• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Energiebelasting 2024

Nieuwe tarieven energiebelasting 2024

Een groot deel van de energierekening bestaat uit energiebelasting. Dit zijn heffingen die jij aan jouw energieleverancier moet betalen per verbruikte kilowattuur (kWh) stroom en per kubieke meter (m³) gas. Jouw energieleverancier draagt dit vervolgens af aan de Belastingdienst. Elk jaar wijzigen op 1 januari de belastingtarieven op energie voor de duur van één jaar. Wij vertellen je alles over de energiebelasting in 2024.

Energiebelasting in Nederland

De energiebelasting in Nederland wordt vastgesteld door de overheid en is bij elke energieleverancier hetzelfde. De energiebelasting is in het leven geroepen omdat de overheid wil dat huishoudens en bedrijven zuiniger en efficiënter omgaan met energie. Door de energiebelasting gaan we meer betalen voor stroom en gas en dat stimuleert huishoudens en bedrijven om minder te verbruiken.

Energiebelasting 2024

De energiebelasting voor stroom en gas is veranderd per 1 januari 2024. De energiebelasting op stroom is in 2024 iets verlaagd, maar de energiebelasting op gas daarentegen juist verhoogd.

Energiebelasting op stroom

De energiebelasting op stroom is in 2024 gedaald met 2 cent per kWh stroom. Dat is een lichte daling ten opzicht van het belastingtarief op stroom in 2023. In 2024 gaan consumenten die jaarlijks tussen de 0 en 10.000 kWh stroom verbruiken per kWh € 0,13165 belasting betalen (Incl. 21% btw). Het belastingtarief voor stroom in schijf 1 (tot 2.900 kWh) en schijf 2 (tot 10.000 kWh) is dus gelijk aan elkaar. 

De energiebelasting op stroom in 2024

De energiebelasting op stroom in 2024 inclusief 21% btw.

Voor huishoudens met een verbruik hoger dan 10.000 kWh gelden andere belastingtarieven. Alle belastingtarieven vind je op de website van de Rijksoverheid

Energiebelasting op gas

De energiebelasting op gas stijgt in 2024 met ruim 11 cent per m3 gas. De overheid hoopt met deze stijging huishoudens verder te stimuleren om minder gas te verbruiken. In 2024 gaan consumenten € 0,70544 cent energiebelasting per verbruikte m3 gas betalen. Bijna de helft van jouw gastarief bestaat dus uit energiebelasting. 

De energiebelasting op gas in 2024

De energiebelasting op gas in 2024 inclusief 21% btw.

Nieuwe schijf energiebelasting

Verder is er vanaf 1 januari 2024 een extra schijf ingevoerd in de energiebelasting voor stroom en gas. Voorheen waren er 4 belastingschijven voor zowel stroom en gas, maar dat zijn er nu dus 5 in totaal. De eerste belastingschijf voor gas loopt tot 1.000 m³ en voor stroom wordt dit 2.900 kWh. De belastingtarieven in de eerste en nieuwe schijf zijn voor stroom en gas hetzelfde als schijf 2, maar door het toevoegen van een extra schijf kan de overheid indien nodig het belastingtarief tot een bepaald verbruik worden verlaagd. Energiebelasting vanaf 1 januari 2024Energiebelasting per 1 januari 2024

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting is een jaarlijkse belastingvermindering op stroom en wordt elk jaar door de overheid vastgesteld. De overheid ziet stroom als basisbehoefte en daarom heeft elk huishouden met een stroomaansluiting recht op vermindering energiebelasting. Deze belastingteruggave wordt door je energieleverancier verrekend op je energierekening. 

De vermindering energiebelasting is in 2024 verhoogd ten opzichte van 2023. Namelijk van € 596,86 naar € 631,39 (inclusief btw). Vanaf 1 januari 2024 krijg je dus ongeveer € 34,55 meer terug.

Vermindering Energiebelasting in 2024 inclusief 21% btw

Vermindering Energiebelasting in 2024 inclusief 21% btw.

Vermindering energiebelasting 2023

In 2022 was de belastingteruggave energie een stuk hoger dan de vermindering energiebelasting in 2023. Dit komt door de energiecrisis in 2022. De energieprijzen waren dusdanig hoog dat de overheid maatregelen trof om de hoge energierekening te compenseren. Eén van deze maatregelen was het eenmalig flink verhogen van de vermindering energiebelasting.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

De Opslag Duurzame Energie- en Kllimaattransitie, oftewel ODE, is een heffing die je sinds 1 januari 2013 betaalde over het verbruik van stroom en gas. Per 1 januari 2023 is de Opslag Duurzame Energie (ODE) geen apart onderdeel meer op je energierekening en samengevoegd met de algemene energiebelasting op stroom en gas. Doordat de ODE nu onderdeel is van de algemene energiebelasting, is er sinds 1 januari 2023 logischerwijs een stijging te zien in het belastingtarief op gas en stroom.

Btw op energie

Net zoals over bijna alle andere producten, betalen we ook 21% btw op energie. De btw op energie wordt verrekend door je energieleverancier. Op alle onderdelen op je energierekening die te maken hebben met het energie leveren moet je btw betalen, je betaalt dus eigenlijk btw over de hele energie rekening. Dus niet alleen over je kale energietarief, maar ook over de energiebelasting, vermindering energiebelasting en netbeheerkosten.

Moet ik zelf mijn termijnbedrag aanpassen?

Het kan zijn dat door de tariefwijzigingen van de energiebelasting jouw termijnbedrag niet helemaal meer past bij jouw daadwerkelijke verbruik. Daarom is het handig om in januari 2024 te controleren of jouw termijnbedrag nog toereikend is. Dit kun je eenvoudig doen via Mijn Pure Energie of onze app. We houden in ons advies dan rekening met de nieuwe energiebelastingtarieven, netbeheerkosten en andere overheidsheffingen. 

Waarom moet ik Energiebelasting betalen?

De overheid wil dat huishoudens zuiniger en efficiënter omgaan met energie. Daarom heft de overheid belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door de belasting wordt de totaalprijs van energie hoger. Een hogere energieprijs kan mensen stimuleren minder energie te gebruiken.

Welk deel energierekening bestaat uit belasting?

Een groot deel van je energierekening bestaat uit overheidsheffingen, oftewel Energiebelasting. Zo betaal je ook in 2024 Energiebelasting voor elke kWh stroom en voor elke m³ gas dat je verbruikt. Daarnaast betaal je 21% btw over alle leveringskosten, netbeheerkosten én over de overheidsheffingen. Ook over de energiebelasting wordt dus 21% btw berekend.

Energierekening in 2024

Een gemiddeld huishouden met stroom en gas gaat in 2024 meer energiebelasting betalen. Namelijk € 59,27 euro aan energiebelasting op stroom minder, maar € 136,72 euro aan energiebelasting op gas meer. In totaal betaalt een gemiddeld huishouden € 77,45,- meer energiebelasting in 2024.

Benieuwd wat er in 2024 nog meer verandert voor jouw energierekening en hoeveel jij in 2024 moet betalen voor energie?

Dit verandert er Dit verandert er
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer