Waarom windmolens uitschakelen bij te harde wind

Wij zijn energiemakers

Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

De afgelopen weken hebben er een aantal stormen over ons land geraasd. Voor de windmolenbranche zou je denken dat veel wind goed is, want hoe meer wind hoe meer je opwekt. Helaas werkt dit in de praktijk heel soms niet zo. Er bestaat dus zeker zoiets als teveel wind.

Wanneer worden windmolens dan uitgeschakeld?

Bij een flinke wind hoeft een windmolen niet meteen stilgezet te worden. Afhankelijk van de windkracht wordt de stand van de bladen gewijzigd om het vermogen te regelen. Aan de bladen zit een mechanisme waarmee ze om hun eigen lengte-as kunnen draaien. Dit wordt pitchen genoemd, en gebeurt volautomatisch.

Al onze molens zijn uitgerust met een beveiligingssysteem  om een harde storm goed te weerstaan. Dit systeem zorgt ervoor dat de molens bij extreme windsnelheden worden uitgeschakeld. Dit gebeurt als de wind gedurende 10 minuten harder waait dan  windkracht 10, en sommige moderne molens draaien tot windkracht 12 door. Uitschakelen gaat door het 90 graden verdraaien (pitchen) van de wieken waardoor deze dwars op de wind, in vaanstand, komen te staan en de molen daardoor vanzelf stil gaat staan.

Is het technisch niet mogelijk om windmolens te ontwerpen die blijven doordraaien bij zware storm?

Zeker wel! Alleen zul je de windmolen dan veel steviger moeten uitvoeren waardoor hij een stuk duurder wordt. En omdat die extreme wind maar een heel klein gedeelte van de tijd voorkomt is het gunstiger om dat hele kleine percentage aan verlies van energie voor lief te nemen en de molen veel minder duur te maken.

Hebben we dan geen windenergie meer?

Als windmolens uitstaan is dat vaak maar in een bepaald gebied en voor beperkte tijd. Vaak schakelen ze na circa 15 minuten weer aan als de wind weer afneemt. Onze windmolens staan nooit allemaal tegelijkertijd uit, dus er zal nooit een tekort aan windenergie ontstaan. Als een storm over Brabant trekt dan draaien ze vaak in Flevoland nog steeds.

Ondanks de harde wind leverde het staartje van storm Ciara ons juist een record op. Hoeveel kun je lezen in dit artikel.