Het rendement van zonnepanelen

Wij zijn energiemakers

Voor het berekenen van het rendement op je zonnepanelen bestaat een rekenformule. Deze gaat als volgt;

Wp (Wattpiek) x Instralingsfactor x Verliesfactor = Opbrengst.

Maar laten we eerlijk zijn deze berekening zegt de gemiddelde persoon zeer weinig. De vertaling hiervan verdient daarom de nodige uitleg.

Energierekening verlagen

Dat zonnepanelen een goede manier zijn om op CO2 te besparen, èn jouw energierekening te verlagen, is een goed argument voor de aanschaf van zonnepanelen. De verschillende factoren die invloed kunnen hebben het rendement van je installatie zijn niet altijd precies te voorspellen. Om te beginnen is er de natuur, niet elke zomer heeft evenveel zonuren. Om het te verwachten rendement van je zonnepanelen te berekenen, gaat iemand met ervaring altijd uit van gemiddeldes.

Je investering snel terugverdiend

Wat mag je reëel verwachten als je kijkt naar de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen. De levensduur van moderne zonnepanelen is 25 jaar. Als je uitgaat van 12 zonnepanelen met een gemiddelde opbrengst heb je tussen de 5 en 7 jaar je investeringskosten eruit. Je hebt jouw zonnepanelen dan terugverdiend. Hoeveel je dan op je elektriciteitskosten bespaart moet per maand bekeken worden. De opbrengst van je zonnepanelen is lager in de winter dan in het voorjaar. Over het algemeen is het verbruik van stroom in de winter ook hoger dan in de lente of in de zomer. Je maandlasten qua stroom zijn dan verhoudingsgewijs een stuk hoger. Voor een goede vergelijking kun je dus beter kijken naar het gehele jaar.

Ook het salderen moet meegenomen worden in het be-palen van het rendement van je zonnepanelen. Salderen staat voor de stroom die je terugverkoopt aan de energiemaatschappij. Dat is de stroom die je wel opwekt maar niet verbruikt. Hoeveel je per kWh krijgt, verschilt per energiemaatschappij. Wij bieden onze energieklanten de hoogste terugleververgoeding van Nederland. Als klant krijg je € 0.1052 per kWh (inclusief btw, tot een maximum van 1500 kWh) voor zonnestroom.*

Bij Pure Energie weet je precies waar je aan toe bent

Wat het rendement van je zonnepanelen precies zal zijn, hangt voor een groot deel af van jouw situatie. Het ligt er aan hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en hoeveel zonuren je op je dak mag verwachten.

* Terugleververgoeding september 2020