Wat is hernieuwbare energie?

Laatst bewerkt op 13 februari 2023 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Duurzame of groene energie wordt ook wel hernieuwbare energie genoemd. Dat komt omdat de energie afkomstig is uit natuurlijke bronnen die praktisch nooit op raken. Ze worden automatisch weer aangevuld. Denk bijvoorbeeld aan energie uit wind, uit water, of uit de zon. Meer weten over hernieuwbare energiebronnen? Onze experts praten je graag bij.

Hernieuwbare energiebronnen

Bij hernieuwbare energiebronnen komt weinig tot geen CO2 vrij. Daarom wordt het steeds belangrijker dat we met zijn allen overstappen van fossiele en vervuilende energiebronnen naar duurzame alternatieven. Zo beperken we de impact op het milieu en kunnen we nog langer van deze aarde genieten. Een aantal voorbeelden van hernieuwbare energiebronnen op een rij.

Zonlicht

Met behulp van zonnepanelen kunnen we de warmte uit zonlicht omzetten in zonne-energie. Zonne-energie wordt veel verbruikt in Nederland. Verder wordt zonlicht bijvoorbeeld ook gebruikt om water te verwarmen, door middel van een zonnecollector. Het warme water kan vervolgens weer worden gebruikt voor het verwarmen van je huis. De zon is er altijd, wat maakt dat zonne-energie dus een hernieuwbare energiebron is.

Wind

Een andere vorm van hernieuwbare energie is windenergie. Een eeuwenoude manier om energie op te wekken is het gebruiken van wind. De moderne windmolens vangen wind met hun wieken. Wanneer die in beweging komen, drijven ze de turbines aan die dus windenergie opwekken.

Waterkracht

Een hernieuwbare energiebron die vergelijkbaar werkt is de waterkracht. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen op de stroming uit rivieren of getij. Maar met name buiten Nederland in berggebieden, wordt veel gebruik gemaakt van waterkracht in de stuwmeren.

Biomassa

Tot nu toe wordt ook biomassa nog gezien als een hernieuwbare energiebron, maar niet iedereen ziet dit als vorm van duurzame energie. Biomassa bestaat namelijk uit allerlei organische materialen, zoals hout, gft-afval, mest en plantaardige oliën. De opgewekte energie telt als duurzame energie, omdat de CO2 die vrijkomt bij de verbranding al eerder uit de atmosfeer zijn opgenomen door de grondstoffen. De materialen kunnen weer aangroeien. De vraag is hierbij wel of het helpt tegen klimaatverandering.

Buitenluchtwarmte

Steeds vaker zie je ook dat de buitenluchtwarmte wordt gebruikt als hernieuwbare energiebron om huizen te verwarmen. Een lucht warmtepomp haalt warmte uit de lucht, verwarmt dat onderweg op een energiezuinige manier en verspreidt het door de ruimte. Zo vervult het de functie van een cv-ketel.

Bodemwarmte

In de zomer kunnen we de warmte van de zon bewaren in de bodem, zodat we er in de winter onze huizen mee kunnen verwarmen. Dit kan met een warmte-koudeopslag (WKO). Andersom werkt het ook: met de kou van de winter, kun je in de zomer je huis of kantoor koelen.

Hernieuwbare energie in Nederland

Hernieuwbare energiebronnen genoeg. Maar hoe staat het met het daadwerkelijke gebruik van hernieuwbare energie in Nederland? Publicaties van CBS geven daar interessante inzichten over. Zo stijgt het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik elk jaar weer een beetje. In 2018 was dat 7,4%. In 2019 was dit 8,7%. Daarvan kwam 59% uit biomassa, 21% uit windenergie en 11% uit zonne-energie. De overige hernieuwbare energiebronnen in Nederland, zoals waterkracht, bodemenergie en warmte uit de buitenlucht, waren goed voor 9%.

Overstappen op hernieuwbare energie

Overstappen op hernieuwbare energie is zo geregeld. Onze energie wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Het is dus ook niet gek dat we al negen jaar op rij zijn uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. Wil je ook overstappen op groene energie? Kies dan zelf je energiepakket. Na het aanmelden hoef je niets meer te doen, want wij regelen de rest. 

Energiepakket kiezen