• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Beoordeeld met een 8.6 op service
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Stroomverbruik Quooker

Energieverbruik van een Quooker

Zit je er aan te denken om een Quooker te plaatsen? Grote kans dat je nog niet nagedacht hebt over het stroomverbruik van een Quooker. Het precieze energieverbruik van een Quooker is afhankelijk van verschillende factoren. Benieuwd hoeveel energie een Quooker per jaar verbruikt en of een Quooker energiezuinig is? 

Energieverbruik Quooker

Een Quooker verbruikt energie om het reservoir te verwarmen en warm te houden. Toch is het energieverbruik van een Quooker relatief laag. Dagelijks verbruikt een Quooker ongeveer 10W om het water in het reservoir op temperatuur te houden. Dit komt neer op een energieverbruik van zo'n € 0,0027 per dag.Deze berekening is gemaakt op basis van een prijs per kWh van € 0,27 (Juni 2024). Het reservoir van een Quooker is vacuüm geïsoleerd waardoor de warmte nergens naartoe kan. Een Quooker heeft dus maar heel weinig energie nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren. Hoeveel stroom een Quooker dagelijks verbruikt voor het verwarmen van het water, is afhankelijk van je kokend water verbruik.

Stroomverbruik Quooker per jaar

Een Quooker verbruikt stroom tijdens het warm houden van het water in het reservoir, maar ook tijdens het opwarmen van het water in het reservoir. Een gemiddeld gezin van 3 personen verbruikt dagelijks ongeveer 10L kokend water per dag. In dat geval verbruikt een Quooker circa 423 kWh voor het opwarmen van het water en 88 kWh voor het warmhouden van het water. Dat komt neer op een jaarlijks stroomverbruik van ongeveer 511 kWh.

Het precieze stroomverbruik van een Quooker per jaar is afhankelijk van het type Quooker dat je in huis hebt. Sommige Quookers staan altijd aan, maar er bestaan ook Quookers die alleen energie verbruiken zodra je de kraan gebruikt. Daarnaast heeft ook het gebruik van de Quooker invloed op je energieverbruik van een Quooker per jaar. Hoe vaker je de kraan gebruikt, hoe hoger het energieverbruik van een Quooker. 

Hoeveel stroom verbruikt een Quooker?

De energiekosten van een Quooker zijn afhankelijk van jouw energietarieven. De nieuwste Quookers verbruiken circa 511 kWh per jaar. Dat zou dus betekenen dat je per jaar € 137,97 betaalt voor het stroomverbruik van een Quooker. De meeste stroom wordt verbruikt tijdens het opwarmen van het water. We gaan er bij deze berekening van uit dat een 3 persoons huishouden met Quooker circa 10 liter kokend water per dag gebruikt. De berekening is gemaakt op basis van de energietarieven van juni 2024. 

Is een Quooker duurzaam?

De makers van Quooker vergelijken hun kokendwaterreservoir met een spaarlamp van 11 watt. Die verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld de televisie, ook al staat de spaarlamp de hele dag aan en de televisie maar een paar uur. Hoewel de Quooker de hele dag groene stroom verbruikt, is dat in verhouding helemaal niet zoveel. De jaarlijkse kosten voor het gemiddelde verbruik van een Quooker liggen lager dan wanneer je een waterkoker of fluitketel gebruikt. Ter vergelijking: een Quooker verbruikt in 170 minuten stand-bystand ongeveer evenveel energie als een waterkoker in 1 minuut verbruikt. De nieuwste uitvoeringen van de Quooker hebben dan ook energielabel A.

Quooker versus boiler

In vergelijking met een gewone cv-ketel of keukenboiler voor warm water, is de Quooker zonder enige twijfel zuiniger. Een Quooker heeft zelfs energielabel A en is daarmee de meest duurzame keukenboiler in de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken. Dat komt onder andere doordat het waterreservoir recht onder het aanrecht zit. Gebruik je warm water vanuit de cv-ketel of boiler? Dan moet het vaak enkele meters afleggen tot de kraan, waarbij veel water, warmte en stroom verloren gaat. Bij een Quooker is dat niet het geval.

Hoeveel verbruikt een Quooker per jaar?

Volgens het merk zelf verbruikt een Quooker per jaar ongeveer 511 kWh. Namelijk circa 423 kWh voor het opwarmen van het water en circa 88 kWh voor het warmhouden van het water. Het precieze stroomverbruik van een Quooker per jaar is afhankelijk van het type Quooker dat je in huis hebt.

Hoeveel kWh verbruikt een Quooker?

De nieuwste Quookers verbruiken circa 511 kWh per jaar. Dat zou dus betekenen dat je per jaar ongeveer € 137,97 betaalt voor het stroomverbruik van een Quooker. Energiekosten juni 2024

Hoeveel kost een Quooker per dag?

Volgens het merk zelf verbruikt een Quooker in stand-bystand ongeveer € 0,05 cent per dag, dat komt neer op € 1,50 per maand en € 18,00 per jaar. Daar komt nog wel het stroomverbruik voor het opwarmen van het water bij op. Hoeveel stroom een Quooker dagelijks verbruikt voor het verwarmen van het water, is afhankelijk van je kokend water verbruik.

Mijn Pure Energie

Als klant van Pure Energie heb je toegang tot Mijn Pure Energie. In deze omgeving kun je precies zien hoeveel stroom je verbruikt op welke momenten van de dag en wat je allemaal kunt doen om stroom te besparen. Vaak kun je al met kleine aanpassingen flink besparen op je energierekening.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer