c7ad045992bc48e48399ab64065a299b 600x600

Oude kwekerij omgebouwd tot zonnepark met 4.752 zonnepanelen

Groene energieleverancier, Pure Energie, is begonnen met de aanleg van een zonnepark vlakbij Gouda en Zoetermeer. Op het terrein van Cees Lourier wordt de oude kwekerij in rap tempo omgebouwd tot splinternieuw zonnepark.

Het zonnepark bestaat uit 4.752 zonnepanelen en is bijzonder door de langgerekte vorm. De totale installatie is zo’n 760 meter lang en maximaal 38 meter breed. Vanwege de zachte ondergrond is er gekozen voor een lage opstelling van de zonnepanelen, zoals je die bijvoorbeeld ook op daken van grote bedrijfsgebouwen ziet. Je ziet de zonnepanelen voor zover het oog reikt, het is echt gigantisch.

Win-win situatie

“Het was een win-winsituatie”, vertelt Lourier. “Ik liep richting mijn pensioen en mijn bedrijf was niet meer zo rendabel. Geen collega wilde deze ‘pijpenla’ hebben. Van daaruit bedacht ik het zonnepark.”

Met de gemeente Alphen en in samenwerking met Pure Energie sloot hij een zogenaamde ‘green deal’. Pure Energie investeerde een bedrag met zes nullen en vangt de opbrengst van de panelen. Cees Lourier ontvangt een vergoeding voor het gebruik van zijn grond. “Dat is mijn pensioen.” Vertelt hij lachend.

De totale installatie gaat jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen kWh groene stroom opwekken. Dat is genoeg om 400 Nederlandse huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.

Groene stroom voor klanten van Pure Energie

Pure Energie verwacht het zonnepark eind september in gebruik te kunnen nemen. “De stroom uit dit project leveren wij aan onze klanten.” Aldus Joost Posthuma, Hoofd Verkoop bij Pure Energie. “Als enige energieleverancier in Nederland leveren wij alleen wat we zelf opwekken. Alle stroom die wij verkopen, komt uit onze windmolens en zonnepanelen in Nederland, daar zijn we enorm trots op. Eind september verwachten we het zonnepark op te leveren en officieel in gebruik te nemen."

Over Pure Energie

Pure Energie is onderdeel van Raedthuys B.V. Sinds 1995 zijn zij al actief als ontwikkelaar en beheerder van wind- en zonne-energieprojecten in Nederland. In totaal staan er 70 Pure Energie windmolens in Nederland en hebben ze talloze zonne-energie projecten gerealiseerd. De stroom uit al deze projecten leveren ze aan particuliere en zakelijke energieklanten door heel Nederland.