Welke energiebronnen zijn er allemaal?
Overal komt dezelfde stroom uit het stopcontact, maar niet al deze stroom wordt op dezelfde manier opgewekt. Er zijn namelijk verschillende energiebronnen, die allemaal op hun eigen manier stroom opwekken. We maken onderscheid tussen groene duurzame energiebronnen en grijze traditionele energiebronnen.
Groene energiebronnen
Groene energie komt van bronnen die nooit opraken. Deze energie is goed voor het milieu en daarom noemen we het ook duurzame energie. De overheid wil dat in 2050 bijna alle energie duurzaam is. Dit helpt tegen klimaatverandering. Ook raken fossiele brandstoffen op, dus groene energie wordt steeds belangrijker.
Windenergie
Een vorm van een groene energiebron is windenergie. De windmolen is bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Deze windmolens wekken energie op wanneer de wind de rotorbladen in beweging brengt. Op deze manier wekken we stroom op zonder het klimaat te belasten of grondstoffen uit te putten. De technologie in deze windmolens wordt continu verbeterd, waardoor we met de windmolens van nu veel meer energie op kunnen wekken dan 20 jaar geleden. Onze energie wekken we op met eigen energiebronnen. Benieuwd naar al onze windparken?
Zonne-energie
Eén van de meest gebruikte duurzame energiebronnen in Nederland is zonne-energie. Zowel voor particulier als zakelijk gebruik zien we zonnepanelen vaak terugkomen. Met behulp van zonnepanelen kan zonlicht omgezet worden in elektriciteit. Ook zonne-energie is een onuitputtelijke energiebron en zo lang de zon licht uitstraalt kunnen wij deze omzetten in energie.
Waterkracht
Niet alleen wind kan een turbine aandrijven, ook stromend water kan dat. De as van de turbine gaat draaien door de kracht van het water. Deze manier van stroom opwekken kan je vergelijken met een dynamo op een fiets. De as van deze waterturbine is gekoppeld aan een generator en zo wordt er elektriciteit opgewekt. Deze vorm van duurzame energie wordt vooral veel gebruikt in landen met bergen, dus op dit moment niet veel in Nederland. Ons landschap heeft weinig hoogteverschillen, waardoor de stroming in onze wateren niet sterk genoeg is voor het opwekken van stroom. Voor het opwekken van groene energie uit waterkracht kunnen we in Nederland gebruik maken van getijdenenergie.
Getijdenenergie wordt opgewekt door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed. Deze vorm van opwekken is duurzaam, betrouwbaar en goed voorspelbaar. Op dit moment telt Nederland een paar locaties waar energie wordt opgewekt met waterkracht. Deze locaties bevinden zich vooral in het Zuiden van ons land, waaronder in Tilburg, Lith en Sint Michielsgestel. Ook onze energie bestaat voor een klein gedeelte uit waterkracht. Dit lees je terug op ons stroometiket.
Bio-energie
Bio-energie is een hernieuwbare brandstof, maar niet iedereen vindt het duurzaam. Bio-energie komt van het verbranden van organisch afval, zoals houtafval, rioolslib en gft-afval. De energie die vrijkomt, wordt als duurzaam gezien omdat de CO2 die vrijkomt, eerder door de planten is opgenomen. Hierdoor is de uitstoot al gecompenseerd.
De biomassa voor bio-energie komt vaak uit het buitenland, bijvoorbeeld Amerika. Hoe deze biomassa wordt geproduceerd, is belangrijk. Het kappen van bossen is meestal niet duurzaam, behalve als het om productiebossen gaat. Daarom zijn duidelijke regels nodig en moet goed gekeken worden naar de herkomst en verwerking. Zo kan bepaald worden welke vormen van bio-energie wel of niet duurzaam zijn.
Grijze energiebronnen
Grijze energie kan op een gegeven moment opraken, anders dan groene energie. Veel energiebronnen in Nederland zijn nog steeds niet duurzaam. Grijze energie komt van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas. Het grootste nadeel van deze brandstoffen is dat ze CO2 uitstoten, wat slecht is voor het klimaat.
Aardgas
Aardgas is de belangrijkste energiebron voor het verwarmen van huizen en bedrijven. Het wordt ook gebruikt in elektriciteitscentrales om schommelingen in de stroomvoorziening op te vangen. Niet iedereen is blij met aardgas. In Groningen hebben mensen veel last van aardbevingen door de gaswinning. Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken, dus we zullen deze energiebron steeds minder zien.
Steenkool
Steenkool is een goedkope brandstof, maar ook erg slecht voor het milieu. Bij het gebruik van steenkool komen naast CO2 ook andere vervuilende stoffen vrij. De uitstoot van steenkool is bijna twee keer zo hoog als die van aardgas. Steenkool komt bijna overal ter wereld voor en er is nog genoeg voor de komende eeuw. Maar de overheid wil alle kolencentrales in Nederland vóór 2030 sluiten.
Aardolie
Aardolie is een belangrijke energiebron voor transport. Het wordt vooral gebruikt voor brandstof (benzine en diesel) en voor het maken van kunststoffen. We zoeken steeds meer naar alternatieven voor aardolie. Dit komt omdat het gebruik veel CO2 uitstoot en we afhankelijk zijn van landen die olie produceren. Nederland produceert zelf ook aardolie, maar het meeste importeren we uit andere landen.
Kernenergie
Kernenergie is een speciale energiebron die ontstaat door het splijten van uranium. Bij het maken van grijze stroom met kernenergie komen geen schadelijke gassen vrij. Toch is kernenergie niet duurzaam. Dit komt door het radioactieve afval dat ontstaat bij het maken van elektriciteit. De straling hiervan kan slecht zijn voor onze gezondheid.
Kies jouw energiebron
Er zit dus een groot verschil tussen groene en grijze energie. Wij halen al onze energie uit duurzame energiebronnen en bieden daarmee 100% groene stroom aan. Deze energie wekken we zelf op met eigen windmolens en zonnepanelen. Zo simpel is het. Wil jij ook overstappen op groene stroom? Bekijk onze energiecontracten en bereken je termijnbedrag.