Header Bedenktijd energiecontract

Is een slimme meter verplicht?

100% Groene energie

Steeds meer Nederlanders hebben een slimme meter in de meterkast. Dit is een digitale energiemeter, die je gas- en stroomverbruik registreert. Ook houdt de slimme meter bij hoeveel stroom zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Mits je zonnepanelen hebt natuurlijk. De slimme meter kan communiceren met andere apparaten en zo de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Is een slimme meter verplicht? Die vraag beantwoorden we in dit artikel.

Slimme meter verplicht?

Een slimme meter is niet verplicht, maar wordt wel de norm. Alle huishoudens en kleine bedrijven krijgen de komende jaren een slimme meter aangeboden. De reden daarvoor is simpel: de energierekening is hierdoor veel nauwkeuriger, meterstanden worden automatisch doorgegeven en de gebruiker krijgt beter inzicht in het verbruik. Verhalen dat een slimme meter verplicht is sinds 2020 zijn dus niet helemaal waar.

Slimme meter verplicht bij zonnepanelen?

Woningeigenaren met zonnepanelen zijn niet verplicht om een slimme meter te hebben. Wel is het zo dat alle zonnepaneelbezitters verplicht een meter met twee aparte telwerken moeten hebben. Deze meter kan zowel de levering van elektriciteit van het net als de teruglevering van opgewekte zonne-energie aan het net afzonderlijk meten. Maar het is niet per definitie een slimme meter. In veel gevallen krijg je van je netbeheerder een slimme meter aangeboden, omdat dit in principe voor iedereen het prettigst werkt.

De dubbele telwerk meters worden dus wel verplicht, omdat de overheid de salderingsregeling vanaf 2023 tot 2031 geleidelijk aan gaat afbouwen. Door de opbrengst en het verbruik afzonderlijk te meten, kan de Belastingdienst de gegevens op de juiste manier verwerken. Benieuwd hoe dat precies zit? Op onze website vind je een uitgebreide uitleg over de nieuwe salderingsregeling vanaf 2023.

Slimme meter niet verplicht

Sommige mensen vinden het geen prettig idee dat een slimme meter communiceert met andere apparaten. Het automatisch delen van je verbruiksgegevens met de netbeheerder is in principe bedoeld om je te helpen, maar voelt voor sommige gebruikers als een inbreuk op hun privacy. Dat is ook een van de redenen dat het gebruik van een slimme meter niet verplicht kan en mag worden.

Nu je dat weet, kun je dus ook om een alternatief vragen. Wanneer je aangeeft dat je geen slimme meter in huis wilt, krijg je een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is. Ook kun je ervoor kiezen om deze functie op een slimme meter uit te schakelen. In dat geval moet je wel zelf je meterstanden doorgeven en gebeurt dit niet meer automatisch.

Slimme meter plaatsen

Als je kijkt naar de voordelen van een slimme meter snappen wij dat je graag een slimme meter wilt plaatsen. Behalve dat je nooit meer zelf de meterstanden moet opnemen, weet je ook altijd zeker dat je jaarafrekening klopt. Heb jij een meter die niet geschikt is voor teruglevering en wil je graag zonnepanelen? Vraag dan je netbeheerder om kosteloos de meter te vervangen door een slimme meter. Indien je wel een geschikte meter hebt en je deze wilt vervangen, dan kan het zijn dat er kosten aan worden verbonden. Wij raden je aan om hierover contact op te nemen met je netbeheerder.