Header Energierekening duurder

Waarom stijgen de energieprijzen?

Een gemiddeld huishouden gaat gemiddeld €160,- per jaar meer betalen voor energie. De stijging van de energieprijzen komt niet als een verrassing. Door de corona- en oliecrisis lagen de energieprijzen historisch laag. Niet gek dus dat de prijzen voor stroom en gas nu weer stijgen terwijl de economie aansterkt.

 

CTA STijgende stroomprijzen

De stroomprijzen stijgen sinds begin dit jaar fors.

Een andere reden voor de stijging is het koude weer van de afgelopen maanden in Europa. Vooral de gasmarkt is de afgelopen maanden hierdoor een stuk krapper geworden. Gas is voor veel huishoudens een grote kostenpost op de energierekening. Mede daardoor gaat een gemiddeld huishouden de prijsstijging merken in de portemonnee. 

CTA Stijgende gasprijzen

De gasprijzen zijn sinds begin dit jaar al met 19% gestegen (Gaslicht.com)

Daarnaast is de prijs op het uitstoten van CO2 de laatste maanden toegenomen. De vraag naar elektriciteit neemt vanwege de verduurzaming enorm toe en moet de capaciteit op het stroomnet worden uitgebreid.

Gratis advies van Pure Energie

Als je ervoor kiest om te verduurzamen en je huis van het gas af te halen, kun je jaarlijks flink besparen op je energiekosten. Gas is namelijk een grote kostenpost op de energierekening. Niet direct van het gas af? Kijk dan waar je kunt besparen op je energieverbruik.

Verleng je contract op tijd als de tarieven interessant zijn en kies dan voor een langere looptijd. De verwachting is dat de marktprijzen verder gaan stijgen en ook dan kan het toch interessant zijn om te kiezen voor zekerheid.

Energiecontract vastzetten

Vooral huishoudens met een variabel energiecontract gaan het stijgen van de energieprijzen merken. Huishoudens waarvan het vaste energiecontract afloopt, gaan automatisch over op die - veel duurdere - variabele tarieven. Als ze niet overstappen of het energiecontract vastzetten krijgen ze automatisch te maken met een hogere energierekening. Benieuwd hoeveel jij voor energie gaat betalen? Dat kun je eenvoudig berekenen met onze handige rekentool. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Energiecontract vastzetten