Kennisbank stroomverbruik Quooker v2

Hoeveel stroom verbruikt een Quooker?

Wij zijn energiemakers

Met een Quooker in de keuken is een waterkoker verleden tijd. Het kokend water komt direct uit de kraan, zonder dat je hoeft te wachten tot het water kookt. Het is dan ook niet zo gek dat Quookers erg populair zijn. Vrijwel elke nieuwe keuken wordt tegenwoordig van een exemplaar voorzien. De aanschaf en installatie van een Quooker brengt de nodige kosten met zich mee en de vraag is of je dat wel terugverdient. Hoeveel stroom verbruikt een Quooker en is dat minder dan een traditionele waterkoker? Wij hebben het antwoord! 

Hoe werkt een Quooker?

Een Quooker ziet eruit als een normale kraan, maar levert naast koud en warm water ook kokend water. Een Quooker beschikt namelijk over een vacuümgeïsoleerd waterreservoir van een aantal liter, waarin leidingwater binnen 15 minuten aan de kook kan worden gebracht. Vervolgens wordt het op een temperatuur van 110 graden gehouden, zodat je op ieder gewenst moment gebruikt kunt maken van kokend water. Voor een kop thee, het koken van pasta of om het flesje voor een baby klaar te maken.

Wat kost een Quooker per dag aan stroom?

Het merk zelf beweert dat hun kokendwaterreservoir in standby-stand gemiddeld € 0.05 per dag verbruikt. De kosten voor het gemiddelde verbruik van 1000 liter kokend water per jaar liggen bij een Quooker lager, dan wanneer je een waterkoker of fluitketel gebruikt. Het reservoir heeft namelijk maar 10 watt stroom nodig om het water boven het kookpunt te bewaren. Ter vergelijking: een Quooker verbruikt in 170 minuten standby-stand net evenveel energie als een waterkoker in 1 minuut verbruikt.

Gebruikt een Quooker veel stroom?

De makers van Quooker vergelijken hun kokendwaterreservoir met een spaarlamp. Die verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld de televisie, ook al staat de spaarlamp de hele dag aan en de televisie maar een paar uur. Hoewel de Quooker de hele dag stroom verbruikt, is dat in verhouding helemaal niet zoveel. Zeker bij intensief gebruik is het voor een consument dus voordeliger. Extra pluspunt is dat je nooit meer water verbruikt dan je nodig hebt en dat is bij een waterkoker vaak wel het geval. Dacht jij altijd dat een Quooker een energieslurper is? Dan had je het mis.

Quooker versus boiler of cv

In vergelijking met een gewone cv-ketel of keukenboiler voor warm water, is de Quooker zonder enige twijfel zuiniger. Het heeft zelfs het energielabel A en is daarmee de meest duurzame keukenboiler in de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken. Dat komt onder andere doordat het waterreservoir recht onder het aanrecht zit. Gebruik je warm water vanuit de cv-ketel of boiler? Dan moet het vaak enkele meters afleggen tot de kraan, waarbij veel water, warmte en stroom verloren gaat. Bij een Quooker is dat niet het geval.

Mijn Pure Energie

Als klant van Pure Energie heb je toegang tot Mijn Pure Energie. In deze omgeving kun je precies zien hoeveel stroom je verbruikt en wat je allemaal kunt doen om stroom te besparen. Vaak kun je al met kleine aanpassingen flink besparen op je energierekening. Stap over naar Pure Energie en begin vandaag nog met besparen! 

Bereken je energiepakket