• Vrijblijvende offerte
  • Deskundig advies
  • Persoonlijke energieadviseur

Rendement zonnepanelen: je opbrengst berekenen

Wij zijn energiemakers
Laatst bewerkt op 04 september 2023 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Het rendement op zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren. Investeren in zonnepanelen is interessant, want je profiteert van een hoog rendement én je draagt bij aan een beter milieu. Je rendement kan oplopen tot wel 9%. Dat percentage ligt een stuk hoger dan de gemiddelde rente die je op jouw spaarrekening krijgt. Natuurlijk wil je weten wat de opbrengst is van jouw zonnepanelen en na hoeveel jaar jij je installatie hebt terugverdiend. Onze adviseurs vertellen tijdens een gratis adviesgesprek graag meer over de opbrengst, het rendement en de voordelen.

Zonnepanelen opbrengst 

Het is lastig om het precieze rendement van zonnepanelen te berekenen. Niet ieder jaar telt evenveel zonuren, niet elk type zonnepaneel wekt evenveel kilowattuur energie op en niet elk dak is hetzelfde. Zo hebben variabelen als schaduwval, de hellingshoek en het aantal zonnepanelen ook veel invloed op het rendement van zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen verschilt dus per situatie en daarom raden wij aan om een adviseur in te schakelen als je zonnepanelen wilt kopen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Maar gek genoeg levert een zonnepaneel nooit precies het aantal Wp dat op de productspecificaties staat aangegeven. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zon die een paneel kan omzetten in zonne-energie. Om de opbrengst van zonnepanelen in Nederland te berekenen, moet je daarom de volgende formule hanteren:

Wp x instralingsfactor = opbrengst

Het aantal wattpiek staat voor het totale theoretische vermogen van alle zonnepanelen bij elkaar. De instralingsfactor heeft betrekking op de stralingssterkte van de zon. In Nederland kun je daarvoor het gemiddelde nemen van 0,88 (oftewel 88%). Als je bijvoorbeeld 12 zonnepanelen hebt van 335 Wp, dan ziet je berekening er als volgt uit:

12 x 335 Wp = 4.020 Wp
4.020 Wp x 0,88 = 3.538 kWh

Het verbruik van een gemiddeld huishouden is ongeveer 3.400 kWh per jaar. Op basis van bovenstaande berekening kun je dus stellen dat je met 12 zonnepanelen voldoende energie opwekt om volledig energieneutraal te zijn.

Zonnepanelen terugverdienen

Nu je weet hoe je de opbrengst van je zonnepanelen kunt berekenen, kun je ook de terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen. Vermenigvuldig het aantal kWh dat jouw installatie opbrengt in een jaar met €0,30. Deel vervolgens het aankoopbedrag door de jaarlijkse besparing. Dat ziet er als volgt uit: 

Opbrengst in Wattpiek x stroomtarief energieleverancier = besparing per jaar
Nettoprijs zonnepanelen : besparing per jaar = terugverdientijd

We rekenen voor het gemak even verder met jouw opbrengst van 3.538 kWh en het gemiddelde stroomtarief van €0,30 euro per gebruikte kilowattuur. In deze situatie wek je niet meer energie op dan dat je verbruikt. Dan weet je dus dat je (3.538 x 0,30 =) € 1.061,40 per jaar kunt besparen door zelf groene stroom op te wekken. Houd hierbij wel rekening met je eigen verbruik. Wek je meer op dan je zelf verbruikt, dan ontvang je voor de teveel opgewekte stroom een terugleververgoeding. 

Bedraagt je netto investering (kosten voor aanschaf en installatie min en eventuele subsidies) circa €5.000,- euro. Dan betekent dat dus dat je er (5.000 : 1.061,40 =) 4,71 jaar over doet om je investering terug te verdienen. De terugverdientijd verschilt per situatie en daarom is het belangrijk om je van te voren goed te laten informeren door een een persoonlijke adviseur. 

Rendement zonnepanelen

Zodra je de hoogte van je besparing en je terugverdientijd hebt berekend, kun je het rendement op zonnepanelen berekenen. Tegenwoordig hebben zonnepanelen een levensduur van circa 25 jaar. Dat betekent dat je na 4,71 jaar nog steeds 20,29 jaar met je zonnepanelen-installatie kunt doen. Om het rendement van je zonnepanelen te berekenen moet je de resterende levensduur na de terugverdientijd vermenigvuldigen met het gemiddelde besparing per jaar.

Resterende levensduur x gemiddelde besparing = rendement zonnepanelen
20,29 x 1.061,40 = €21.535,81

Houd bij je berekening wel rekening met de nieuwe salderingsregeling per 1 januari 2023 en de huidige terugleververgoeding. Hierdoor kan het zijn dat je rendement hoger of juist iets lager is.

Hoeveel zonnepanelen voor een optimaal rendement?

Met zonnepanelen bespaar je naast CO2-uitstoot ook flink kosten op je energierekening. Als je alles op alles zet om een zo hoog mogelijk rendement met je zonnepanelen te behalen, dan bespaar je honderden euro's per jaar op je energierekening. Wat het exacte rendement van je zonnepanelen precies zal zijn, hangt voor een groot deel af van jouw situatie. Wil je weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor een optimaal rendement? Bereken het zelf via onze website of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Rendement berekenen

* Energietarieven oktober 2021