Waarom stijgen de energieprijzen in 2022?

Header Stijgende Prijzen Pure Energie

In 2022 bleven de energieprijzen stijgen. Mede door de situatie in Oekraïne en zette de stijging van de energietarieven de afgelopen maanden door. Niemand kan op dit moment voorspellen wat de energieprijzen gaan doen; blijven ze stijgen, komen ze tot stilstand of gaan ze misschien zelfs weer dalen. Alle energieleveranciers en klanten krijgen te maken met de hoge energieprijzen. Wij snappen heel goed dat de stijgende energieprijzen zorgen voor vragen en onzekerheid over jouw energiecontract.

Stijgende energieprijzen en de energiecrisis

De energiecrisis begon in september 2021. Doordat de coronacrisis aan een eind kwam raakte de wereldwijde economie weer langzaam op stoom. Dat leidde tot een grotere energievraag waaraan niet zo snel kon worden voldaan. De oorlog in Oekraïne maakte de energiecrisis vanaf februari 2022 nog veel erger, we zetten de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje:

1. Oekraïne crisis

De oorlog in Oekraïne zette de energiemarkt on het voorjaar van 2022 verder op zijn kop, waardoor de energieprijzen verder stegen. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de levering van gas en olie aan Europa een onderdeel geworden van het conflict. Rusland is enorm veel minder gas en olie gaan leveren aan andere Europese landen om ze zo onder druk te zetten in het conflict. Nederland krijgt sinds eind mei 2022 geen Russisch gas meer. En ook de rest van Europa krijgt minder gas geleverd als gevolg van de sancties die Rusland zijn opgelegd na de inval in de Oekraïne. De schaarste en onzekerheid over toekomstige leveranties zorgen steeds weer voor stijgende energieprijzen. Dit heeft zowel gevolgen voor de prijs van gas als elektriciteit.


Stroomprijzen maart 2023

Stroomprijzen maart

Gasprijzen maart 2023

Gasprijzen maart 2023

2. Gastekort 

Een andere belangrijke reden voor de stijgende energieprijzen in 2022 was het beperkte aanbod van gas. Dit gastekort ontstond onder andere door het verminderen van de gaswinning in Groningen, maar ook door het beperkte aanbod van gas uit het buitenland. Wanneer de vraag naar energie hoger is dan het aanbod, worden Europese energieleveranciers afhankelijker van het buitenland. Door een beperkt aanbod en hoge energieprijzen, kan het gebeuren dat voorraden niet tijdig aangevuld zijn waardoor er een tekort kan ontstaan.

3. Te afhankelijk van fossiele energie

Alle energieleveranciers kregen in 2022 te maken met de hoge energieprijzen, ongeacht of je grijze of alleen groene stroom levert. Dit komt omdat het energienet altijd een mix van alle geproduceerde stroom is, groene én grijze energie. Stijgt de vraag naar fossiele energie, dan stijgt de inkoopprijs van de gehele stroommix. Wij als energieleverancier kopen deze mix van stroom in. Of de stroom die jij verbruikt groen is, heeft alles te maken met Garanties van Oorsprong

Verwachting energieprijzen

Het blijft onduidelijk of de energieprijzen in de toekomst verder gaan stijgen of dalen. Je kunt je vast voorstellen dat de prijsschommelingen op de energiemarkt niet van de een op de andere dag zijn opgelost. Daardoor is het moeilijk te voorspellen hoe de energieprijs zich verder ontwikkelt. 

Ontwikkeling energieprijzen in 2024

De ontwikkeling van de energieprijzen erg onzeker omdat deze wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Onze experts houden de energieprijzen dagelijks nauwlettend in de gaten. 

Alles over de energieprijzen Alles over de energieprijzen

Stroom uit hernieuwbare energiebronnen

We worden steeds beter in het opwekken van energie uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Daardoor wordt groene energie steeds goedkoper ten opzichte van energie opgewekt uit fossiele energiebronnen. De energietransitie zorgt ervoor dat (groene) stroom steeds goedkoper wordt. Helaas zijn we in Nederland nog te afhankelijk van fossiele energie. Als de vraag naar stroom niet volledig gedekt kan worden door duurzaam opgewekte energie, moeten andere energiecentrales dit deel opwekken zodat het hele land genoeg stroom heeft. Hoe meer centrales hiervoor nodig zijn, hoe hoger de stroomprijs.

Besparen op je energierekening

Helaas kunnen we niets doen aan de hoge energieprijzen, wel proberen we de stijging van tarieven voor bestaande klanten zoveel mogelijk te beperken en daarnaast er zijn heel veel manieren om energie te besparen in je eigen huishouden. Zet bijvoorbeeld je thermostaat 1 graad lager. Het is een kleine aanpassing, maar je bespaart al snel flink op je energiekosten. Daarnaast kun je je huis verduurzamen door te isoleren en bijvoorbeeld zonnepalen te plaatsen. Met de groene stroom die dat oplevert bespaar je veel.

Dit betekent het voor jou

Huishoudens met een vast energiecontract hebben geen last van de stijgende energieprijzen. Maar als je vaste contract binnenkort afloopt of als je een variabel contract hebt afgesloten, krijg je hier juist wel mee te maken. Wij snappen dat deze onzekere tijden zorgen voor vragen over je energiecontract. We begrijpen je zorgen en is het heel logisch dat je jezelf afvraagt wat het voor jouw energiecontract gaat betekenen. Onze energieadviseurs geven je graag advies.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer