Dag- en nachtstroom: tijden en tarieven

Tijden, tarieven en meer
Header Dag en nachtstroom v2

Net zoals bij andere energieleveranciers kun bij Pure Energie afrekenen op dag- en nachtstroom, oftewel de piek- en daluren. Bij dag- en nachtstroom betaal je een apart 'normaaltarief' tijdens de piekuren en een 'daltarief' tijdens de daluren. Alleen als je een elektriciteitsmeter hebt met twee telwerken, kun je kiezen voor het dubbeltarief: dag- en nachtstroom. Heb je een elektriciteitsmeter met één telwerk? Dan betaal je gedurende de hele dag het enkeltarief voor stroom.

Dag- en nachtstroom tijden

De dag- en nachtstroom tijden zijn voor vrijwel heel Nederland gelijk. Van dagstroom is sprake tussen 07.00 uur tot 23.00 uur. Op deze tijden zijn de meeste mensen wakker en dat betekent dat er een piek zit in het landelijke energieverbruik. Andere termen voor dag- en nachtstroom zijn piek- en daluren of enkel- en dubbeltarief. De nachtstroom gaat in om 23.00 uur en loopt door tot 07.00 uur. Behalve in de provincies Limburg en Noord-Brabant. De nachtstroom tijd gaat daar in om 21.00 uur.

Waarom dag- en nachtstroom?

Vroeger waren de elektriciteitsnetwerken nog wat minder goed bestand tegen de verschillen in het energieverbruik overdag en ‘s nachts. De centrales konden niet zo makkelijk méér stroom opwekken als er sprake was van een piek en weer minder zodra het verbruik daalde. Het was dan ook belangrijk dat het verbruik gelijkmatig werd verdeeld. Om de consument daartoe te verleiden, werd de term nachtstroom bedacht.

Door elektriciteit tegen een lager tarief aan te bieden, was het voor de gebruikers interessant om pas na 23.00 uur de wasmachine aan te zetten, de vaatwasser te laten draaien of apparaten op te laden. De elektriciteitsnetwerken van nu zijn goed bestand tegen deze verschillen, maar toch maken we nog steeds onderscheid in piek- en daluren.

Dag- en nachtstroom en de slimme meter

Kies je voor een dubbeltarief? Dan heb je een slimme meter nodig, die beschikt namelijk over twee telwerken en kan precies meten hoeveel energie je overdag en hoeveel je 's nachts verbruikt. Het alternatief voor het dubbeltarief, is een enkeltarief. Dit houdt in dat je de hele dag hetzelfde tarief betaalt per verbruikte kWh. Welke optie voor jou voordeliger is, hangt logischerwijs af van je verbruik. 

Bereken je tarief

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer