• 100% groene stroom uit Nederland
  • Zekerheid met een vast energiecontract
  • Voordelige en scherpe energietarieven
Header energiecontract vergelijken v2

Energiecontract vergelijken

Kies het contract dat bij jou past

Energiecontract afsluiten

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
100% groene stroom uit Nederland Zekerheid met een vast energiecontract Voordelige en scherpe energietarieven
Keuze uit vast, variabel en dynamisch

Energiecontract afsluiten

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
100% groene stroom uit Nederland Zekerheid met een vast energiecontract Voordelige en scherpe energietarieven
Keuze uit vast, variabel en dynamisch

Waarom energiecontracten vergelijken?

Je gebruikt elke dag energie, daarom is het belangrijk om een energiecontract af te sluiten dat echt bij jou past. Er zijn heel wat dingen waar je naar kunt kijken bij het vergelijken van energiecontracten. Denk bijvoorbeeld aan de herkomst van

de energie en de stroom- en gasprijzen. Daarnaast kunnen er aantrekkelijke voordelen zijn, zoals kortingen, cadeaus of extra services. We geven je graag advies over hoe jij het beste gas en licht kunt vergelijken.

Vast, variabel of dynamisch energiecontract

Vergelijk energiecontracten

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je vaak kiezen uit drie verschillende soorten energiecontracten. Elk type contract heeft zijn eigen voor- en nadelen. We helpen je graag bij het maken van een keuze.

CTA vast energiecontract vergelijken

Vast energiecontract vergelijken

Met een vast energiecontract heb je zekerheid over jouw energiekosten. Zo lang je contract loopt heb je dus geen last van prijsschommelingen, maar heb je ook geen voordeel heeft als de prijzen zakken. Je kunt met een vast contract niet zomaar overstappen naar een nieuwe leverancier.

Kies voor vast
CTA Variabel energiecontract vergelijken

Variabel energiecontract vergelijken

Met een variabel energiecontract heb je flexibele energietarieven. Deze tarieven veranderen minstens 2 keer per jaar. Hierdoor betaal je nooit te veel, maar heb je minder zekerheid. Dit contract is dagelijks kosteloos opzegbaar.

Kies voor variabel
CTA Dynamisch energiecontract vergelijken

Dynamisch energiecontract vergelijken

Met een dynamisch energiecontract beweeg je mee met de prijzen op de energiemarkt. De stroomtarieven zijn ieder uur anders. De gastarieven worden voor 24 uur vastgesteld. Zo bepaal je zelf wanneer je het beste energie kunt verbruiken.

Kies voor dynamisch
CTA energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Er zijn heel wat dingen waar je naar kunt kijken bij het vergelijken van energieleveranciers. Denk bijvoorbeeld aan de stroom- en gasprijzen, maar ook aan services, de reviews en andere aantrekkelijke voordelen. Daarnaast kijken steeds meer huishoudens bij het energie vergelijken naar de herkomst van energie. Op veel vergelijkingssites kun je filteren op duurzaamheidsscore, zo weet je zeker dat je écht groene stroom in huis hebt.

Kies voor 100% groene stroom
CTA energieprijzen vergelijken

Energieprijzen vergelijken

Je kunt het best energietarieven vergelijken op basis van het energieverbruik op je laatste jaar- of eindafrekening. Vergelijk allereerst de variabele kosten. Dit is het kale bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt per verbruikte 1 kWh stroom en 1 m³ gas. Vergelijk daarnaast de vaste leveringskosten. Dit is een vast tarief dat je jaarlijks betaalt voor de levering van gas en stroom. De variabele kosten en vaste leveringskosten op een energierekening kunnen verschillen per energieleverancier.

Bekijk onze tarieven
CTA energie vergelijken met zonnepanelen

Energie vergelijken met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen? Vergelijk je energiecontract dan niet alleen op tarieven, maar ook op terugleververgoeding en eventuele terugleverkosten. Wanneer je meer stroom opwekt dan je op dat moment verbruikt, dan lever je dit automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Hierdoor komt er meer kijken bij het vergelijken van energie als je zonnepanelen hebt .Voor de teveel opgewekte stroom ontvang je nog steeds een terugleververgoeding.

Meer informatie

Waar op letten bij het vergelijken van een energiecontract?

Iconenset groen donkergroen 1

Vergelijk kale tarieven

Vergelijk de kale energietarieven die je betaalt per 1 kWh stroom en 1 m³ gas op basis van je eigen verbruik in plaats van een schatting.

Iconenset groen donkergroen 2

Bereken de totaalprijs

Bereken de totaalprijs inclusief vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen, welkomstkortingen en cadeaus.

Iconenset groen donkergroen 3

Lees de voorwaarden

Wat is de contractduur, is er een opzegtermijn en moet je een opzegvergoeding betalen? Lees ook de kleine lettertjes goed door.

Iconenset groen donkergroen 4

Oorsprong van de energie

Is de stroom afkomstig van wind, zon, biomassa of kernenergie, en is de groene stroom van Nederlandse oorsprong? Controleer de bron.

CTA Energiecontract vergelijken in 2024 v2

Energiecontract vergelijken in 2024

Er zijn veel veranderingen op de energiemarkt die invloed hebben op de hoogte van jouw energierekening. Lees meer over de gewijzigde energiebelasting, netbeheerkosten en de andere ontwikkelingen die invloed hebben op jouw energiecontract in 2024.

Mijn energiecontract in 2024
CTA Energiecontract afsluiten bij Pure Energie

Energiecontract afsluiten bij Pure Energie

100% groene stroom

Welk energiecontract je ook kiest, bij Pure Energie ben je altijd verzekerd van 100% groene stroom. Wij leveren alleen stroom die we opwekken met windmolens en zonnepanelen uit Nederland. Bereken nu zelf eenvoudig je termijnbedrag.

Start berekening

Veelgestelde vragen over het vergelijken van energiecontracten

Waarom energie vergelijken?

De kosten voor energie vormen samen een groot onderdeel van de maandelijkse vaste lasten. Iedereen heeft energie nodig, maar de prijzen per energieleverancier kunnen erg verschillen. Daarom is het slim om energie te vergelijken voordat je gaat overstappen naar een andere energieleverancier.

 

Bij het vergelijken van energie is het slim om op verschillende dingen letten. Denk aan de vaste en variabele leveringkosten, maar ook de services van een energieleverancier en de herkomst van energie.


Wat is het beste energiecontract op dit moment?

Welk energiecontract het beste bij jou past is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Heb jij liever zekerheid over je energiekosten? Dan is het slim om een vast energiecontract af te sluiten. Wil jij liever vrijheid en op elke gewenste moment kunnen overstappen van energieleverancier? Kies dan voor een variabel energiecontract. We leggen je uit wat de verschillen zijn.


Welk energiecontract past bij mij?
Is het verstandig om van energieleverancier te veranderen?

Of het verstandig is om van energieleverancier te veranderen verschilt per situatie. In sommige gevallen kun je op je energiekosten besparen als je overstapt naar een andere energieleverancier, maar het kan ook zijn dat jouw huidige energieleverancier een speciaal verlengingsaanbod heeft voor bestaande klanten waardoor overstappen al een stuk minder interessant kan zijn. 

 

Met een variabel energiecontract kun je altijd je energiecontract opzeggen, wanneer je wilt. Als je een vast energiecontract tussentijds wilt beëindigen, kan het zijn dat je een opzegboete voor energie moet betalen. Controleer daarom altijd goed de einddatum van je huidige energiecontract als je van energieleverancier wilt veranderen.


Hoe kan ik het beste energie vergelijken?

Het is slim om bij het energie vergelijken niet alleen te kijken naar de variabele en vaste leveringskosten. Steeds meer huishoudens kiezen voor échte groene stroom en een uitstekende service. Ook die onderwerpen zijn belangrijk om te vergelijken als je gaat overstappen van energieleverancier.

 

Heb jij zonnepanelen? Vergelijk je energiecontract dan niet alleen op tarieven, maar ook op terugleververgoeding en eventuele terugleverkosten.


Krijg ik een boete als ik te vroeg overstap?

Met een variabel energiecontract kun je altijd je energiecontract opzeggen, wanneer je wilt. Als je een vast energiecontract tussentijds wilt beëindigen, kan het zijn dat je een opzegboete voor energie moet betalen. Controleer daarom altijd goed de einddatum van je huidige energiecontract als je van energieleverancier wilt veranderen.


Meer lezen over de overstapboete