8 Tips voor een duurzame werkplek

Wij zijn energiemakers
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Veel mensen zijn momenteel bezig met het verduurzamen van hun persoonlijke leefomgeving. Van dakisolatie tot warmtepomp. Je huis energiezuiniger maken hoeft niet moeilijk te zijn.Toch gaat verduurzamen veel verder dan alleen je eigen woning. Mensen besteden het meeste van hun tijd op het werk. Ook hier valt veel winst te halen op het gebied van duurzaamheid. Dit is niet iets wat alleen de directeur in zijn of haar macht heeft, maar ook de medewerkers zelf hebben dit in de hand.

1. Koffiezetapparaat

Het koffieapparaat is de beste vriend van menig medewerker. In een jaar drinken wij gemiddeld 260 liter koffie per persoon. De keuze van jouw koffie en de daarbij behorende bekers is dus een belangrijke keuze op de werkvloer. Ga niet voor wegwerp bekers maar voor echte mokken. Er wordt op kantoor zoveel afval gecreëerd terwijl dit in de kleine dingen makkelijk anders kan. Neem als voorbeeld een lunchtrommel in plaats van broodzakjes. Dit is een kleine aanpassing met een groot effect.

2. Planten

Uit onderzoek blijkt dat planten een positief effect hebben op medewerkers. De luchtkwaliteit gaat omhoog en daarbij zou ook de productiviteit omhoog gaan door de aanwezigheid van planten.

3. Haal het zonnetje in huis

Zonne-energie zijn een goed alternatief om jouw bedrijf te voorzien van groene stroom. Zonne-energie is puur en nog 4 tot 5 miljard jaar te gebruiken volgens wetenschappers. Naast dat zonnepanelen schone energie leveren zijn ze ook fiscaal aantrekkelijk en bespaar je op energiekosten. Meer weten? Klik hier.

4. Maak eens écht schoon

Een schone werkplek is fijn, maar in schoonmaakmiddelen zitten veel milieuonvriendelijke stoffen. Er is tegenwoordig veel keuze is ecologische schoonmaakmiddelen. Dit is een hele eenvoudige manier om je kantoor te verduurzamen.

5. Toiletpapier

Ga voor circulair wc-papier. Er zijn tegenwoordig hele mooie alternatieven voor milieuvriendelijk wc-papier. Zo bestaat er zelfs wc-papier wat gerecycled wordt van jouw eigen oud papier. Hoe mooi is dat?!

6. Verlichting

In elk kantoor branden de lampen gemiddeld de hele dag. Soms branden er zelfs lampen in ruimtes waar niemand aanwezig is. Dit is natuurlijk zonde. Je kunt afspraken maken met collega's dat zij de verlichting uitdoen op plekken waar zij niet zijn, of sensoren inschakelen voor de verlichting zodat deze automatisch aan en uit gaan bij afwezigheid van medewerkers.

7. Paperless

Zet je in voor digitalisering op de werkvloer. Iedereen heeft een inbox. Communiceer zo veel mogelijk waar kan via de e-email. Moet je toch iets printen? Kies dan voor duurzaam papier en duurzame inkt. Er zijn tegenwoordig cartridges die opnieuw gevuld kunnen worden en minder verbruiken.

8. Vervoer

Hoe ga jij naar je werk? Fietsen is natuurlijk de minst milieu belastende optie. Maar wat nou als je van ver moet komen? Ga reizen met het OV of maak een carpool-app aan. Dit stimuleert je collega's om met elkaar te rijden. Scheelt in de kosten en in het milieu. Daarnaast is thuiswerken ook een milieuvriendelijke optie. Zo hoef je niet met de auto te komen. Dit scheelt een hoop luchtvervuiling.