PureEnergie WakeUpTour Wereld RGB v2

Antwoord op al je vragen over de Wake Up Tour Fukushima

Met een klein gezelschap reizen we op 8 april af naar Fukushima om met eigen ogen te zien wat de nasleep van de kernramp uit 2011 is. Daarmee willen we bijdragen aan de discussie over kernenergie en welke keuzes Nederland moet maken om te verduurzamen.

In het onderstaande artikel lees je onze antwoorden op al je vragen over de Wake Up Tour. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel 'm gerust via Facebook Messenger of Twitter.

Veel gestelde vragen

  1. Per vliegtuig naar Japan, is dat wel duurzaam?
  2. Waarom de Wake Up Tour?
  3. Is de Wake Up Tour niet gewoon een plezierreis?
  4. Wat proberen jullie te bereiken in de Wake Up Tour?
  5. Lopen jullie geen grote risico’s door naar Fukushima af te reizen?
  6. Jullie verkopen uitsluitend wind- en zonne-energie. Is jullie verslaggeving over kernenergie daarom niet heel gekleurd?
  7. Schetsen jullie wel een objectief beeld over kernenergie door het bezoeken van een kernramp?
  8. Is het mogelijk dat jullie in de toekomst wellicht kernenergie gaan verkopen?
  9. Kan ik jullie live volgen tijdens de Wake Up Tour Fukushima?
  10. Via waar kan ik vragen over de Wake Up Tour naar jullie sturen?

Per vliegtuig naar Japan, is dat wel duurzaam?

Nee, vliegen is niet duurzaam. Het zorgt voor veel CO2 uitstoot. Daar zijn we ons van bewust. Daarom compenseren we de uitstoot van onze vliegreis via Greenseat. Onze vliegreis is daarmee  volledig gecompenseerd en 100% CO2-neutraal.

Waarom de Wake Up Tour?

Wij zijn er van overtuigd dat we vooral moeten inzetten op wind- en zonne-energie in Nederland. We vinden dat dit de twee meest duurzame energiebronnen zijn. Tegelijkertijd weten we dat we het daarmee alleen niet gaan redden. Het gaat hand-in-hand met onder andere forse energiebesparing, aardwarmte, groen gas en energieopslag.

Met de Wake Up Tour onderzoeken we verschillende opties op het gebied van (duurzame) energie in de wereld. We bezoeken dus niet alleen het getroffen gebied door de kernramp in Fukushima, maar in de toekomst bezoeken we ook de grootste waterkrachtcentrale of het grootste windpark ter wereld. We willen vooral ontdekken wat de impact van verschillende energiebronnen op de omgeving is.

Over kernenergie hebben wij onze twijfels. Wat doe je bijvoorbeeld met kernafval en wat gebeurt er wanneer het mis gaat? Wat is daarvan de impact op een gebied en met name de bevolking? Om dat te onderzoeken gaan we zelf naar Fukushima.

Is de Wake Up Tour niet gewoon een plezierreis?

Nee, de Wake Up Tour is zeker geen plezierreis. Het doel van deze reis is om inzicht te krijgen in de omvang van deze kernramp en te ervaren wat de gevolgen voor mensen en de omgeving zijn. We reizen mee met Green Cross International, een internationale milieuorganisatie. Green Cross International organiseert deze intensieve studiereis al jaren op zeer professionele wijze. Verschillende specialisten op het gebied van kernenergie hebben deze reis gemaakt en bestempeld als zeer waardevol.

Wat proberen jullie te bereiken in de Wake Up Tour?

We willen bijdragen aan de discussie over kernenergie en over welke keuzes Nederland moet maken om te verduurzamen. Zo hopen we veel mensen te bereiken en aan het denken te zetten. Wat weet je eigenlijk over verschillende energiebronnen? Waar moet Nederland volgens jou de komende jaren op inzetten? Zo leveren we een bijdrage aan het maatschappelijke gesprek dat we in Nederland moeten voeren. We moeten toe naar een schonere energievoorziening, en dat lukt alleen als we er allemaal de schouders onder zetten.

Lopen jullie geen grote risico’s door naar Fukushima af te reizen?

Nee, deze reis is volledig verantwoord wat veiligheid betreft. We reizen, onder begeleiding van milieuorganisatie Green Cross International, af naar Fukushima. Green Cross organiseert deze studiereis al jaren op zeer professionele wijze. Alle veiligheidsregels die er gelden tijdens ons bezoek aan het getroffen gebied zullen worden gerespecteerd.

Jullie verkopen uitsluitend wind- en zonne-energie. Is jullie verslaggeving over kernenergie daarom niet heel gekleurd?

Ons doel is niet om kernenergie te demoniseren, maar juist om een realistisch beeld te schetsen van kernenergie. Dat betekent dat we de gevaren (nadelen) van kernenergie zullen benoemen, maar ook de voordelen. We zijn eerlijk over ons standpunt: we hebben twijfels over kernenergie. Maar we doen met een open houding mee aan deze studiereis. Om zuiver te blijven, hebben we ook een voorstander van kernenergie uitgenodigd om met ons mee te gaan naar Fukushima. Joris van Dorp zal gedurende de Wake Up Tour vanuit een ander perspectief dan wij kijken naar de gebeurtenissen in Fukushima.

Schetsen jullie wel een objectief beeld over kernenergie door het bezoeken van een kernramp?

Ja, we proberen altijd een eerlijk beeld te schetsen. We weten dat één kernramp niet betekent dat alle kerncentrales problemen hebben. Het schept een beeld over de gevolgen van wanneer het wel mis gaat. En dat zou je kunnen meenemen in je oordeel over kernenergie. Wij willen kernenergie niet demoniseren, maar  onderzoeken. Dat doen we tijdens de Wake Up Tour 2018.

Is het mogelijk dat jullie in de toekomst wellicht kernenergie gaan verkopen?

Nee, wij verkopen uitsluitend wind- en zonne-energie uit Nederland die we zelf opwekken en dat blijven we ook doen  Wind en zon zijn in onze ogen de meest duurzame energiebronnen. Van deze bronnen weten we dat ze inpasbaar, betrouwbaar en veilig zijn. Stroom uit gas-, kolen-, bio- en kerncentrales sluiten we daarom per definitie uit.

Kan ik jullie live volgen tijdens de Wake Up Tour Fukushima?

Al onze ervaringen en belevenissen zullen we delen met iedereen die daar behoefte aan heeft. Je kan ons volgen via Facebook, YouTube en Twitter, of via pure-energie.nl. Ook na deze etappe van de Wake Up Tour gaan we graag met je in gesprek over onze ervaringen en de energietransitie.

Via waar kan ik vragen over de Wake Up Tour naar jullie sturen?

We nodigen je ook vooral uit om met ons in gesprek te gaan. Waarom ben jij voor of tegen kernenergie? Stel dat jij het in Nederland voor het zeggen had, op welke energiebronnen zou jij dan inzetten om Nederland te verduurzamen? Vragen kun je stellen via Facebook Messenger en Twitter.