• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Energieopslag thuis

Sla opgewekte stroom zelf op

Als eigenaar van zonnepanelen wek jij zelf groene stroom op. Soms wek je meer kilowattuur (kWh) op dan je op dat moment verbruikt. Teveel opgewekte stroom kun je terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Hiervoor ontvang je een terugleveringvergoeding. Met een thuisaccu kun je zelf opgewekte zonne-energie opslaan. Op lange termijn kan energieopslag belangrijk worden om zo steeds meer duurzame energie op te wekken. In dit artikel vertellen onze specialisten daar meer over.

Header Senior Energieopslag Pure Energie

Grootschalige energieopslag

In Nederland kan het voorkomen dat er meer groene energie wordt opgewekt dan dat er op dat moment wordt verbruikt. Bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden wanneer de zon veel schijnt. Het opslaan van energie zorgt voor flexibiliteit en is hard nodig. Zo wordt voorkomen dat duurzame energie verloren gaat. Er zijn verschillende manieren van grootschalige energieopslag, zoals energieopslag in pompcentrales of ondergrondse energieopslag.

Energieopslag in pompcentrales

Bijna alle energie dat wordt opgeslagen, wordt opgeslagen in pompcentrales. Deze pompcentrales zijn niet geschikt voor particulier verbruik. Een pompcentrale is een soort waterkrachtcentrale waar water naar een hoger reservoir wordt gepompt als er een overschot aan stroom is. Is er stroom nodig? Dan stroomt het water terug naar het lage reservoir. Hierdoor wordt een turbine in beweging gezet die ervoor zorgt dat een generator elektriciteit opwekt. 

Ondergrondse energieopslag

Bij ondergrondse energieopslag wordt zelf opgewekte windenergie of zonne-energie opgeslagen in de bodem. Vaak gebeurt dit door middel van waterstoftanks in bijvoorbeeld grotten, zoutkoepels en uitgeputte olie- en gasvelden. Gasvormige waterstof wordt dan opgeslagen, zodat het later weer in de vorm van elektriciteit gebruikt kan worden. Er wordt hard aan gewerkt om deze methode ook toegankelijk te maken voor particuliere energieopslag

Thuis energie opslaan in een accu

Particulieren kunnen teveel opgewekte stroom enkele dagen opslaan in een accu. Onder andere Vanadium-Redox-accu’s en natrium-zwavelaccu’s worden veel gebruikt om de schommelingen in wind- en zonne-energie op te vangen. Bijvoorbeeld: De Johan Cruijff Arena in Amsterdam heeft een superbatterij. Deze bestaat uit 148 tweedehands accu’s uit elektrische auto’s. Zo kunnen eventuele stroomstoringen tijdens voetbalwedstrijden of popconcerten worden ondervangen.

Hoe kun je thuis energie opslaan?

Een zonnestroomsysteem met accu is voorzien van een regelstation tussen de panelen, de elektrische apparatuur en een eventuele accu. De zonnepanelen op jouw dak wekken groene stroom op. Deze stroom wordt door de regelaar naar de apparaten gestuurd die op dat moment stroom verbruiken. De stroom die niet nodig is, wordt opgeslagen in de accu. Wanneer de accu vol is, wordt de stroom aan het elektriciteitsnet teruggeleverd. Op het moment dat jouw zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken om op dat moment alle werkende apparaten te voorzien van stroom, wordt hiervoor stroom gebruikt vanuit de accu. 

Advies over energieopslag

De aanschaf van een accu voor de energieopslag voor thuis is nu nog ontzettend prijzig. In de meeste gevallen is het thuis opslaan van energie door de huidige salderingsregeling nog niet interessant genoeg. Wel adviseren wij energiemakers om nu vast rekening te houden met de mogelijkheden in de toekomst. Zoals het aanschaffen van een omvormer die geschikt is om in de toekomst aangesloten te worden op een accu.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer