Energielabel verbeteren

Verschil tussen de slimme meter en de omvormer

Veel mensen met zonnepanelen vragen zich af hoe het kan dat er een verschil tussen de opbrengst van de slimme meter en de opbrengst van de omvormer zit. Misschien is het je al opgevallen dat deze cijfers niet met elkaar overeenkomen en zelfs behoorlijk kunnen verschillen? Gelukkig is dit heel normaal. Wij leggen je uit waar het verschil vandaan komt.

Slimme meter

Met de energie die je met zonnepanelen opwekt voorzie je jouw huis van stroom. Als jij overdag stroomt verbruikt, dan verbruik je direct jouw eigen opgewekte stroom. Doordat je deze stroom direct verbruikt, wordt deze niet geregistreerd door de slimme meter. Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan wordt deze stroom via de slimme meter teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op de slimme meter zie je naast de verbruikte stroom ook hoeveel zelfopgewekte stroom je teruglevert aan het elektriciteitsnet.

Omvormer

De omvormer zet de opgewekte stroom van gelijkstroom om naar wisselstroom. Daarnaast geeft je omvormer de opbrengst van je zonnepanelen aan. Dat is het verschil tussen de omvormer en de slimme meter. De omvormer toont de totale stroomproductie en de slimme meter toont de eigen afname of de hoeveelheid teruggeleverde stroom  eer. De slimme meter toont dus nooit het totaal aan opgewekte stroom.

Verbruik bepalen

Om te berekenen wat je verbruik is geweest, trek je de verbruikte stroom en de teruggeleverde stroom af van de totale opbrengst van je zonnepanelen. Deze cijfers zijn van de slimme meter af te lezen. Wil je weten hoeveel zelfopgewekte stroom je hebt verbruikt? Dan trek je de teruggeleverde stroom af van de opbrengst van je zonnepanelen. Twijfel je of het verschil tussen de slimme meter en de omvormer wel klopt? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we graag met je mee.

Neem contact op