Header Dag en nachtstroom v2

Dag- en nachtstroom: tijden, tarieven en meer

Tijden, tarieven en meer

Net zoals bij andere energieleverancier kun bij Pure Energie afrekenen op dag- en nachtstroom, maar in beide gevallen profiteer je van gunstige tarievenHeb je dag- en nachtstroom dan betaal je een apart 'normaaltarief' (overdag) en een 'daltarief' ('s nachts). In dit artikel leggen we uit wat de dag- en nachtstroom tijden zijn die wij hanteren, waarom dit verschilt en hoe we dag- en nachtstroom meten.

Dag- en nachtstroom tijden

De dag- en nachtstroom tijden zijn voor vrijwel heel Nederland gelijk. Van dagstroom is sprake tussen 07.00 uur tot 23.00 uur. Op deze tijden zijn de meeste mensen wakker en dat betekent dat er een piek zit in het landelijke energieverbruik. Andere termen voor dag- en nachtstroom zijn piek- en daluren of enkel- en dubbeltarief. De nachtstroom gaat in om 23.00 uur en loopt door tot 07.00 uur. Behalve in de provincies Limburg en Noord-Brabant. De nachtstroom tijd gaat daar in om 21.00 uur. Tijdens deze zogenaamde daluren, betaal je als klant bij Pure Energie en lager tarief per 1 kWh energie.

Nut en noodzaak van nachtstroom

Vroeger waren de elektriciteitsnetwerken nog wat minder goed bestand tegen de verschillen in het energieverbruik overdag en ‘s nachts. De centrales konden niet zo makkelijk méér stroom opwekken als er sprake was van een piek en weer minder zodra het verbruik daalde. Het was dan ook belangrijk dat het verbruik gelijkmatig werd verdeeld. Om de consument daartoe te verleiden, werd de term nachtstroom bedacht.

Door elektriciteit tegen een lager tarief aan te bieden, was het voor de gebruikers interessant om pas na 23.00 uur de wasmachine aan te zetten, de vaatwasser te laten draaien of apparaten op te laden. De elektriciteitsnetwerken van nu zijn goed bestand tegen deze verschillen, maar toch maken we nog steeds onderscheid in piek- en daluren.

Dag- en nachtstroom en de slimme meter

Kies je voor een dubbeltarief? Dan maak je onderscheid in dag- en nachtstroom. Je hebt dan een slimme meter nodig, die beschikt over twee telwerken. Die kan precies meten hoeveel energie je overdag en hoeveel je 's nachts verbruikt. Het alternatief voor het dubbeltarief, is een enkeltarief. Dit houdt in dat je de hele dag hetzelfde tarief betaalt per verbruikte kWh. Welke optie voor jou voordeliger is, hangt logischerwijs af van je verbruik. Je kunt altijd zelf even uitrekenen welk tarief voor jou het voordeligste is. Kom je er zelf niet uit? Onze adviseurs helpen je graag.

Bereken je tarief