stroom via de slimme meter teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op de slimme meter zie je naast de verbruikte stroom ook hoeveel zelfopgewekte stroom je teruglevert aan het elektriciteitsnet.
De zonnepanelen omvormer zet de opgewekte stroom van gelijkstroom om naar wisselstroom. Daarnaast geeft je omvormer de opbrengst van je zonnepanelen aan. Dat is het verschil tussen de omvormer en de slimme meter. De omvormer toont de totale stroomproductie en de slimme meter toont de eigen afname of de hoeveelheid teruggeleverde stroom. De slimme meter toont dus nooit het totaal aan opgewekte stroom.
Om te berekenen wat je verbruik is geweest, trek je de teruggeleverde stroom af van de totale opbrengst van je zonnepanelen en daarna tel je er de verbruikte netstroom weer bij op. De totaal opgewekte zonnestroom is van je omvormer(-app) af te lezen en de ingevoerde netstroom en de teruggeleverde zonnestroom zijn via de slimme meter af te lezen. Wil je weten hoeveel zelfopgewekte stroom je hebt verbruikt? Dan trek je de teruggeleverde stroom af van de opbrengst van je zonnepanelen.
Besparen met een slimme meter
Een slimme meter helpt je met het besparen van energie. Een slimme meter wordt dagelijks uitgelezen, mits je daar toestemming voor hebt gegeven. Bovendien ontvang je maandelijks een energierapport van jouw energieleverancier. Ook kun je de slimme meter koppelen aan andere apparaten, zoals de Pure Energie meter. Daarmee krijg jij real time inzicht in jouw energieverbruik. Goed inzicht in je energieverbruik zorgt voor energiebesparing!
Nog meer besparen?
Wil je nog meer besparen? Dan helpt een scherp energietarief daarbij. Welk energiecontract je ook kiest, bij Pure Energie profiteer je altijd van 100% groene stroom. Kies eenvoudig zelf je energiecontract en bereken je termijnbedrag.