PureEnergie WakeUpTour Wereld RGB

Pure Energie bezoekt rampgebied Fukushima voor Wake Up Tour 2018

Vandaag precies 7 jaar geleden, op 11 maart 2011, voltrok zich een verschrikkelijke kernramp in Fukushima (Japan). Met een bezoek aan het getroffen gebied wil de groenste energieleverancier, Pure Energie, bijdragen aan de discussie over kernenergie en welke keuzes Nederland moet maken om te verduurzamen. Het bezoek aan Fukushima is daarmee de eerste etappe in een nieuw concept van Pure Energie: De Wake Up Tour!

Pure Energie Wake Up Tour

De aanleiding voor de Wake Up Tour is een artikel van de Volkskrant over de nasleep van de kernramp in Fukushima. Wij zijn er van overtuigd dat we in Nederland moeten inzetten op wind- en zonne-energie als belangrijkste duurzame energiebronnen. Maar daarmee alleen redden we het niet. Het gaat in combinatie met forse energiebesparing, aardwarmte en bijvoorbeeld groen gas. Daarnaast is een goede wijze van opslag of netbeheer nodig, om natuurlijke schommelingen op te vangen.

Over kernenergie hebben wij onze twijfels. Want wat doe je bijvoorbeeld met kernafval en wat gebeurt er als het mis gaat? Welke impact heeft dat op een gebied, en met name de bevolking? Daarover laten wij ons graag informeren in de Wake Up Tour.

Met de Wake Up Tour willen we verschillende opties op het gebied van (duurzame) energie in de wereld afwegen. We belichten dus niet alleen de mogelijke gevolgen van kernenergie, maar bijvoorbeeld ook van het grootste wind- of het grootste zonnepark in de wereld. Al deze vormen van energie opwekken hebben impact op de directe omgeving en de bevolking. Daarover willen we graag in gesprek.

Doel reis naar Fukushima

We willen laten zien wat de gevolgen zijn van de kernramp in Fukushima. Hoe ingrijpend is dat voor de regio en met name de inwoners hiervan? Wat is er nog te merken van de ramp en waar moeten we vooral van leren? Daarnaast willen we de feiten boven water halen. Lekt er bijvoorbeeld nog radioactief materiaal weg? Worden er nog mensen blootgesteld aan radioactieve straling? Hoe schadelijk is dat en hoe kunnen we dat stoppen? Om deze vragen te beantwoorden gaan we mee met een studiereis van milieuorganisatie Green Cross International naar het getroffen gebied in Fukushima.

Wereldwijde klimaatverandering

Klimaatverandering gaat steeds sneller en dus moet de energietransitie ook versnellen. Dat kan, maar dan moeten we wel met z’n allen de schouders eronder zetten. Nederland staat op dit moment voor belangrijke keuzes. Hoe verduurzamen we onze samenleving? Welke energiebronnen hebben de toekomst en welke schrijven we af? Met onze verslaglegging en een korte documentaire over onze ervaringen in Fukushima willen wij bijdragen aan de discussie hierover. Deze nemen wij heel serieus, daarom gaat er tijdens deze reis ook iemand mee die kernenergie wél als optie ziet.

Volg onze reis via social media

Tijdens onze reis naar Fukushima zullen we een live verslag bijhouden in de vorm van video, fotografie en blogs. Daarnaast maken we een korte documentaire over onze ervaringen in het rampgebied van Fukushima. Je blijft hiervan op de hoogte via Facebook, Twitter en Instagram. De reis begint op 8 april en eindigt op 14 april 2018. Bij terugkomst gaan we hierover graag in gesprek met iedereen die daar behoefte aan heeft.

Over Pure Energie

Pure Energie is het groenste energiebedrijf van Nederland. We leveren wind- en zonne-energie van eigen bodem. Als klant van Pure Energie werk je samen met ons aan meer duurzaamheid in Nederland. De stroom die jij verbruikt, helpt ons namelijk om nieuwe windmolens en zonnepanelen te bouwen. En we verkopen alléén wat we zelf opwekken, dus jij weet altijd waar jouw stroom vandaan komt.