DSC 0327

Een bijzondere opening van Windpark Deil

Luchtacrobaten, een inhoudelijk debat en anekdotes.

Afgelopen vrijdag is Windpark Deil formeel geopend. De opening vond plaats bij het Boerengoed, een omgebouwde melkveeboerderij, waar je direct uitzicht had op de windmolens. Samen met Burgerwindcoöperatie West Betuwe en Eurus Energy hebben we in totaal 11 windmolens gebouwd langs de A15 en A2 bij knooppunt Deil. De windmolens gaan gezamenlijk ieder jaar genoeg energie opwekken om 45.000 huishoudens te voorzien van de groenste stroom. De grote hoeveelheid stroom die deze windmolens opwekken komt onder andere doordat het gaat om de één na hoogste windmolens van ons land. En hoe hoger de windmolens, hoe meer stroom ze opwekken.

De zonovergoten dag werd afgetrapt met een aantal verhalen van de initiatiefnemers. Er was genoeg te vertellen over dit bijzondere project aangezien de eerste plannen al in 1996 geschetst zijn. Presentator Remco de Boer werd al vroeg op de middag gecorrigeerd vanuit het publiek nadat hij sprak over ‘de drie initiatiefnemers’. Burgerwindcoöperatie kent namelijk zo’n 900 leden waardoor je ook kunt zeggen dat we hier te maken hebben met ruim 900 initiatiefnemers!

Na de introductie van de dag stond het debat op de agenda. Diverse deskundigen uit de energiebranche discussieerden over de ontwikkeling van de energiemarkt. Tijdens het slot van het debat kwam er een duidelijk oproep van Jan Jacob van Dijk, die namens de drie eigenaren deelnam aan het debat: ‘Energiebranche, verenig u om het arbeidstekort op te lossen’.

Aan het einde van de middag werd het windpark officieel geopend door Annet Ijff (wethouder duurzaamheid in de Gemeente West Betuwe) en de 7-jarige Pien uit Geldermalsen. Als symbool voor de nieuwe generatie vertelde Pien hoe belangrijk zij het klimaat en duurzaamheid vindt om vervolgens alle bezoekers mee te nemen naar de openingsact.

Op een veld naast de feestlocatie werd het windpark dan eindelijk officieel geopend door middel van een bijzondere act. Drie luchtacrobaten kregen het publiek stil met hun bewegingen op grote hoogte. De achtergrond werd gevormd door het windpark en een strakblauwe lucht. Nadat de luchtacrobaten uit beeld verdwenen pakte de 7-jarige Pien nog één keer de microfoon: “Het windpark is nu officieel geopend!”.

Bekijk hier de aftermovie van de opendag.