Header Quooker Pure Energie

Hoeveel stroom verbruikt een Quooker?

Energieverbruik Quooker

Met een kokend waterkraan, oftwel een Quooker in huis is een waterkoker verleden tijd. Je haalt direct kokend water uit de kraan, waardoor je geen waterkoker of fluitketel meer nodig hebt. Wie meerdere keren per dag kokend water nodig heeft, verbruikt met een Quooker niet meer energie dan met een waterkoker. Hoeveel stroom verbruikt een Quooker per jaar en hoeveel bedragen de energiekosten? 

Energieverbruik Quooker

Het water in een reservoir van een Quooker wordt continu warm gehouden. Het warm houden van het water kost natuurlijk energie. Toch is het energieverbruik van een Quooker relatief laag. Om een gemiddeld huishouden op elk moment van de dag van kokend water te voorzien, slaat de Quooker het warme water op in een reservoir onder het aanrecht. Dit reservoir is vacuümgeïsoleerd waardoor de warmte nergens naartoe kan en dus de Quooker maar heel weinig energie nodig heeft om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren. Zo kun jij op ieder gewenst moment van de dag gebruik maken van kokend water.

Is een Quooker duurzaam?

Het merk zelf beweert dat hun kokendwaterreservoir in standby-stand gemiddeld € 0.05 per dag verbruikt. De kosten voor het gemiddelde verbruik van 1000 liter kokend water per jaar liggen bij een Quooker lager, dan wanneer je een waterkoker of fluitketel gebruikt. Het reservoir van een Quooker heeft namelijk maar 10 watt stroom nodig om het water boven het kookpunt te bewaren. Ter vergelijking: een Quooker verbruikt in 170 minuten standby-stand ongeveer evenveel energie als een waterkoker in 1 minuut verbruikt. De nieuwste uitvoeringen van de Quooker hebben dan ook energielabel A. 

Stroomverbruik Quooker per jaar

De makers van Quooker vergelijken hun kokendwaterreservoir met een spaarlamp van 11 watt. Die verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld de televisie, ook al staat de spaarlamp de hele dag aan en de televisie maar een paar uur. Hoewel de Quooker de hele dag stroom verbruikt, is dat in verhouding helemaal niet zoveel. De nieuwste Quookers verbruiken circa 500 kWh per jaar. Extra pluspunt is dat je nooit meer water verbruikt dan je nodig hebt en dat is bij een waterkoker vaak wel het geval. 

Quooker versus boiler

In vergelijking met een gewone cv-ketel of keukenboiler voor warm water, is de Quooker zonder enige twijfel zuiniger. Een Quooker heeft zelfs energielabel A en is daarmee de meest duurzame keukenboiler in de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken. Dat komt onder andere doordat het waterreservoir recht onder het aanrecht zit. Gebruik je warm water vanuit de cv-ketel of boiler? Dan moet het vaak enkele meters afleggen tot de kraan, waarbij veel water, warmte en stroom verloren gaat. Bij een Quooker is dat niet het geval.

Mijn Pure Energie

Als klant van Pure Energie heb je toegang tot Mijn Pure Energie. In deze omgeving kun je precies zien hoeveel stroom je verbruikt en wat je allemaal kunt doen om stroom te besparen. Vaak kun je al met kleine aanpassingen flink besparen op je energierekening. Stap over naar Pure Energie en begin vandaag nog met besparen! 

Bereken je energiepakket