Header Vrouw met Ipad op de grond

Energiecontract opzeggen: hoe en wanneer?

Wil jij overstappen naar een groene energieleverancier, maar heb je nog een energiecontract bij een andere energieleverancier? Je moet dan met een aantal dingen rekening houden. Er zijn verschillende redenen om over te stappen: het kan zijn dat je gaat verhuizen of dat je ergens anders goedkoper uit bent, maar het kan ook zijn dat je bewust gaat kiezen voor groene energie. Wat de reden ook is. We helpen je graag verder. Onze adviseurs vertellen je graag meer over eventuele boetes en het verbreken van je energiecontract. 

Controleer de opzegtermijn van je contract

Controleer altijd goed de einddatum van je huidige contract als je gaat overstappen. Het beste moment om over te stappen naar een andere leverancier is aan het einde van je contract met een vaste looptijd. Met een variabel energiecontract kun je in principe overstappen van energieleverancier wanneer je wilt, mits je je houdt aan de opzegtermijn. Wij hanteren geen opzegtermijn bij een variabel energiecontract, bij de meeste leveranciers is de opzegtermijn 30 dagen. Na de effectieve overstap heb je nog een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Daarom raden wij aan om minimaal 6 weken voor de gewenste overstapdatum de overstap te gaan regelen. 

Het betalen van een overstapboete

Het kan zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen als je een energiecontract vroegtijdig beëindigd. Dit wordt ook wel een overstapboete genoemd. De hoogte van zo’n overstapboete is afhankelijk van het energiecontract dat je hebt en de resterende looptijd. In geen van de gevallen betaalt je nieuwe energieleverancier deze boete. Soms is het ondanks een overstapboete alsnog interessant om over te stappen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het kan zijn dat de prijs per 1 kWh ergens lager is dan bij je huidige energie leverancier of dat de energieprijzen gedurende de looptijd van je huidige contract flink zijn gedaald.

Energiecontract opzeggen voor verhuizing?

Wanneer je gaat verhuizen lijkt het logisch om je energiecontract op het oude adres op te zeggen en een nieuw contract af te sluiten voor je nieuwe woning. Maar dat is niet de enige optie. Een lopend energiecontract kun je ook meeverhuizen naar je nieuwe adres. Op deze manier wordt in sommige gevallen een opzegvergoeding voorkomen. Klanten van Pure Energie kunnen hun verhuizing tot 2 weken van tevoren doorgeven via het verhuisformulier of via Mijn Pure Energie.

Overstappen naar groene stroom

We zien steeds vaker dat mensen kiezen voor groene stroom en daarom overstappen naar een groene energieleverancier. Een mooie ontwikkeling vinden wij! Overstappen is heel eenvoudig. Kies je energiepakket en gewenste looptijd, controleer de einddatum bij je huidige leverancier en daarna regelen wij de rest. Wij zeggen je huidige energiecontract op en zorgen er voor dat je nooit zonder energie komt te zitten. Geef bij het aanmelden de juiste einddatum van je contract door en dan regelen wij de overstap. 

Kies voor 100% groene energie