Bouw van ons grootste windproject ooit begint

Windplan Groen
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Bericht delen

Goed nieuws, vandaag is de ontwikkel- en financieringsperiode van ons grootste windproject ooit afgerond. Kort na de jaarwisseling beginnen we in de gemeente Dronten met de bouw van wat uiteindelijk drie nieuwe windparken worden met in totaal 20 windmolens. Deze windmolens zijn onderdeel van het nog veel grotere Windplan Groen waarin in totaal 86 nieuwe windmolens worden gerealiseerd – waarvan dus 20 van Pure Energie.

Ons grootste project ooit

Na ruim 10 jaar voorbereidingen komt er een einde aan de ontwikkel- en financieringsperiode. Het is nu eindelijk zo ver: de bouw van onze windparken Hoge Vaart Zuid, Oldebroekertocht en Hondtocht Zuid kan beginnen. Een mooie mijlpaal in het verduurzamen van Nederland, want deze drie windparken wekken naar verwachting ruim 400 miljoen kWh per jaar op. Dat is voldoende stroom om 160.000 huishoudens één jaar lang van stroom te kunnen voorzien.

De 20 windmolens worden van het merk Vestas en het type V162. Ze krijgen een ashoogte van 166 meter, een rotordiameter van 162 meter en een tiphoogte van 247 meter. Daarmee vormen deze 20 windmolens samen ons grootste windproject ooit met onze grootste windmolens ooit en de hoogste productie van duurzame elektriciteit dat een project van ons ooit heeft bereikt.

We bereiken deze mijlpaal in de laatste dagen van 2021 en de volgende mijlpaal dient zich al weer aan, want direct in 2022 beginnen we met de bouw.

Onderdeel van Windplan Groen

Onze drie windparken zijn onderdeel van Windplan Groen. Dit is een groot windplan in Oostelijk Flevoland (in de omgeving van Ketelhaven, Dronten en Biddinghuizen, in de gemeente Dronten) van meerdere initiatiefnemers waarvan wij er één zijn. Samen met deze initiatiefnemers hebben we jarenlang aan dit plan gewerkt. De komende jaren worden de in totaal 86 nieuwe windmolens van Windplan Groen gebouwd. Onze windparken Hoge Vaart Zuid, Oldebroekertocht en Hondtocht Zuid komen in het gebied dat globaal ten noorden ligt van Biddinghuizen en ten zuiden van de spoorlijn tussen Dronten en Zwolle.

Windplan Groen CTA

Start bouw

De eerste mijlpaal begint bij de bouw van de 5 windmolens van Windpark Flevo Ventum. Flevo Ventum BV is één van de initiatiefnemers van Windplan Groen en heeft Pure Energie gevraagd om deze 5 windmolens voor Flevo Ventum BV te bouwen. Wij realiseren en beheren al 27 jaar windmolens en gebruiken deze ervaring steeds vaker om ook voor andere partijen windmolens te bouwen en te beheren. In Windplan Groen bouwen we dus in totaal 25 windmolens, waarvan 20 van onszelf en 5 van Flevo Ventum BV. De verwachting is dat in medio januari 2022 de eerste voorbereidende werkzaamheden beginnen, zoals de aanleg van duikers. De aanleg van de parkweg voor Flevo Ventum begint ook in die maand. Aansluitend begint de aanleg van de kraanopstelplaatsen.

Hoge Vaart Zuid

De verwachting is dat medio februari de eerste kleinere werkzaamheden voor de 10 windmolens van Windpark Hoge Vaart Zuid beginnen en vanaf ongeveer half maart start de aanleg van wegen en kraanopstelplaatsen. We werken van zuid naar noord: eerst de windmolens die naast Flevo Ventum staan en dan steeds verder naar het noorden langs de Hoge Vaart, tot uiteindelijk de laatste windmolen naast de spoorlijn tussen Dronten en Zwolle.

Oldebroekertocht en Hondtocht Zuid

Voordat we de nieuwe windmolens van Windpark Oldebroekertocht en Windpark Hondtocht Zuid kunnen bouwen, moeten eerst de 12 bestaande windmolens die hier staan worden verwijderd. Dat gebeurt waarschijnlijk eind 2022. Wel is op dit moment de planning dat in het voorjaar van 2022 de aanleg van wegen en kraanopstelplaatsen voor Windpark Oldebroekertocht alvast kan beginnen.

Meer lezen over deze windparken? Kijk op de speciale website over dit grote project.