Groen licht voor Windplan Groen

Grootste project van Pure Energie ooit – grote bijdrage aan energietransitie
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Groen licht voor Windplan Groen

Grootste project van Pure Energie ooit – grote bijdrage aan energietransitie

Vandaag heeft de Raad van State groen licht gegeven voor ons grootste en meest ambitieuze project ooit: Windplan Groen. Windplan Groen wordt uitgevoerd door meerdere leden. In totaal worden er 90 nieuwe windmolens gerealiseerd, waarvan Pure Energie er 20 voor haar rekening gaat nemen. De windmolens van Pure Energie zullen gezamenlijk 400 miljoen kWh gaan opwekken, genoeg voor 160.000 huishoudens.

Slechts een beroep is gegrond verklaard. Dit beroep ging over het geluid en de slagschaduw van alle windmolens bij elkaar. De intentie was al om hier rekening mee te houden. De RvS heeft dit nu zelf duidelijker in het plan omschreven om dit te borgen. De 20 windmolens van Pure Energie zullen een maximale tiphoogte krijgen van 249 meter, waarmee ze een van de hoogste van Nederland zullen worden.  Onderdeel van het plan is ook het saneren van 12 bestaande windmolens – de lijnen Hondtocht en Oldebroekertocht. Dit betreft lagere types die op een andere locatie ingezet zullen gaan worden. Bij windmolens geldt dat een twee keer zo hoge molen, vier keer zo veel groene energie opwekt. In de praktijk betekent dit dat drie nieuwe windmolens meer stroom gaan opwekken dan alle twaalf de bestaande bij elkaar.

Nog meer donkergroene stroom

De belofte van Pure Energie is dat wij alle stroom die we verkopen, we ook zelf opwekken met onze eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland. Op dit moment wekken we voor ruim 100.000 huishoudens groene stroom op. Windpark Groen zorgt ervoor, zelfs na de verhuizing van de twaalf bestaande molens, dat dit aantal meer dan verdubbelt. Daarnaast bouwen we de komende jaren nog ca 40 nieuwe windmolens in Nederland en meerdere zonneparken. Naar verwachting is onze opwek over een paar jaar verviervoudigd. Hiermee dragen we nog meer bij aan de vergroening van Nederland en kunnen we nog meer mensen bedienen met 100% donkergroene energie.