Heeft jouw bedrijfspand een grootverbruikaansluiting, dan ben je per definitie een grootzakelijke klant. Voor grootzakelijke klanten gaan een aantal zaken anders dan bij kleinzakelijke klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je voorwaarden, de facturatie, netbeheerkosten en andere uitzonderingen. Wil je een energiecontract afsluiten als grootzakelijk energieverbruiker? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Aansluit en Transportovereenkomst
Voor een grootverbruikaansluiting dien je zelf een overeenkomst af te sluiten met de netbeheerder voor de netbeheerkosten. Dit heet een Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO). Je betaalt dus het bedrag voor de capaciteit van de aansluiting en het transport door het energienet rechtstreeks aan de netbeheerder. Je energieleverancier zal deze kosten niet in rekening brengen.
Tot slot dien je als grootverbruiker zelf een overeenkomst te sluiten met een meetbedrijf. Dit meetbedrijf kan de grootverbruikaansluiting uitlezen en geeft maandelijks de standen door aan de netbeheerder en de energieleverancier. Let wel, je bent als grootverbruiker zelf verantwoordelijk voor het sluiten van de ATO en het contracteren van een meetbedrijf. Het niet afsluiten van een ATO of contract met een meetbedrijf kan afsluiting tot gevolg hebben.
Bandbreedte
De bandbreedte van jouw energiecontract is iets waar je op moet letten. Bij het afsluiten van een energiecontract spreek je een bepaald tarief af voor een vaste periode. Je energieleverancier legt dit volume vast voor een vaste prijs. Verbruik je meer of minder energie, dan heeft je energieleverancier tekort of een overschot. Of hieraan gevolgen zijn verbonden is afhankelijk van de volumebandbreedte binnen jouw contract. Het is mogelijk dat je energieleverancier extra kosten in rekening brengt als je niet afneemt wat je hebt afgesproken.
Daarnaast kun je met jouw energieleverancier ook een mutatiebandbreedte afspreken. De mutatiebandbreedte zegt iets over het aantal aansluitingen dat je kosteloos kunt toevoegen of verwijderen uit je bestaande overeenkomst. Beide vormen van bandbreedte geven de afnemer een bepaalde flexibiliteit. Deze flexibiliteit gaat echter vaak gepaard met een hoger tarief. Laat je dan ook goed adviseren door je persoonlijke energieadviseur.
Dagprijs elektriciteit
De meeste offertes voor grootverbruikers worden berekend op basis van de dagprijzen. Laat je de offerte verlopen, dan zal het nieuwe aanbod worden gebaseerd op de actuele prijzen van die dag. Is de energieprijs in de tussentijd gestegen of gedaald, dan zal dat verschil worden doorbelast in de offerte. Het moment van contracteren kan dus een grote invloed op je energierekening hebben, net zoals de looptijd waarvoor je kiest. Het is goed om dit te bespreken met jouw energieadviseur van Pure Energie. Samen richten we het contract in zodat deze het beste bij jouw organisatie past.
Interne veranderingen
Verder is het goed om na te denken over eventuele wijzigingen in je bedrijf. Ga je verhuizen, neem je energiebesparende maatregelen of ligt er iets anders op de plank wat invloed heeft op je verbruik? Neem dat dan mee in je beslissing. Let bij het vergelijken van de offertes ook goed op alle kosten en voorwaarden. Die zijn per grootzakelijke energieleverancier namelijk behoorlijk verschillend en voor jou is uiteindelijk van belang wat je onderaan de streep betaalt.
Advies op maat
Nederland wordt steeds duurzamer. Steeds meer bedrijven kiezen voor schone, Nederlandse energie of wekken zelf op met zonnepanelen. Samen kunnen we écht iets bereiken. Onze adviseurs helpen je graag bij het regelen van jouw grootverbruikaansluiting. Zo weet je zeker dat je niet op een later moment voor verrassingen komt te staan. We sturen je een gratis offerte en vertellen je alles wat je moet weten.