Piek en daluren

Wat zijn piek- en daluren?

Bij Pure Energie kun je kiezen tussen een enkeltarief en een dubbeltarief. Het enkeltarief houdt in dat je de gehele dag hetzelfde stroomtarief per kWh betaalt. Je beschikt dan over een elektriciteitsmeter met één telwerk. Beschik jij over een elektriciteitsmeter met twee telwerken? Dan kun je kiezen voor een dubbeltarief. In dat geval betaal je in de daluren een lager stroomtarief dan tijdens de piekuren. Door je stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de daluren kan je besparen op je energierekening.

Waarom zijn er piek- en daluren?

Vroeger zat er geen verschil tussen de piek- en daluren. Het was voor elektriciteitscentrales niet mogelijk om het opwekken van stroom zomaar omhoog of omlaag te zetten. Om goed te blijven werken, werd het verbruik gelijkmatiger verdeeld en daarom is het dubbeltarief geïntroduceerd. Op deze manier worden grote stroompieken voorkomen en wordt het stroomverbruik beter verdeeld. De elektriciteitsnetwerken van nu zijn goed bestand tegen deze verschillen, maar toch maken we nog steeds onderscheid in piek- en daluren.

Wanneer zijn de daluren? 

Kies je voor het dubbeltarief? Dan betaal je een lager stroomtarief per 1 kWh in de daluren. Het tijdstip waarop we overschakelen van standaardtarief naar daltarief is in bijna heel Nederland gelijk: van 23.00 uur tot 07.00 uur. In het weekend en tijdens nationale feestdagen geldt het daltarief de hele dag. Hier hoef je niets voor te doen. De dubbele meter schakelt automatisch tussen de verschillende tarieven. In de provincies Noord-Brabant en Limburg kun je 2 uur langer gebruik maken van het daltarief, namelijk van 21.00 uur tot 07.00 uur. De overige uren zijn piekuren. Tijdens piekuren betaal je het normaaltarief. 

Uitzonderingsgemeenten

De netbeheerder bepaalt welke uren het daltarief loopt. Daarom verschilt dit per provincie. Net als in de provincies Noord-Brabant en Limburg, zijn er verschillende gemeenten in Zuid-Holland waar het daltarief om 21.00 ingaat in plaats van de voor die gehele provincie gebruikelijke 23.00 uur. In het eancodeboek kun je controleren of jouw gemeente een uitzonderingsgemeente is. 

Advies over een enkel- of dubbeltarief

Met een dubbele meter zit je niet vast aan het dubbeltarief. Als je liever gebruik maakt van het enkeltarief is dat ook mogelijk. Welk tarief voor jou voordeliger is, hangt volledig af van je energiegebruik. Als meer dan de helft van je stroomverbruik tijdens de piekuren plaatsvindt ben je voordeliger uit met een enkeltarief. Vind je het lastig om een keuze te maken? Neem dan contact op! Onze adviseurs helpen je graag. 

 Meld je aan