• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Gemiddeld verbruik stroom bij gasloos wonen

Wat gebeurt er met je energierekening als je van het gas af gaat?

Volgens de nationale klimaatdoelen met heel Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. Het is goed om te zien dat er steeds meer gasloze woningen worden gebouwd. Wat gebeurt er met je energierekening als je van het gas af gaat en je dus alleen nog maar stroom verbruikt? Je gasverbruik valt dan weg op de energierekening, maar je stroomverbruik zal stijgen. Het is dus goed om jezelf af te vragen wat het gemiddeld stroomverbruik is van een woning zonder gas.

Impact gasloos wonen op stroomverbruik

Je gemiddelde stroomverbruik zal toenemen op het moment dat je gasloos gaat wonen. Gasloos wonen is natuurlijk hartstikke goed voor het milieu. Bovendien is gas duurder dan stroom, dus met een gasloos huis ga je besparen op je energierekening. Zodra je besluit om van het gas af te gaan, gaat je gasverbruik terug naar 0 m³ per jaar. Dat betekent wel dat je stroomverbruik zonder gas zal toenemen.

Gemiddeld stroomverbruik zonder gas

Een grove schatting is dat het gemiddelde stroomverbruik zonder gas zal uitkomen op zo’n 10.500 tot 15.000 kWh per jaar. Uitgaande van een drie persoons huishouden met een elektrische auto en een woning van 140 m². Het precieze verbruik van elektriciteit zonder gas, hangt af van de grootte van je huis, het energielabel van je woning, het aantal personen in je huishouden en het stroomverbruik van de apparaten in je woning.

Gemiddeld verbruik van stroom stijgt zonder gas

De reden dat het stroomverbruik zonder gas zoveel stijgt, is omdat je natuurlijk alleen maar elektrische alternatieven gebruikt voor alles waar je voorheen aardgas of andere fossiele brandstoffen voor nodig had. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp in plaats van een cv-ketel en een inductieplaat in plaats van een gasfornuis. Maar ook aan een elektrische auto in plaats van een auto die rijdt op benzine of diesel. Het is dus niet gek dat je gemiddelde stroomverbruik toeneemt als je gasloos gaat wonen.

Besparen op je stroomverbruik

Gelukkig zijn er ook veel manieren om te besparen op je stroomverbruik. Zodra je gasloos gaat wonen, ga je ook stroom gebruiken voor het verwarmen van je woning, koken en warm water. Gelukkig kun je hier ook flink besparen, bijvoorbeeld door je woning te isoleren, een Quooker aan te schaffen of door 1 minuut korter te douchen.

Bespaar extra met zonnepanelen

Je gemiddelde stroomverbruik zonder gas neemt toe zodra je gasloos gaat wonen. De kosten voor gas dalen, maar de kosten voor stroom zullen stijgen doordat je stroomverbruik toeneemt. Met eigen zonnepanelen kun je nog meer besparen op je energierekening. Misschien is het zelfs mogelijk om energieneutraal te wonen. Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Onze specialisten rekenen het graag voor je uit.

Vraag gratis adviesgesprek aan Vraag gratis adviesgesprek aan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer