Gas
Energiecontract voor gas afsluiten
Gas wordt in Nederlandse huishoudens vooral gebruikt om te koken en te verwarmen. Geen gas verbruiken is natuurlijk het meest duurzaam, maar wij snappen ook dat niet iedereen zomaar van het gas af kan. Samen zijn we al goed op weg, maar we zijn er nog niet. Daarom kun je tot die tijd bij Pure Energie kiezen voor CO2-gecompenseerd gas of groen gas. We leggen je uit wat het verschil is en hoe het werkt.
Lees alles over ons gas
Verschillende soorten gas bij Pure Energie
Bij Pure Energie kun je kiezen voor groen gas of CO2-gecompenseerd gas. We leggen je uit wat het verschil is. Zo kun jij een juiste keuze maken als je aan de slag gaat met het samenstellen van je nieuwe energiecontract.
25% groen gas bij Pure Energie
Groen gas is schaars en daardoor een stukje duurder dan CO2-gecompenseerd gas. Daarom kun je bij ons ook kiezen om 25% groen gas toe te voegen aan CO2-gecompenseerde gas. Hierbij is 25% van je gasverbruik groen en de andere 75% van je gasverbruik compenseren we.
Alleen een contract voor gas afsluiten
Wil je een energiecontract voor alleen gas afsluiten? Dat is geen probleem. Vul je gegevens in en kies welk energiecontract voor gas je wilt afsluiten. Bij Pure Energie kun je kiezen voor een variabel, vast of dynamisch energiecontract voor gas. Bereken je termijnbedrag binnen 1 minuut.
Veelgestelde vragen over gas bij Pure Energie
De prijs per m³ groen gas is over het algemeen hoger dan de prijs per m² CO2-gecompenseerd gas of aardgas. We leggen je uit waar dit prijsverschil vandaan komt:
De productie van groen gas kost simpelweg meer tijd en geld en dat wordt doorberekend in de prijs per m³ groen gas. Er zijn grote investeringen nodig in technologie en infrastructuur om groen gas te maken en te leveren. Door deze factoren is het aanbod groen gas een stuk lager dan de vraag naar groen gas, waardoor de prijs stijgt. Simpel gezegd: omdat groen gas minder beschikbaar is, zijn de kosten hoger.
Helemaal geen gas meer verbruiken is natuurlijk de meest duurzame optie, maar wij snappen dat niet elk huishouden van de een op de andere dag van het gas af is. Groen gas is een duurzamer alternatief voor CO2-gecompenseerd gas, omdat het minder schadelijk is voor het milieu. Groen gas is daarom geschikt voor huishoudens die niet direct gasloos kunnen wonen, maar wel willen verduurzamen.
Ja, je kan ook alleen een contract voor gas afsluiten. Je kunt kiezen voor een energiecontract voor groen gas, CO2-gecompenseerd gas en een mix van 2 soorten gas. Bereken je gasverbruik en vul je gegevens in. Na het aanmelden regelen wij de rest.
Groen gas wordt gemaakt van biogas, dat ontstaat door de vergisting of vergassing van biomassa. Biomassa is organisch materiaal dat afkomstig is van levende of recentelijk levende organismen, zoals planten en dieren. Er is dus eigenlijk geen verschil tussen biogas en groen gas, maar het een wordt van het ander gemaakt.
Wij bieden klanten de mogelijkheid om zelf te kiezen welk soort gas ze willen. Het liefst bieden wij alleen groen gas aan, maar door de schaarste en hoge kosten is groen gas niet voor elk huishouden de juiste optie. Daarom bieden we naast groen gas ook CO2-gecompenseerd gas aan als goedkopere optie voor groen gas.
Op dit moment is er te weinig groen gas om aan de vraag te voldoen. De productiekosten van groen gas zijn nog erg hoog. Hierdoor is de prijs per m³ groen gas veel hoger dan de prijs van aardgas. Als energieleveranciers alleen groen gas zouden aanbieden, zou voor veel consumenten energierekening voor gas een stuk hoger uitvallen.
Vanuit de overheid komt er een nieuwe regel die energieleveranciers verplicht om vanaf 2026 groen gas aan het gasnet toe te voegen. Het exacte percentage is nog niet bekendgemaakt. Het doel is dat dit in 2030 minimaal 20% is, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd. De huidige productie groen gas ligt rond de 230 miljoen kubieke meter, terwijl er tegen 2030 ongeveer 1,1 miljard kubieke meter groen gas nodig is.
CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarvan de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door investeringen in duurzame projecten, zoals het planten van bomen of het ondersteunen van hernieuwbare energieprojecten. Bij Pure Energie doen we dat volgens de Gold Standard van het WWF. Een keurmerk opgezet door onder andere het WWF, voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling met als doel om de CO2-uitstoot wereldwijd te verminderen.
Huis verwarmen zonder gas
Gas wordt in veel huishoudens nog veel gebruikt voor het verwarmen en koken. Er komt veel bij kijken als je van het gas af wilt. Denk aan het plaatsen van een warmtepomp, isolatie en het vervangen van je gasfornuis. Dankzij de gratis huisscan op onze website, weet je binnen 2 minuten hoe jij je huis kunt verduurzamen.
Houd grip op je energiekosten voor gas
De energiekosten voor gas zijn een grote kostenpost op je energierekening en daarom helpen we je graag om grip te houden op je gasverbruik en de bijbehorende kosten.