Een hele stad van grijze naar groene stroom
Ruim 30 miljoen kWh in 3 maandenIn de maanden juni en juli begonnen de wieken in maar liefst drie windparken voor het eerst te draaien. Langs de A16, die vanuit Rotterdam naar de Belgische grens loopt, sloten we Windpark Zonzeel, Windpark Galder en Windpark Hazeldonk-West aan op het stroomnet. In totaal gaat het om acht moderne windmolens met een tiphoogte van zo’n 210 meter.
Feiten en cijfers
Op 1 juni vierden we de afronding van Windpark Galder. Een park met drie windmolens die samen zo’n 46,5 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar zullen opwekken. Goed voor bijna 17.000 Nederlandse huishoudens. Twee weken later stonden ook de windmolens van Windpark Zonzeel met de neus in de wind. Hier gaat het om zes windmolens waarvan wij er drie exploiteren. De windmolens zijn van hetzelfde type als Windpark Galder en brengen dus met z’n drieën jaarlijks ook genoeg stroom op voor zo’n 17.000 huishoudens. In juli is ook Windpark Hazeldonk-West afgerond. Van de vijf windmolens in dit park zijn er twee van ons. Jaarlijks zijn ze goed voor zo’n 31 miljoen kWh, omgerekend zo’n 11.000 huishoudens wat de totale productie van deze drie projecten op zo’n 124 miljoen kWh brengt. Goed voor 45.000 huishoudens die over kunnen van grijs naar groen. Een grote stap in de energietransitie.
Samen doen
We zetten ons elke dag in om de energietransitie in gang te houden. Gelukkig hebben we medestanders op de weg naar groene energie. EnergieA16, de overkoepelende naam voor de windparken langs de A16, is een mooi voorbeeld van de handen ineenslaan. Provincie Noord-Brabant trok het initiatief voor zes windparken langs vier gemeentes met acht ontwikkelaars. De windparken draaien los van elkaar, maar er zijn een aantal belangrijke overkoepelende afspraken. Drie concrete voorbeelden zijn de burenregeling waarbij er voor elke megawattuur een bijdrage van 50 cent in een fonds komt. Hiermee worden woning verduurzaamd in de omgeving van de windparken. Daarnaast komt ook een kwart van het rendement van elk windpark in dit fonds. Tot slot zijn er technische voorwaarden zoals een detectiesysteem om de windmolens stil te zetten als er vleermuizen op de hoogte van de wieken vliegen.
Binnen de drie projecten is ook de samenwerking gezocht. Zo hebben we Windpark Zonzeel gerealiseerd in samenwerking met Eneco en het Traais Energie Collectief. Een collectief dat bestaat uit inwoners van Terheijden. Hierdoor blijft een deel van het project in handen van de lokale inwoners, een van de speerpunten in onze projecten.
Bij Windpark Hazeldonk-West gingen we ook de samenwerking aan. Wederom met Eneco maar ook met Business Centre Treeport, een bedrijventerrein bij het windpark waardoor lokale ondernemers betrokken waren bij de ontwikkeling en meedelen in de opbrengsten.
Meer weten
Wil je meer weten over de drie windparken waarin de acht windmolens van Pure Energie draaien? Kijk dan eens op de websites Windpark Galder, Windpark Hazeldonk-West en Windpark Zonzeel.