• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Wat zijn piek- en daluren stroom?

Dagstroom en nachtstroom

Heb jij een elektriciteitsmeter met twee telwerken? Dan kun je kiezen voor een dubbeltarief. Dat houdt in dat je tijdens de daluren een lager energietarief betaalt dan tijdens de piekuren. Tijdens de daluren betaal je een daltarief per verbruikte kWh en tijdens de piekuren betaal je een normaaltarief per verbruikte kWh. Heb je een elektriciteitsmeter met één telwerk? Dan betaal je het enkeltarief per verbruikte kWh en wordt er geen rekening gehouden met verbruik in piek- en daluren.

Wat zijn piekuren?

De piekuren voor stroom zijn de uren waarop huishoudens en bedrijven veel energie verbruiken. Juist overdag verbruiken we veel stroom en daarom wordt de stroom die je tussen 7.00 en 23.00 uur verbruikt ook wel dagstroom genoemd. Tijdens deze uren betaal je een hoger tarief voor je energie dan tijdens de daluren.

Wat zijn daluren?

De daluren voor stroom zijn de uren waarop we juist minder energieverbruiken. Denk aan 's avonds en 's nachts. Daarom wordt de stroom die we tijdens de daluren verbruiken ook wel nachtstroom genoemd. Het tijdstip waarop we overschakelen van normaaltarief naar daltarief is in bijna heel Nederland gelijk: van 23.00 uur tot 07.00 uur 's nachts. In het weekend en tijdens nationale feestdagen geldt het daltarief de hele dag. Hier hoef je niets voor te doen. Jouw dubbele meter schakelt automatisch tussen de verschillende tarieven. In de provincies Noord-Brabant en Limburg kun je 2 uur langer gebruik maken van het daltarief, namelijk van 21.00 uur tot 07.00 uur. 

Het dubbeltarief met piek- en daluren wordt ook wel eens dag- en nachtstroom genoemd. Of dagstroom en nachtstroom voordelig voor je kan uitpakken, hangt af van je gedrag en wanneer je relatief de meeste energie gebruikt.

Uitzonderingsgemeenten

De netbeheerder bepaalt welke uren het daltarief loopt. Daarom verschilt dit per provincie. Net als in de provincies Noord-Brabant en Limburg, zijn er verschillende gemeenten in Zuid-Holland waar het daltarief om 21.00 ingaat in plaats van de voor die gehele provincie gebruikelijke 23.00 uur.

Waarom zijn er piek- en daluren?

Vroeger zat er geen verschil tussen de piek- en daluren voor stroom. Het was voor elektriciteitscentrales niet mogelijk om het opwekken van stroom zomaar omhoog of omlaag te zetten. Om goed te blijven werken, werd het verbruik gelijkmatiger verdeeld en daarom is het dubbeltarief geïntroduceerd. Op deze manier worden grote stroompieken voorkomen en wordt het stroomverbruik beter verdeeld. De elektriciteitsnetwerken van nu zijn goed bestand tegen deze verschillen, maar toch maken we nog steeds onderscheid in piek- en daluren.

Enkel- of dubbeltarief stroom?

Met een dubbele meter zit je niet perse vast aan het dubbeltarief. Als je liever gebruik maakt van het enkeltarief is dat ook mogelijk. Welk tarief voor jou voordeliger is, hangt volledig af van je energiegebruik.

Alles over de slimme meter

Een slimme meter is een digitale meter die jouw stroom- en gasverbruik op afstand kan uitlezen. Jouw slimme meter geeft jouw meterstanden automatisch via de netbeheerder door aan je energieleverancier. Als je ook jouw energieverbruik per uur of per dag wilt inzien, dan moet je hier toestemming voor geven. In dat geval deelt de netbeheerder elke dag jouw meterstanden met de energieleverancier.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om een keuze te maken of wil je meer informatie over de piek- en daluren? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag. 

Bekijk tarieven Bekijk tarieven
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer