• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Energiebelasting 2023

Nieuwe tarieven energiebelasting

Een groot deel van jouw energiekosten bedraagt energiebelasting. Dit zijn heffingen die jij aan jouw energieleverancier moet betalen per verbruikte kilowattuur (kWh) stroom en per kubieke meter (m³) gas. Jouw energieleverancier draagt dit vervolgens af aan de Belastingdienst. Elk jaar wijzigen op 1 januari de belastingtarieven op energie voor de duur van één jaar. Wij vertellen je alles over de energiebelasting in 2023.

Je energierekening in 2023

Benieuwd hoeveel jij in 2023 gaat betalen voor energie en hoe het zit met de gewijzigde Energiebelasting? Bereken het eenvoudig via onze website.

Bekijk energietarieven Bekijk energietarieven

Energiebelasting op stroom en gas

De energiebelasting wordt elk jaar op 1 januari vastgesteld en is bij iedere energieleverancier hetzelfde. Onder energiebelasting vallen zowel de energiebelasting voor stroom en gas, de ODE en de vermindering energiebelasting. Samen vormen ze een groot deel van jouw energierekening. De energiebelasting voor stroom en gas gaan per 1 januari 2023 omhoog. De energiebelasting voor stroom wordt verdubbeld en de energiebelasting op gas stijgt met € 0,10 per m³.

Energiebelasting op stroom en gas per 1 januari 2023

Energiebelasting op stroom en gas per 1 januari 2023

Opslag duurzame energie (ODE) in 2023

De opslag duurzame energie- en klimaattransitie, oftewel ODE, is een heffing die je sinds 1 januari 2013 betaalt over het verbruik van stroom en gas. In 2023 verdwijnt de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit wordt straks onderdeel van de algemene energiebelasting op stroom en gas.

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting is in 2023 verlaagd. Daar waar een huishouden in 2022 maar liefst € 824,77 euro in mindering mocht brengen op de energierekening, is dat in 2023 nog maar € 596,86 euro. Omdat stroom wordt gezien als een basisbehoefte, wordt over een deel van je verbruik geen belasting geheven. Of beter gezegd: je mag hierover een vast bedrag in mindering brengen.

Btw op energie in 2023

De tijdelijke btw verlaging naar 9% in 2022 is vanaf 1 januari 2023 weer teruggezet naar 21%. Je gaat dus in 2023 meer betalen voor energie, want de btw op energie geldt voor alle leveringskosten op je energierekening. Denk aan de vaste en variabele leveringstarieven, de energiebelasting en de netbeheerkosten.

Wat is energiebelasting 2023? | Pure Energie

Prijsplafond voor energie

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. In dat geval betaal je jouw actuele energietarieven alleen voor de kWh stroom en m³ gas die je verbruikt boven het vastgestelde energieplafond. Deze grens is bepaald op 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas. Onder deze grens betaal je het tarief dat door de overheid is vastgesteld en bij iedere leverancier hetzelfde is, namelijk € 0,40 per kWh en € 1,45 per m³ (inclusief 21% btw en energiebelasting).

Dit verandert er voor jou

Het wijzigen van de overheidsheffingen geldt ook voor lopende contracten. Elk huishouden gaat dus in 2023 meer energiebelasting en btw betalen, ondanks het prijsplafond voor energie. Hoeveel ieder huishouden precies gaat betalen, hangt onder meer af van je energiecontract en je energieverbruik. Indien je energieverbruik lager is dan het verbruiksplafond voor energie, is de kans groot dat je niet direct veel zult merken van de verhoogde energiebelasting. Bekijk via Mijn Pure Energie of de Pure Energie App wat de nieuwe energiebelastingtarieven voor jou betekenen. 

Moet ik zelf mijn termijnbedrag aanpassen?

Log in op Mijn Pure Energie en de Pure Energie App om jouw nieuwe termijnbedrag advies te bekijken. Bij dit advies houden we al rekening met het prijsplafond voor energie, de verhoogde netbeheerkosten en de nieuwe overheidsheffingen voor 2023. Zo kunnen we jou nu al een zo realistisch mogelijke indicatie geven voor jouw energiekosten in 2023.

 

Waarom moet ik Energiebelasting betalen?

De overheid wil dat huishoudens zuiniger en efficiënter omgaan met energie. Daarom heft de overheid belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door de belasting wordt de totaalprijs van energie hoger. Een hogere energieprijs kan mensen stimuleren minder energie te gebruiken.

Welk deel energierekening bestaat uit belasting?

Een groot deel van je energierekening bestaat uit overheidsheffingen, oftewel Energiebelasting. Zo betaalt je in 2023 Energiebelasting voor elke kWh stroom en voor elke m³ gas. Daarnaast betaal je 21% btw over alle leveringskosten, netbeheerkosten én over de overheidsheffingen. Ook over de energiebelasting wordt dus 21% btw berekend.

Waarom gaat de energiebelasting omhoog?

Vanaf 1 januari 2023 zijn de energiebelastingtarieven een stuk hoger dan in 2022. Dit grote verschil komt vooral door de belastingverlaging die de overheid begin 2022 doorvoerde en de tijdelijke btw verlaging. Als je de energiebelastingtarieven voor 2023 vergelijkt met die van 2021, dan valt de stijging relatief mee. Mede doordat de stijging in de energiebelastingtarieven in 2023 weer wordt doorgezet en het terugzetten van de btw naar 21%, gaan we in 2023 meer energiebelasting betalen.


Bekijk belastingtarieven

Besparen op je energierekening

Juist nu de energieprijzen nog steeds relatief hoog zijn en de energiebelastingtarieven zijn gestegen, is het erg slim om energie te besparen. Je kunt met kleine aanpassingen al snel veel besparen op je energierekening. Verder kun je er voor kiezen om je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen of isolatie. Vraag een gratis adviesgesprek aan en dan nemen onze energieadviseurs contact met je op.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer