Windmolens on tour: van Finland en Frankrijk tot Wales en Noord-Ierland
Een tweede leven in het buitenlandAls je sinds 1995 al windmolens bouwt, moet je af en toe afscheid nemen van de energiemakers. Hoe hoger een windmolen, hoe meer energie er wordt opgewekt en met de beperkte ruimte in Nederland moeten we creatief zijn. Daarom moeten oude, kleinere windmolens soms plaatsmaken voor nieuwe en grotere windmolens. De oude windmolens functioneren toch nog prima en krijgen dan ook een tweede leven in het buitenland. Zo ook de 12 windmolens van Windpark Hondtocht en Windpark Oldebroekertocht.
Nieuwe generatie
In 2011 en 2012 bouwden we de twee eerdergenoemde windparken tussen Biddinghuizen en Dronten. Met een tiphoogte van 105 meter zijn ze volgens de moderne maatstaven erg klein. Daarom hebben ze inmiddels plaats gemaakt voor nieuwere windmolens met een tiphoogte van 247 meter. Een ruime verdubbeling terwijl de groene impact van deze vervangers nóg veel groter is: één nieuwe windmolen produceert net zoveel stroom als zes oude windmolens.
Technisch gezien kunnen deze kleine energiemakers nog jaren mee. Daarom zorgen we ervoor dat ze een tweede leven krijgen in het buitenland dankzij een samenwerking met onze partner: Business in Wind. Zij regelen alles van de demontage tot het transport en de opbouw in het buitenland. Dit hebben ze ook gedaan bij de 12 windmolens uit Flevoland.
Een Fins eilandje en de ruwe kust van Wales
Voor de zes windmolens van Windpark Oldebroekertocht is al een tweede thuisbasis gevonden. De eerste windmolen is naar een klein eilandje tussen Finland en Zweden genaamd Lilla Hummelholm gegaan. Nummer twee is opgebouwd in Nant Y Gwyddon in Wales. De derde windmolen wordt in Frankrijk ingezet voor reserveonderdelen. De overige drie zijn gezamenlijk naar Noord-Ierland verhuisd waar ze volgend jaar opgebouwd gaan worden. Hier zullen ze nog jaren voor groene energie zorgen.
Van Dronten naar Schotland
De zes windmolens van Windpark Hondtocht hebben ook bijna allemaal een nieuwe bestemming. Vijf van de zes windmolens maken de overstap van Dronten naar de Schotse kust. De laatste windmolen van dit voormalige windpark is vanaf eind dit jaar te bewonderen in Letland. Bij het ontmantelen van een windmolen komt heel wat kijken, in de onderstaande video van partner Business in Wind is mooi te zien hoe de demontage van deze windmolens uit Flevoland eruitziet.