Een accusysteem en zonnepanelen

Thuisaccu, de toekomst
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Loont een accusysteem in combinatie met zonnepanelen?

In de afgelopen 10 á 15 jaar is er behoorlijk wat veranderd als het aankomt op zonnepanelen. Dankzij technologische vernieuwingen weten we de kracht van de zon steeds beter naar onze hand te zetten. Er is nog steeds is er winst te behalen in de ontwikkeling van nieuwe zonnepanelen. Een nieuwe trend lijkt te zijn om zonnepanelen te combineren met een accusysteem.

Het waren niet de energiebedrijven die als eerste met deze innovatie kwamen.  Autofabrikanten zoals Tesla en Mercedes mogen deze eer naar zich toetrekken.

Een thuisaccu voor zonnepanelen

Een accusysteem zorgt er voor dat de te veel opgewekte zonne-energie later alsnog gebruikt kan worden. Een accusysteem in combinatie met zonnepanelen slaat de energie dus op voor als de ‘zon niet schijnt’. Een rekensom, uitgaande van gemiddeldes, leert ons dat we met een thuisaccu al gauw honderden euro’s kunnen besparen. Dat lijkt ideaal. Toch is het de moeite waard om hier wat beter naar te kijken.

Een accusysteem met zonnepanelen is nu nog duur
Als er een nieuwe innovatie op de markt komt is het altijd de moeite waard om te overwegen gelijk deze technologie aan te nemen of om te wachten. Een thuisaccu of accusysteem in combinatie met zonnepanelen is nog maar net op de markt. Dit betekent dat de systemen zelf nog erg prijzig zijn. De gemiddelde aanschaf en installatie kost al gauw tussen de € 5.000, - en € 7.000, -. Dat zijn aanzienlijke bedragen die je dan weer moet afzetten tegenover de winst die je ermee kan behalen.

Daar staat dan wel weer tegenover dat een thuisaccu beter is voor het salderen. Salderen is de energie die te veel is opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen en die nu wordt teruggeleverd aan het energieleveranciers. Een accusysteem in combinatie met zonnepanelen loont in dit opzicht nog meer omdat er geen energie meer verspild wordt. Het is echter wel even afwachten hoe de overheid dit ziet. De wetgeving over salderen en de terugleververgoeding is onderhevig aan veranderingen.

Is een thuisaccu de toekomst

De vraag of een accusysteem in combinatie met zonnepanelen loont, kent op dit moment nog wat haken en ogen en het is even afwachten hoe zich dit ontwikkelt. Toch is er reden om enthousiast te zijn. De huidige systemen maken de gemaakte beloftes waar. En het is aannemelijk dat ook de thuisaccu’s zich in de komende jaren sterk gaan ontwikkelen.  Een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen heeft alleen zin als er sprake is van een aanzienlijke opwekking van zonne-energie. Niet ieder huishouden zal aan deze voorwaarde voldoen. Voor veel mensen die zich afvragen of een accusysteem loont in combinatie met zonnepanelen is het antwoord: nu nog niet.