Header stijgende energieprijzen

Mijn energierekening in 2024

Wat is er veranderd per 1 januari 2024?

Dit verandert er voor jou in 2024

Per 1 januari 2024 is er het een en ander veranderd op jouw energierekening. De energiebelasting en netbeheerkosten zijn gewijzigd en het prijsplafond voor energie is gestopt. Bekijk hier wat er allemaal verandert.

Kolommen Netbeheerkosten

De netbeheerkosten gaan omhoog

Een huishouden gaat in 2024 ongeveer € 8,- per maand meer betalen aan de netbeheerder voor de stroom- en gasaansluiting.

Meer informatie
Kolommen Energiebelasting

Nieuwe tarieven energiebelasting

In 2024 wijzigen de energiebelastingtarieven voor stroom en gas. Ook de Vermindering Energiebelasting gaat veranderen.

Bekijk tarieven
Kolommen Prijsplafond

Het prijsplafond voor energie stopt

Het prijsplafond voor energie stopt in 2024, waardoor je het komende jaar gewoon het energietarief uit het contract gaat betalen.

Lees meer
Kolommen App Pure Energie Termijnbedrag

De energietoeslag verdwijnt in 2024

Omdat de energieprijzen zijn gedaald en stabieler zijn geworden, is besloten dat de energietoeslag niet terugkeert in 2024.

Meer informatie

Nieuwe tarieven energiebelasting

Bekijk hieronder de nieuwe energiebelasting tarieven per 1 januari 2024.

Iconenset groen donkergroen Daling

Energiebelasting op stroom omlaag

De energiebelasting op stroom is verlaagd van € 0,15 naar € 0,13 per kWh. 

Iconenset groen donkergroen Stijging

Energiebelasting op gas omhoog

De energiebelasting op gas is verhoogd van € 0,59 naar € 0,71 per verbruikte m³.

Iconenset groen donkergroen Financieel

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting is verhoogd van € 596,- naar € 631,-. Je krijgt dus meer terug.

CTA Netbeheerkosten

De netbeheerkosten gaan omhoog in 2024

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten gaan omhoog. Gemiddeld gaat een huishouden in 2024 ongeveer € 8,- per maand meer betalen aan de netbeheerder voor de stroom- en gasaansluiting. Hoeveel netbeheerkosten je in 2024 precies gaat betalen, is afhankelijk van je netbeheerder en kun inzien via Mijn Pure Energie.

Meer informatie

Je termijnbedrag voor energie in 2024

De kans is groot dat je huidige termijnbedrag door deze wijzigingen niet meer past bij je energieverbruik en kosten. Daar willen we je graag bij helpen. Bekijk ons nieuwe advies via de app of Mijn Pure Energie en pas indien nodig je termijnbedrag aan.

CTA Missie Pure Energie

Prijsplafond voor energie stopt

Prijsplafond 2024

Het prijsplafond voor energie is niet meer van toepassing in 2024. Inmiddels kunnen kleinverbruikers weer een vast energiecontract afsluiten met energietarieven onder het prijsplafond. Hierdoor is een verlenging van het prijsplafond volgens de overheid niet meer nodig.

Meer informatie
CTA Vacatures Pure Energie

De energietoeslag verdwijnt in 2024

Compensatie energie

In 2022 en 2023 ontvingen huishoudens met een laag inkomen een extra energietoeslag. Huishoudens die recht hebben op deze toeslag ontvangen deze vanzelf. Omdat de energieprijzen zijn gedaald en stabieler zijn geworden, is besloten dat de energietoeslag niet terugkeert in 2024.

Veelgestelde vragen over de wijzigingen in 2024

Waar kan ik mijn huidige energietarief inzien?

Bekijk je actuele energietarieven via Mijn Pure Energie of onze Pure Energie App. Onder het kopje ‘contracten’ vind je jouw energietarieven.


Moet ik zelf mijn termijnbedrag wijzigen?

We gaan niet actief termijnbedragen wijzigen naar aanleiding van de tariefswijziging. Wel is het slim om regelmatig te controleren of je termijnbedrag nog past bij je energieverbruik en actuele energietarieven. Pas indien nodig zelf je termijnbedrag aan. Zo voorkom je onverwachte kosten op een later moment. Vanaf 1 januari 2024 houden we bij het termijnbedrag advies in Mijn Pure Energie en de Pure Energie App rekening de nieuwe leveringstarieven, overheidsheffingen en netbeheerkosten. 

Heb je een conventionele meter en wil je weten of jouw termijnbedrag in januari 2024 nog past bij de nieuwe variabele energietarieven? Neem dan contact met ons op. We rekenen het graag voor je uit.


Wanneer wijzigen de variabele tarieven weer?

Ons variabele energietarief per 1 januari 2024 is in principe geldig tot 1 juli 2024. In verband met de sterk fluctuerende marktomstandigheden, kan het zijn dat we het tarief tussentijds moeten wijzigen. Dit kan betekenen dat je tarief omlaag of omhoog gaat. We informeren je altijd minimaal 30 dagen van te voren over een eventuele wijziging.


Wat is de verwachting van de energieprijzen in 2024?

Bij Pure Energie houden we de verwachting van de energieprijzen dagelijks nauwlettend in de gaten. Hoe de energieprijzen zich begin 2024 gaan ontwikkelen is afhankelijk van de winter. Als het een zachte winter wordt, dan blijven de gasopslagen goed gevuld. In dat geval is er geen directe reden voor een flinke stijging van de energieprijzen. Aan de andere kant verwachten we ook niet dat er veel ruimte is voor een verdere daling. Veel landen hebben zich al verzekerd van flinke hoeveelheden LNG ter vervanging van het gas uit Rusland. De verwachting is dat de energieprijzen rond de huidige prijsniveaus blijven schommelen.

 

Wil je liever zekerheid over je energietarieven? Kies dan voor een energiecontract met een vaste looptijd. Daarmee profiteer je van zekerheid over je energietarieven en heb jij geen last van eventuele prijsstijgingen. 


Lees hier meer over de verwachting energieprijzen in 2024
Waarom gaat de energiebelasting op gas omhoog?

De energiebelasting is in het leven geroepen omdat de overheid wil dat huishoudens en bedrijven zuiniger en efficiënter omgaan met energie. Door de energiebelasting gaan we meer betalen voor stroom en gas en dat stimuleert huishoudens en bedrijven om minder te verbruiken.


Alles over de energiebelasting 2024
Blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie bestaan?

Het Tijdelijk Noodfonds voor Energie blijft in 2024 nog bestaan. Dit noodfonds biedt steun aan huishoudens met lagere inkomens en hoge energiekosten. Of je in aanmerking komt voor het Noodfonds Energie is afhankelijk van je inkomen en je energierekening. 


Meer informatie over het Tijdelijk Noodfonds Energie
Wat ga ik in 2024 voor energie betalen?

Hoeveel jij in 2024 voor energie gaat betalen is afhankelijk van jouw netbeheerder, je energieverbruik en jouw energietarief. Log in op Mijn Pure Energie of onze app om jouw exacte energiekosten te bekijken. Je vindt vanaf dan alle energietarieven inclusief de gewijzigde energiebelasting en netbeheerkosten onder ‘mijn gegevens’.